Brede Arntzen: Lagleg til for hugg

Også de tyngste oppgavene i Norges største sykkelritt må besittes. Brede Arntzen er mannen bak seedinglistene til Birken.

Sist oppdatert: 24. august 2011 kl 14.15
GJØR JOBBEN SELV: I tillegg til å lage seedinglistene til Birken, skal han selv også delta. Og om det skulle være noen tvil, Brede har seedet seg selv i riktig pulje.
GJØR JOBBEN SELV: I tillegg til å lage seedinglistene til Birken, skal han selv også delta. Og om det skulle være noen tvil, Brede har seedet seg selv i riktig pulje.
Lesetid: 5 minutter

Å lage seedinglistene til Birken er ikke bare en enorm oppgave, det er i tillegg nok av dem som mener de skulle vært i en helt annen pulje. Du skulle kanskje tro det er en rigid tørrpinn som styrer disse listene, men Brede Arntzen er en velformulert og høyst oppegående skikkelse. Dagene rundt Birken er selvsagt alltid hektiske, men Brede tok seg både tid til å svare, forklare og være riktig så hyggelig.

Brede, for dem som ikke vet hvem du er, hva er din oppgave rundt Birken?

– Jeg seeder alle rittene til Birken og er med og setter opp elitelisten

Du er vel like hatet og elsket som kemnern, hvordan føles dette?

– Sånn i ettertid ser jeg at det var ganske naivt å tro at jeg kunne kødde med en nasjonalhelligdom som Birken er uten at det ville skape reaksjoner. Jeg føler vel at det meste av hatet fra enkelte har gått over i likegyldighet - eller kanskje resignasjon.

Er seedingsystemet firkantet eller genialt?

– Begge deler. Det må nesten være firkantet i håndhevingen. Hvis vi hadde brukt 5 minutter på seedingen til hver enkelt som er påmeldt til helgen hadde det krevd nesten et helt årsverk til bare seeding. I forhold til sikkerhet og flyt er det om ikke genialt så i alle fall bra nok.

Hvor mye ringer telefonen din om dagen?

– Den står på lydløs. Jeg svarer på alt på mail, men sitter heldigvis bak filteret på Birkenkontoret så jeg får bare de mest saklige henvendelsene i min innboks.

Sånn mellom deg og meg, gjør dere aldri unntak fra reglene?

– Stort sett ikke, men vi prøver å blande inn en liten dæsj med sunn fornuft. Hushovd ville fått lov til å kjøre i eliteklassen selv om han ikke står på lista.Denne passerer deriomot ikke: «Jeg er landeveissyklist og har ikke prioritert å sykle noen seedingsritt i år. Jeg skal starte i eliteklassen eller i alle fall i pulje 1-4...» Datteren min får ikke dessert før hun har spist middag. Mye det samme...

 
Hender det noen kommer med positive tilbakemeldinger på systemet?

– Ikke ofte, det er mest klager på seedingen. Noen ganger tenker jeg at jeg heller burde fått en hyggelig mail fra samboeren med takk for at kjæresten ikke hadde skadet seg i Birken som han kanskje hadde gjort om vi ikke hadde laget systemnet. Jeg tviler på at den mailen noen gang kommer :-)

Hvorfor er systemet som det er, og hvordan fungerer det egentlig?

– Litt flåsete sagt så begynte det å bli trangt på akutten på Lillehammer sykehus så noe måtte gjøres. Å lage en seedet start var den innlysende løsningen før å øke sikkerheten i arrangementet. Alt annet er egentlig bestemt av to like viktige punkter:- En sportslig forsvarlig kamp om pallplasser i alle klasser for de gode deltagerne- En så god rittopplevese som mulig for alle de andre deltagerne.

Enkelt forklart er resultatlista fra Birken 2010 den første lista vi bruker. Så estimerer vi tider fra alle andre seedingsritt i "Birken 2010" versjon og legger disse til. Beste tid for hver enkelt er tellende.

I siste utgave av Terrengsykkel klager både Linda Larsen og Kjell Karlsen på systemet. Hva tenker du rundt dette?

– Nå man har signert en proffkontrakt med et UCI registrert lag så synes jeg det er uproblematisk at man ikke får resultat i turklassen i et ritt som har eliteklasse. Så vidt jeg vet så har Karlsen 15 starter i Birken og bare en gang tidligere kjørt i eliteklassen. Man må vel kunne si at han er et spesialtilfelle som først i en alder av 47 år blir eliterytter.

Når det gjelder klager på starten for kvinner elite tror jeg misnøyen rundt dette er mangel på informasjon og historiske fakta, men det kommer her:

- Det er for mye folk og uvettig kjøring i trasen for kvinner elite! Pia Sundstedt passerte ca 750 ryttere i Birken i fjor, mens Hannes Genze passerte nesten 2.000. Jeg har vanskelig for å tro at de uerfarne deltagerne i de useedede puljene som menn elite må passere er mindre i veien og kjører mer forutsigbart enn de som er seedet i de 16 beste puljene som kvinner elite må passere.

- Kvinner elite må få starte sammen med gutta!Dette bryter med begge de to sentrale punktene bak seedingen som jeg nevnte over. Det er bare en liten håndfull damer som har kapasitet til å holde følge med herrefeltet på slutten av dagen. Hadde damene startet sammen med herrene hadde kvinner elite skrumpet inn til ingenting etter et år eller to. Siste året før damestarten ble flyttet var det 5 deltagere i kvinner elite, i år blir det over 50.

-Kvinner elite får for dårlige tider når vi ikke får starte i pulje 5!Hvem husker tiden til Therese Johaug fra 30km i VM i vinter? Det må være viktigere med en rettferdig konkurranse i kampen om seieren i kvinner elite enn hvilken tid de får. Vinneren av kvinner elite kan sope med seg totalt 32.000 kr i premiepenger og da synes jeg det er helt greit at man får vind i ansiktet på veien.

Hvordan har du det akkurat nå?

– Jeg har det bra. Det verste stresset er over og jeg kan endelig begynne jakten på en ryggsekk med integrert redningsvest så jeg er kledd for værforholdene som er meldt til helgen.

Publisert 24. august 2011 kl 00.00
Sist oppdatert 24. august 2011 kl 14.15
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen