Borte bra, hjemme best

I fjor debuterte Elisabeth Sveum i seniorklassen i verdenscupen og flyttet til Tyskland for å være nærmere rittene i Mellom-Europa. Nå er hun tilbake på Gjøvik og ser frem til en ny sesong.

Sist oppdatert: 22. mars 2013 kl 00.00
TØFT SOM SENIOR: Å debutere i verdenscupens eliteklasse, er ikke å spøke med. I år er Elisabeth bedre forberedt enn noen gang. Foto: www.elisabethsveum.no
TØFT SOM SENIOR: Å debutere i verdenscupens eliteklasse, er ikke å spøke med. I år er Elisabeth bedre forberedt enn noen gang. Foto: www.elisabethsveum.no
Lesetid: 5 minutter

Å etablere seg blant verdens beste kvinnelige syklister er kanskje lettere sagt enn gjort, og overgangen var stor da Elisabeth Sveum i fjor for første gang måtte ut i ilden mot syklister som Sabine Spitz, Juliet Bresset og Gunn-Rita Dahle Flesjå. Men hun lot seg ikke skremme og plasserte seg blant de 30 beste i enkeltritt i verdenscupen, i tillegg til 32. plass i VM og 24. plass i EM. På hjemmebane sikret hun seg bronsemedalje i rundbane-NM og seier i det uoffisielle sprint-NM.

I tillegg til en brutal overgang til seniorklassen, flyttet Gjøvikjenta til Tyskand. Det var med andre ord mye nytt for den norske syklisten. Kanskje ble det litt for mye. Foran årets sesong har hun iallfall gjort en god del endringer, både med tanke på trening og livet som sådan. Nå gleder hun seg i likhet med alle andre syklister til sesongstart, og i år får vi nok se en del til Sveum på hjemmebane, der hun er blant sammenlagtfavorittene i norgescupen.

Ser frem til verdenscup på hjemmebane

Elisabeth er ikke bare god til å sykle. Tidligere i vinter gikk hun inn til VM-sølv i vintertriathlon i Italia. Der er altså mye som tyder på at formen er på god vei et par uker før årets sesongstart.

Hvordan synes du vintertreningen har gått så langt?

- Vintertreningen har gått ganske bra, og jeg har fått trent jevnt uten noen sykdomsavbrekk. Jeg har trent mer alternativt enn før, og gått en del på ski og løpt, i tillegg til styrketrening og sykkel. Både hodet og kropp har godt av å variere treningen.

Norgescupåpningen i Fiskum, Øvre Eiker, blir sesongens første terrengsykkelritt for Elisabeth. Sammenliknet med fjoråret er dette rimelig sent, for da var hun godt i gang allerede i februar. Etter en lang vinter forteller Sveum at hun gleder seg til å kjøre ritt i terrenget igjen.

Hvordan legger du opp treningen i tiden som gjenstår?

- Jeg trenger vårsesongen til å sykle meg i form. I april og mai blir det fokus på trening med intervaller, ritt, mengde- og teknikktrening. De de store målene mine i 2013 ikke kommer før andre halvdel av sesongen, så jeg stresser ikke med formen nå i første omgang.

Hva er årets målsetninger?

- Først og fremst er målet å heve seg ytterligere et hakk og bli en bedre terrengsyklist. Mer konkret er målene i 2013 å ta NM-medalje i terreng rundbane og sprint, og å bli tatt ut til VM og EM rundbane. Også skal jeg tangere meg selv i verdenscupritt, noe som vil si at jeg må bli blant de 30 beste. Sesongens store høydepunkt er selvsagt verdenscupen i Hafjell i august.

 

Trives med store hjul

Som i fjor kommer Elisabeth til å sykle på Nakamura-sykler, og hun forteller at sykkelen er omtrent lik som fjorårets og at det ikke er gjort de store endringene med tanke på utstyret. Som så mange andre har hun blitt frelst av store hjul, selv om hun ikke rekker mer enn 161 cm over bakkeplanet.

- Jeg trives veldig godt på 29” og føler meg tryggere i terrenget, så jeg kommer til å sykle med en Nakamura Grade 9.29 Team.

Fjorårssesongen bød på tøff kamp i et felt med verdens beste kvinnelige syklister til start. Denne sesongen kommer hun ikke til å sykle på et UCI-lag, men hun kommer til å sykle med landslaget internasjonalt. På hjemmebane kommer hun til å representere moderklubben Raufoss og Gjøvik SK.

I 2012 fikk Elisabeth virkelig smake på hva som kreves for å kunne hevde seg blant verdens beste terrengsyklister, og nå vet hun bedre enn noen gang hvor listen ligger.

På hvilke områder er det du må heve deg for å komme enda nærmere toppen?

- For å komme nærmere verdenseliten trenger jeg å trene godt over lang tid, lære kroppen bedre å kjenne og være tålmodig. Det er kontinuerlig og riktig trening i mange år som skal til.

For å bli enda bedre må hun knekke koden for hvilket treningsopplegg som passer best for henne, men det er også en rekke tekniske ferdigheter som må forbedres:

- Jeg trenger også å bli bedre bedre teknisk i terrenget for å mestre droppene, tømmerstokkene og de bratte steinrøysene som man møter i verdenscupløypene.

Sveum forteller at hun var heldig og fikk trene med Gunn-Rita Dahle Flesjå og mannen Kenneth da hun var på Gran Canaria i mars. Bedre læremester skal man nok lete lenge etter, og Dahle Flesjå delte gledelig erfaringer og smarte tips.

- Jeg lærte veldig mye og fikk mange gode innspill.

Borte bra, hjemme best

I fjor sommer bodde du i Freiburg i Tyskland for å være nærmere det internasjonale terrengsykkelmiljøet. Hvordan var det?

- Det var veldig spennende og lærerikt. Området er utrolig fint med utallige veier for både terreng- og landeveissykling, og det var kort vei til mange av rittene i mellom-Europa. Det var fint på mange måter, men det blir lenge borte fra familie, venner og det normale livet. Jeg fant ut av at det er bedre å bo hjemme på Gjøvik og heller reise på treningssamlinger på vinterstid. Jeg trenger å koble av med sosiale aktiviteter og andre gjøremål i hverdagen. Da blir det mer trøkk på treningssamling.

Derfor kommer Elisabeth til å bli hjemme på Gjøvik denne sesongen, og i første omgang ser hun for seg at hun bare kommer til å være bortreist i korte perioder. Hun legger til at det er mange måter å trene sykling på i Norge.

- Det gjelder å se mulighetene, ikke begrensningene. 

Publisert 21. mars 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 22. mars 2013 kl 00.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen

Borte bra, hjemme best | TERRENGSYKKEL.NO