Doctor 1: Slik ser Commencal Doctor-ramma ut i brosjyren.
Doctor 2: Og slik ser ramma ut med klærne på på neste side i brosjyren.
Doctor 3: Og vips: Så har den havnet midt oppe i virkeligheten på det norske sørland, med en prislapp på 26.000 kroner fra Inrace.
Very Important: Commencal VIP heter den hotteste hardtail-ramma fra Commencal. Den virkelig entusiastiske vil la tankene fly til kanadiske Dekerf når han ser wishbone-løsningen i setestagene... Lekkert, ja.
Flame: Og slik ser VIP-ramma ut når den dresses opp i Commencals gjeveste konkurransestas. Da heter den straks Commencal Flame, og ser uhyggelig rask ut.
Pasta: Commencal Pasta er den slemmeste gutten i Commencal-klassen, og vil gjerne leke med de som hopper litt høyere og kjører litt brattere - bare for moro skyld.
Egentlig ville Alf Erling Seierstad (27) og kompisen Morten Mikalsen (26) starte en eksklusiv nettbutikk for norske syklister. Hope, Magura, Race Face og så videre - de hadde ønskelista klar.
Så sjekket de prisene med de norske importørene - og deleprisene i utenlandske internettbutikker...
Dermed sto de der med et tonn initiativ, uten noe å bruke det på. Helt til de leste om et nytt, fransk sykkelmerke.
- Vi leste en test av Commencal i et engelsk magasin, og ble nysgjerrige på hva dette var, forteller Morten Mikalsen. Han arbeider til daglig som radiograf i helsevesenet, Alf er sykepleier i samme bransje -og sammen utgjør de selskapet Inrace på fritida.
Siden august 2001
I fjor kontaktet Morten og Alf Commencal i Frankrike, og gjorde en avtale om å starte import. I august 2001 kom de første syklene til landet, med Inrace på adresselappen.
- Jeg var svært spent, men ble heldigvis positivt overrasket. Dette er et merke for de som virkelig er glad i å sykle, sier Morten.
Men denne artikkelen er ikke her for å drive skamløs pr for Commencal. Den er her fordi terrengsykkel.no gjerne vil vise fram den entusiastiske underskogen av små importører som på egen fritid forsyner det norske terrengsykkelmarkedet med spennende nisjemerker.
Vrient å komme inn på markedet
- Går det an å leve av sånt?
- Det er klart det er vrient å starte opp med et helt ukjent high-end-merke i Norge. Vi har ikke noe stort markedsføringsbudsjett, og svært få har hørt om oss. Faktisk har importguiden på terrengsykkel.no ført til at flere interesserte har kontaktet oss, men vi har et godt stykke igjen. Målet er å få en rytter i Norgescupen over på Commencal, men vi kommer ikke til å annonsere etter noen. Vi leter gjennom egne kontakter.
- Hvor mange sykler har dere solgt så langt?
- Vi har solgt drøyt ti sykler og rammer hittil, og tok nettopp opp fire nye. Vi driver på fritida i liten skala, og er dermed nødt til å ta en liten sum i forhåndsbetaling før vi bestiller, sier Morten.
Veien gjennom papirmølla
- Var det mye slit og strev med papirer og penger for å starte opp egen import slik dere gjorde?
- Vi var opprinnelig tre som startet opp Inrace, og tredjemannen drev allerede et enkeltmannsforetak. Dette gjorte at han visste gangen i skjemaveldet, og forenklet situasjonen veldig for oss.
- Men hva er målet med å drive Commencal-import til Norge? Har vi ikke allerede mer enn nok sykkelmerker?
- Målet med å drive import av enda et sykkelmerke til Norge, er at vi ønsker at kunden skal ha muligheten til å velge litt annet enn hva alle andre kjører rundt på. Så følger vi opp om slagordet til Commencal: «Sykler til folket!»
- Når startet din interesse for terrengsykling?
- Jeg startet å sykle i skogen for ca ti år siden nå. Har vært innom flere idretter, men på grunn av en skade, egner sykling seg veldig bra. Det var da lett å velge terrengsykkel, fordi terrengsykkelmiljøet i Kristiansand på den tiden var veldig stort. Etter at jeg flyttet til Oslo i '96, tok interessen helt av!
- Hvor liker du best å sykle? Har du en favoritt-sti eller -sted som du kan røpe for oss?
- Har ikke vært på de store sykkelstedene, men målet er å komme megnedover i Europa om ikke så altfor lenge. Siden jeg nå bor iKristiansand, er det her jeg ferdes mest, og da spesielt i og rundtWorld Cup-løypa fra '96 i Jegersberg.
Vi ønsker Morten og Alf lykke til med moroa, og kommer plutselig tilbake med intervjuer av andre små terrengsykkelimportører som du kanskje ikke har hørt om før.