Bildekavalkade: NC og NM rundbane 2010

En oppsummering i bilder: Terrengsykkels fotograf Kristoffer H. Kippernes har fulgt norgescupen i rundbane gjennom 2010. Se hans beste blinkskudd her.

Sist oppdatert: 31. desember 2010 kl 03.43
Lesetid: 8 minutter

Jevnt i tet

Anders Hovdenes, Håkon Austad og Ola Kjøren startet sesongen med glatte røtter i skogene utenfor Stavanger.

Stille før stormen

Det er alltid like fascinerende å se syklistene rett før startskuddet går. Småprat om deler, trening og resultater. Latter og vennskap. Men så blir det med ett mer alvorlig. I løpet av få sekunder skrus konkurransemodusen på, og det handler kun om å komme først i mål.

Tog i motbakke

Starten i Hafsrfjord var preget av alt annet enn terreng. En lang motbakke på asfalt måtte forseres før terrengpartiet. Jeg fikk sitte på i en TV-bil foran feltet, og så hvordan de snodde seg som et tog oppover svingene. I dét de rundet siste sving eksploderte feltet og skjøt fart.

Skogsjakt

Starten på asfalt var nødvendig for å få spredning, for resten av rittet gikk i tett skog og teknisk terreng. Anders Hovdenes og Håkon Austad kjørte i en klasse for seg selv denne dagen. De siste rundene ble ett jag om førsteplassen. Austad viste seg å være sterkest i vårsola denne dagen.

 

Dobbelt for Austad

Helgen på vestlandet ble en knallsterk sesongåpning for Håkon Austad med to førsteplasser på like mange dager, og spenningen økte litt ekstra for resten av sesongen.

Festningsritt i Halden

Å legge løyper i bynære miljøer gir en god variasjon, både for publikum og utøvere. Løypa i Halden gikk i og rundt Fredriksten Festning, og hadde alt i fra festningsmurer til singletrack og brostein.

Trønderbataljonen

Besiktigelse av rittraséen i Bærum, dagen før rittdagen med reisefølget mitt, Team Fokus-Danica. På Gullhaug var det motbakkeritt, men traseen bød likevel på tekniske utfordringer. Med løpstid på under 15 minutter er det viktig å være godt forberedt.Fra venstre: Frode Aune, Henrik H. Kippernes, Sturla Aune, Ola Kjøren, Kenneth Olsen og Jan Reidar Kippernes.

Ekte sportsånd

I et motbakkeritt er det kanskje lett å tenke som så at "får jeg teknisk trøbbel er løpet kjørt uansett". Per Andreas Norseng lot ikke en punktering stå i veien for å fullføre, og tok seg tid til å bytte slange. Et eksempel til etterfølgelse.

Uvurderlig innsats

TAKK!

Sterk Fagerli i Svelvik

I Nordisk Mesterskap i Svelvik fikk nordmennene konkurranse fra Danmark. Løypa viste seg å passe Ole Christian Fagerli og hans fulldempede Spark perfekt. Raumerrytteren dundret over røttene til førsteplass.

Rotete

Rundbaneritt skal ideelt sett måle både kondisjon og tekniske ferdigheter. I årets norgescup var det mange krevende traseer, og denne rotete utforkjøringen i Svelvikløypa var blant de vanskeligste. Det var ytterst få som klarte å kjøre skikkelig, og flere måtte ta til føttene nedover.

Konkurransenerver

Jeg er ikke typen som liker å gjemme meg i buskene med teleobjektiv, men av og til er det morsomt å se hvor forskjellige folk er før et ritt. Noen står og småprater, andre går helt i seg selv. Tidsforskjellen på disse to bildene er ikke mange sekunder. Jeg panorerte bort fra Aslak Mørstad og så at Henrik Grytbakk stod nesten identisk to meter unna og knyttet hendene.

Horten

Enten man vil eller ikke, må man av og til av sykkelen. Knut Erik Nesteby viser eminent teknikk mens Aslak Mørstad kjemper for å føre sykkelen fremover.

Flere linjer

En av fordelene med å reise langt til ritt, er at man som regel kommer dit i god tid på forhånd, og ofte får en hel dag til gjennomkjøring og analyse av løypa. Her står gutta og diskuterer linjevalg i løypa utenfor Tønsberg

Sterk junior

Ole Hem er et av Norges største sykkeltalenter på lang tid. Han markerte seg tidlig på vårparten ved å vinne de fire første norgescuprittene. Ole Hem er en utøver det blir spennende å følge kommende sesong.

Teknisk trøbbel

Man kommer ikke bort i fra det faktum at sykler er mekaniske innretninger som kan feile av og til. Det er bare så utrolig kjipt når det skjer de gangene man minst trenger det. Kenneth Olsen fikk trøbbel med setepinnen under rittet i Tønsberg, og måtte stoppe flere ganger for å få det ordnet.

Det handler ikke bare om å sykle fort

For å hevde deg i terrengsykling må du ikke bare sykle fort, men også unngå uhell. Håkon Austad forsøker å rense drivverket for gjørme, og sykler senere inn til seier i Tønsberg.

Støtteapparatet

Et godt støtteapparat gjør ikke bare at rytterne har mindre å tenke, men er også viktig for motivasjonen. John Martin Kind er en humørspreder for gutta på United Bakeries, og sørger for at de har alt de trenger.

Occupational hazard

Når jeg er ute i løypene og står kloss nærme traséen, får jeg ofte spørsmål fra andre tilskuere "skal du ikke flytte deg?" eller "er det ikke farlig å stå så nære?".Og joda, det er litt risikabelt, men noe må man ofre for å få bra bilder. Her bestemte Kristian Torgersen på Team United Bakeries seg for å se nærmere etter hva det var som gjemte seg i buskene.

Dagens ungdom

Det gror godt i terrengsykkel-Norge. Spesielt i 15/16-årsklassen var nivået veldig høyt, og Eirik Sverdrup Augdal fra Ringerike var en av de som bidro til det.

Sjekkliste før start

Ola Kjøren foretar en siste viktig manøver før start.

Klebrig føre

Gjørma i Tønsberg var i særklasse. Til tross for en solid mengde gjørme fungerte dette bakgiret knirkefritt.

Sykkelvask

Henrik H. Kippernes vasker noen hundre gram gjørme av sykkelen etter målgang.

Resell

Ola Resell har kanskje noen sett avbildet i "min sykkel" spalten i bladet. Ola benyttet anledningen til å slenge seg med når gutten skulle sykle sin første Norgescup i Tønsberg.

Thomas Dahlsrud

Forbundets mann i terrengcupen, Thomas Dahlsrud kan være en lur rev i startfeltet. Den erfarne terrengsyklisten kliner ofte til med gode resultater. På Skullerud tok han andreplass i knallsola. Thomas er en ildsjel i Bærum Sykkelklubb, og få viser like mye glede på sykkelen som ham.

Motorstopp

Det blir noen turer sørover hvis man bor nord for Dovre og vil være med i Norgescup rundbane. Teamet sin Mercedes Sprinter fikk kjørt seg noen runder, og gikk stort sett knirkefritt. Bortsett fra en litt hanglete turbo, sånn som her. Vi kom oss ikke lenger enn fire kilometer fra Trondheim før vi måtte ta en pitstop. Heldigvis ble det orden på sakene, og vi kom oss frem, noe forsinket.

Fokusert Fagerli

Det ligger i detaljene, sies det. Alt må stemme for at man skal gjøre det bra i et sykkelritt. Ole Christian Fagerli fremstår for meg som en av de mest seriøse, med fokus på detaljene. Sånn som her for eksempel, før start i Svarstad. Alltid på plass omtrent før oppropet har begynt, i stålkonsentrasjon.

Austad og Kristiansen

Håkon Austad får følge av junior Sondre Kristiansen i den morsomme Svarstad-løypa.

Underholdende løype

Misforstå meg rett. Jeg digger jobben min. Men noe av det kjipeste med å være både terrengsyklist og fotograf, er at jeg ofte går glipp av å sykle mange fine løyper. Svarstad var i så måte en høydare i år for min del. Etter å ha gått gjennom min sedvanlige besiktigelsesrunde kribla det alvorlig i sykkelføttene. God variasjon, publikumsvennlige runder og flere bygde elementer gjorde at dette ble ei løype som flere betegnet som sesongens beste.

Alt skal man da tenke på

Det er mye som surrer i hodet rundt et ritt. Sykkelen skal være i orden, riktig oppvarming, man skal være påmeldt, og... man skal ha startnummer. Sistnevnte hadde unge Andreas Gravdal glemt, og måtte få hjelp av far Jon Gravdal som hadde gjort seg ferdig med sitt ritt og egentlig var i full gang med å nyte en velfortjent pizzabit. Gravdal fikk heldigvis startnummeret på plass, og kom seg avgårde.

Tittelkamp

Festningsrittet i Trondheim var arena for årets NM. Alle som er noe aktive i denne sporten kan sikkert enes om at det er stas å vinne norgescup sammenlagt, men å få sykle med norgesmestertrøya er noe helt spesielt. Med flere av rytterne på Team United Bakeries ute pga sykdom og lignende, var det mer eller mindre opplagt at kampen om den røde, hvite og blå trøya kom til å stå mellom Ola Kjøren og Ole Christian Fagerli. Kjøren ga Fagerli en skikkelig kamp, men 27åringen fra Lillestrøm trakk det lengste strået i de brutale motbakkene rundt Kristiansten festning. NMgull hadde lenge vært et mål for Fagerli, og han tok det velfortjent med hjem.

Elisabeth Sveum

Elisabeth Sveum har hatt en kjempesesong, og er desidert vår mest lovende utøver på kvinnesiden i terrengsykling. Under NM i Trondheim tok hun en oppskriftsmessig andreplass etter Lene Byberg.

Dedikerte foreldre

Etter en hel sesong med mye reising og mange ritt, er det en ting som er klarere enn noe annet. De unge håpefulle er helt avhengig av støtte fra sine foreldre og familier. Tor Olav Kjøren tror jeg må være en av de mest dedikerte foreldrene jeg har møtt. Han kjører land og strand rundt, stiller opp og støtter sønnen sin. Jeg fikk sitte på hjemover fra et av rittene, og her har vi stoppet i Alvdal for etterfylling av drivstoff. Klokka var 12, og enda var det noen mil igjen helt til Trondheim.

Publisert 31. desember 2010 kl 00.00
Sist oppdatert 31. desember 2010 kl 03.43
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen