Alle vi som nyter følelsen av å få hverdagen frisket opp av et terrengsykkelblad som dumper ned i postkassa med jevne mellomrom bør nå krysse fingrene for favorittene våre. Mange av dem sliter, og de sliter tungt. Nå er det Bike Magazine som blør.
Dramatisk annonsesvikt
Alle kommersielle blader trenger annonser for å kunne holde det gående, og nettopp nå rammes den amerikanske bladbransjen av den verste svikten i annonseinntekter på mange, mange år.
Bladene tvinges til å kutte sidetall, kutte tallet på ansatte - i det hele tatt: Kutte gode ting for å unngå verre ting, nemlig bankerott.
Som forøvrig kommer fra italienske «banco rotto», et uttrykk som betyr «ødelagt benk», og som ble brukt om de gamle italienske pengevekslerne som fikk vekslediskene sine knust når de ble tatt i juks og fanteri.
Men til saken: Cushionbury var en av to redaktører i Bike, sammen med Ron Ige - som nå skal føre skuta videre sammen med et korps av frilansere.
Dyktige Cushionbury var tidligere redaktør i Mountain Bike Action, og blant de som bidro sterkt til å friske opp den tidligere så elendig skrevne «Mountain Bike Friction» for tre-fire år siden. Hans entusiasme for frikjøring bidro til en sårt tiltrengt justering av «XC geek»-imaget til MBA.
Best på tekst og bilder
Da Cushionbury i 2000 meldte overgang til Bike - som dessverre ikke fås kjøpt på Narvesen - kom han til et blad som i årevis har markert seg som det beste alternativet for de som liker velskrevne reportasjer og intervjuer og klarer seg uten spaltekilometre med drøvtygging av teknisk snikksnakk.
Anført av frilans-skribent, husideolog og selvutnevnt «random juggernaut» (det siste ordet betyr «verdens herre» på sanskrit) Mike Ferrentino er Bike blitt undertegnedes favoritt innen leseopplevelser i terrengsykkelsjangeren.
Bike prioriterer knallgode fotografer og velskrevne reisereportasjer, og bruker bare noen få sider i hvert nummer på produkttester. Til gjengjeld tester de sykler du sjelden ser omtalt andre steder: Seven Sola i stålutgave er bare ett eksempel fra et nummer nylig.
Bike var til salgs
Men stor gjeld og produsenter som ikke lenger har råd til å annonsere, fikk eierselskapet Primedia i fjor til å legge Bike og søsterbladet Powder ut for salg.
Rodale, utgiver av Mountain Bike og Bicycling, snuste på tilbudet - men hadde nok med å si opp sine egne folk og slå sammen redaksjonene i sine egne blader.
Dermed bestemte Primedia seg for å beholde Bike i stallen, hvis de greide å kutte ned staben og utgiftene nok. Dermed ble veteran-publisher Ben Warner og senior editor Mike Cushionbury satt på gata på en dags varsel.
Bike over dobbelt så store som MBA
Bike er forøvrig nest størst på terrengsykling i USA: Tall fra 2001 viste at Mountain Bike med Zapata Espinoza i spissen selger 162.000 eksemplarer av hvert nummer, mens Bike har 135.000.
Mountain Bike Action er smågutt i denne sammenhengen, med 60.000 i solgt opplag, ifølge Audit Bureau of Circulations.
Det er nå halvannet år siden amerikanske Primedia kjøpte 115 bladtitler fra britiske Emap for svimlende 3,5 milliarder kroner. Blant disse var «Bike Magazine», skibladet «Powder Magazine» og «Surfer Magazine». Fra før hadde Primedias datterselskap Action Sports Group både «Skateboarder Magazine» og «Snowboarder Magazine» i stallen.
Nå vil 2003 vise om Bike overlever. Vi kan ikke annet enn å ønske lykke til og legge ut en oppfordrende link: