Tekst: André Fernandes
Årets Nissan Cup ble avsluttet i nasjonalanlegget på Holmenkollen 11. september. Det niende rittet markerte avslutningen på en sesong med rekordoppslutning, i det som er Norges største terrengsykkelcup. Totalt har 1023 personer syklet minst ett ritt i år, og totalt 4123 startende. På det rittet som hadde høyest deltakelse, som for øvrig var rittet på Skullerud i mai, stilte hele 567 ryttere til start. Snittdeltakelsen var på 458, mens det var 307 som syklet seks ritt eller flere og som med det fikk sammenlagtplassering.
Klar vinner i menn senior
I menn senior var det fort én rytter som utmerket seg. BOC-rytter Johan-Jørgen Lindgaard Strømberg hentet poeng i absolutt alle rittene og vant dessuten fire ritt på rad. Sammenlagt var han med dette helt suverent og vant eliteklassen, foran Håkon Austad fra Team United Bakeries, og sin egen klubbkamerat Thomas Dahlsrud. Juniorguttene hadde relativt god deltakelse, selv om de antatt beste rytterne ikke prioriterte Nissan Cup-sammendraget. Gode ryttere som Thomas Engelsgjerd (Halden CK) og Fredrik Fang Liland (Team Merida Smart Safety) vant det de stilte opp i, men med henholdsvis kun to og tre ritt holdt det ikke sammenlagt. Vinner her ble i stedet Thomas Wilskog (CK Nittedal), som deltok på sju av rittene og selv vant ett av dem i høst. Han vant foran Øyvind Sveen fra Romeriksåsen SK og Markus Salte fra BOC.
Tynt i dameklassen
I kvinner senior var det langt mindre konkurranse, men også her en verdig vinner, Heidi Rosasen Sandstø fra Team United Bakeries. Hun vant fem av de ni rittene. Andreplassen tok Silje Wangensteen Dahlsrud fra BOC, og flere deltakere var det ikke som hadde deltatt på minst seks ritt. Blant juniorjentene var det trist sorti når poengene skulle telles opp, med kun sporadiske opptredener og ikke én jente som hadde syklet minst seks av de ni rittene. Flest poeng samlet uansett Sara Thune fra Sarpsborg SK, som tok hjem to seire.
Små endringer
Nissan Cup innførte i fjor terrengtempo og terrengstafett. Som en variasjon til neste år har Nissan Cup-komitéen diskutert å flytte disse spesielle øvelsene til andre arenaer. Sløyfene som brukes til disse rittene er kortere enn vanlig, og dermed får ikke arrangøren utnyttet terrenget som ved et rundbaneritt. Flere har savnet å kjøre den fulle runden på Langsetløkka og Seiersten, som har vært arena for henholdsvis stafett og tempo de to siste årene. Et alternativ for neste år er å la stafetten gå på Gullhaug, mens tempoen kan arrangeres på Skullerud. Dette er rittarenaer der arrangørklubbene, BOC og IF Frøy henholdsvis, arrangerer to ritt, og dermed vil man kunne gjennomføre ett alternativt ritt og ett tradisjonelt rundbaneritt. Grunnet kapasitetsproblemer på Bjerkebanen vurderer Hasle-Løren å flytte sitt åpningsritt. I den forbindelse har Lillomarka Arena blitt presentert som alternativ, en arena som vil kunne by på langt mer tekniske løyper enn på travbanen.
Ny hovedsponsor kan endre navnet
Til neste år får vi kanskje også se et helt nytt ritt, dersom kommitéen velger å innvilge klubbers søknad om å bli en del av Nissan Cup. Eller, for å bruke det som etter alt å dømme blir navnet på cupen neste år; United Bakeries Cup. For det er siste nytt: United Bakeries har inngått en treårig avtale som tittelsponsor for Oslo Terrengsykkelcup. Bakevareprodusenten er fra før delsponsor av cupen og tittelsponsor for et av Norges beste MTB-lag, Team United Bakeries.