- Du må tørre ikke å ha 100% kontroll

Tiril Hole Mohr har syklet i 11 år - både på landeveien og i terrenget. Nå leder hun norgescupen i sykkelcross med knappest mulig margin foran finalen i Tønsberg. Der skal hun gi alt for å få den gule trøyen til odel og eie.

Sist oppdatert: 3. november 2013 kl 00.00
FØRST SKEPTISK: Som alle andre enduro-eksperter, var også Spezialiced-syklist Curtis Keene skeptisk til de store hjulene til å begynne med.
FØRST SKEPTISK: Som alle andre enduro-eksperter, var også Spezialiced-syklist Curtis Keene skeptisk til de store hjulene til å begynne med.
Lesetid: 5 minutter

Tiril Hole Mohr leder norgescupen i sykkelcross foran norgescupfinalen i Tønsberg, men med knappest mulig margin. For Gjertrud Bø har like mange poeng, så alt må klaffe for 19-åringen skal hun få den gule trøyen til odel og eie. Tiril har planen klar: Forberedelsene skal være optimale, og hun skal gi halt. Terrengsykkel har snakket med norgescuplederen.

Du har flere pallplasser i norgescupen i både landevei og terreng på CVen. Nå leder du norgescupen sykkelcross. Hvordan føles det?

- Utrolig bra! Jeg har hatt en litt tøff sesong som førsteårs senior på landeveien. Nå føler jeg endelig at formen er på plass.

Sykkelcross har elementer fra både landeveis- og terrengsykling. Du har kanskje syklet begge deler?

- Det har jeg. Helt frem til i fjor satset jeg på begge. Det var vanskelig å bestemme seg for hva jeg skulle satse på, ettersom jeg elsker begge. Tilslutt valgte jeg landevei. Jeg tror kanskje det var av rent praktiske grunner. Jeg synes det er litt vanskelig å reise på ritt helt alene -  jeg har stor respekt for alle som gjør det. I tillegg har Stavangerregionen et veldig godt landeveismiljø. Jeg har syklet litt i skogene på Østlandet, og jeg tror nok valget hadde blitt annerledes om jeg hadde hatt slike treningsforhold.

Så sykkelcross passer meg perfekt; da slipper jeg å velge. Der er det fart, spenning, rå kraft og mindre kontroll. Det gir skikkelig meg et kick!

Det høres ut som om du har syklet en stund?

- Jeg begynte med sykling da familien bodde i Karibien. Jeg var vel åtte år. I starten var det mest terreng, men i 2006 kjøpte jeg min første racer, og siden har jeg syklet begge deler.

Sykkelcross er hverken landevei eller terreng, men fin miks av begge. Hva kreves av syklisten?

- Rent fysisk krever det eksplosivitet, hurtighet - både på sykkelen og når man må ta beina fatt - og en god motor. I tillegg er de tekniske ferdighetene helt avgjørende: Man skal kjøre gode svinger, har riktig bremseteknikk og komme seg fort av og på sykkelen når man skal over hindrene. Og ikke minst må man tørre å ikke ha 100% kontroll til enhver tid, for man kan ikke regne med å komme inn i pedalene hver gang.

Hva er dine sterkeste egenskaper?

 

- Hurtighet, akslerasjon og stayerevne. Lengden på rittene passer meg bra. Det tilsvarer en 3-mils tempo på landevei; der kjører man maks hele veien. Også har jeg god teknikk etter å ha kjørt så mye terreng.

Sykkelcross er en relativt liten idrettsgren i Norge, men sørover i Europa er det veldig populært. Kunne du ha tenkt deg å være med der?

- Ja, absolutt! Jeg tenker å reise på postcup i Danmark senere i november, etter at jeg er ferdig med eksamen i biologisk kjemi ved Universitetet i Stavanger. Neste år kan jeg kanskje reise enda lengre sydover?

Hvorfor?

- Internasjonal matching er avgjørende skal jeg få erfaring og heve min fysiske kapasitet. Det er nødvendig skal jeg bli en bedre syklist.  Men det viktigste er selvfølgelig at jeg synes det er utrolig gøy! Treningssamarbeidet med May Britt Våland (treneren til Tiril, red.and) fungerer veldig bra. Hun vet hva som kreves for å hevde seg i toppen, og det er målet.

Det blir spennende i Tønsberg. Du og Gjertrud Bø har like mange poeng. Hva skal du gjøre for å vinne sammenlagt?

- Forberede meg optimalt fysisk, mentalt og teknisk i forkant; med andre ord holde meg frisk og skadefri.  Underveis skal jeg jobbe med arbeidsoppgavene, og ikke minst: GI ALT! 

Du kommer fra en skikkelig sykkelfamilie, skjønner jeg? Broren din, Johan Andreas, leder blant annet norgescupen i sykkelcross i juniorklassen.

- Ja, vi er en stor sykkelfamilie. Jeg er eldst av fem søsken og alle sykler. Vi reiser sammen på ritt, og den yngste broren min, Sindre (15) er familiens mekaniker. Han har startet opp sitt eget verksted, Mohr Sykkelverksted, og laget sitt eget sykkelmerke, Keepus. Han har blant annet avtale med Shimano og Tufo CX-hjul og -dekk. Jeg kjører på en av hans sykler og er veldig fornøyd!

Sykkelcross er et fint alternativ til landeveissykkelen på vinteren. Hvorfor burde man investere i en sykkelcross-sykkel når man allerede har - minst - en sykkel fra før?

- Fremkommelighet, variasjon og kjekkere vinterøkter. Man trenger ikke legge økten etter sykkelen, men etter hva man selv ønsker der og da. Stor hjuldiameter og riktige dekk gir generelt bra grep i skogen, men det er samtidig smalt nok til at det ikke blir for tungt å sykle lange turer på veien - og man beholder fartsfølelsen.  Man får rett og slett mye sykkel for pengene.

Så du sykler hele vinteren?

- Ja, i Stavangerområdet er det lite snø, men veldig surt, bløtt og kaldt. Dersom det blåser kraftig og plasker ned, er det kjekt å legge økten innom en skog. Der kan man få opp varmen, og så blir økten blir mindre monoton.

Det kan vel bli litt kaldt. Hva er ditt beste tips til å holde varmen?

- Invester i gode vintersko og hansker! Og skotrekk. På Vestlandet er det viktig med godt regntøy og innertøy som holder varmen når en blir gjennomvåt. Jeg bruker ull!

Publisert 29. oktober 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 3. november 2013 kl 00.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen