Det tyske merket Canyon selger kun sykler via sin egen nettbutikk i Tyskland, og har de siste par sesongene sjokkert den etablerte bransjen med en rekke overlegne testseire og salgssuksess i flere europeiske land.
Solgte for nær to millioner i fjor
Helt uten annonsering solgte tyskerne fra Koblenz godt over 100 sykler til norske kunder i løpet av fjoråret, de fleste fulldempede, rene stisykler i prisklassen tett oppunder 20 000 kroner.
Svært overbevisende testresultater i TERRENGSYKKEL bidro til mye av kjøperushet, i tillegg til den opplagte årsaken: svært lave priser sett i forhold til utstyrsnivå.
Canyon ble nærmest tatt på senga av bestillingsrushet fra nord, og etablerte raskt et samarbeid med Probike som norsk salgs- og servicerepresentant i fjor vår.
Alt salg skulle fortsatt skje via nettet, men kundene skulle nå få en lokal kontakt. Men dette varte bare noen måneder. Probike hadde ennå ikke fått noen skriftlig kontrakt da de trakk seg ut av samarbeidet i august. Canyon søkte dermed etter en erstatter.
Skrinlagt inntil videre
Stillingsannonsen, som fortsatt ligger på nett, etterlyser noen som kan jobbe full tid med merket på det norske markedet, der Canyon inntil nylig hadde et mål om å tredoble salgstallet i løpet av 2008.
Canyon har vært i kontakt med flere interessenter i Norge, men har nå skrinlagt denne stillingen for den kommende sesongen og slettet det planlagte markedsføringsbudsjettet for Norge. De vil fortsatt levere sykler hit som vanlig, men eventuelle spørsmål om service, reklamasjoner og garantisaker må da tas med hovedkontoret i Tyskland.
Frankrike største eksportmarked
Canyon har stedlige representanter på åtte europeiske markeder, i tillegg til å selge sykler via nett over hele kontinentet. Utenfor hjemmemarkedet Tyskland er Frankrike på salgstoppen - uoffisielle tall tilsier omlag 1000 solgte Canyon-sykler der i fjor.
Uansett land: Med sin meget aggressive prissetting har de satt grå hår i hodet på etablerte konkurrenter som forholder seg til sine nett av lokale sykkelforhandlere. Ifølge Canyon er kostnadsnivået i Norge en viktig forklaring på at de lar satsingen her ligge enn så lenge.
Prispress på alle kanter
De tilbyr flat stykkprovisjon på samme betingelser for alle sine internasjonale salgspartnere, og er i tillegg avhengig av rimelige nasjonale fraktkostnader i de respektive landene for å unngå at logistikken spiser for mye av kaka. Under norske forhold slo begge disse faktorene dårlig ut, etter hva TERRENGSYKKEL erfarer.
Interessen for Canyon er like fullt stor blant norske entusiaster, og vi kommer fortsatt til å teste modeller fra sjefdesigner Lutz Scheffer og hans team.
Fra lokalt husmerke til Europasuksess
Canyon oppsto forøvrig som eget merke i 1997, den gang som husmerket til sykkelforhandleren Radsport Arnold GmbH i Koblenz - en forretning etablert av landeveissyklisten Roman Arnold i 1985.
Det var først i 2003 at Arnold bestemte seg for å satse stort på Canyon som et fritt og selvstendig varemerke som kun skulle selges via nettet.
Han hyret inn designer og konstruktør Lutz Scheffer med fartstid fra merker som Bergwerk (som han selv grunnla) og Votec. Scheffer samlet et team utviklere rundt seg, fikk raskt gode tilbakemeldinger på varene - og er i dag en av stjernene i den tyske sykkelbransjen.
Vi følger spent med på utviklingen videre.