Josh Brycelands overhopping Hafjell

Med årets VM i terrengsykling på Hafjell var det mange store øyeblikk å velge mellom. Men en spesiell hendelse kommer til å bli husket i årevis fra VM-konkurransene i Hafjell. Situasjonen vi mener er årets øyeblikk i sesongen 2014 viser hvor små marginene er i moderne utforsykling og hvor lite som skiller seier fra en plass lengre ned på lista.

Annonse

Årets stjerneskudd i utforløypa har definitivt vært Josh Bryceland – også kjent som Ratboy. Den unge briten har lenge spilt annenfiolin bad Gee Atherton, Steve Peat og Danny Hart på de britiske landslaget. På profflaget Santa Cruz Syndicate har han vært læregutten til Steve Peat og Greg Minnaar. Men i år trådde læregutten frem og ut fra armkroken til sine mer rutinerte lagkamerater og konkurrenter.

Josh Bryceland fikk hull på byllen med sin første verdenscupseier på spektakulært vis i Leogang i Østerrike. At han i løpet av sesongen også skulle vinne rittet i Windham og havne på pallen både i Cairns og Meribel gjorde at verdenscupseieren sammenlagt var i boks da VM kom til Hafjell. Bryceland var sammen med Sam Hill den som var i desidert best form. Men i et VM er det mange som vil kjempe om seieren. Og i utforsykling må man gi gass fra start til mål. Du får ikke sekundering. Bryceland visste nok at han syklet fort, men han kunne ikke vite at han seieren i boks etter det siste steinpartiet i Hafjell. Han syklet smoothere enn noen andre og holdt seg, i motsetning til Sam Hill på hjula.

NYTT GULL: Gee Athertons andre VM-gull vil også det bli husket for kjøringen til den som ikke vant. Foto: Øyvind Aas

NYTT GULL: Gee Athertons andre VM-gull vil også det bli husket for kjøringen til den som ikke vant. Foto: Øyvind Aas

Nede satt Gee Atherton og ventet. Gee har tidligere vunnet et VM-gull som ingen husker. I 2008 syklet Sam Hill det som blir husket som tidenes utforomgang, men tryna i siste sving. Atherton fikk seieren. Sam ble den alle husket.

Historien skulle gjenta seg i Hafjell. Bryceland leverte et perfekt run helt til det siste hoppet over containerbrua over rundbaneløypa. De fleste valgte en liten speedcheck foran dette hoppet da farten inn på hoppet var nærmere 80 kilometer i timen.

Josh ønsket ikke å bremse mer enn nødvendig.

– I didn’t wanna brake for that final jump, sa han til Steve Peat etter målgang.

Ratboy bremset ikke inn på hoppet. Han hoppet alt for langt og landet på flaten etter hoppet. Sykkelen hans traff bakken i et sammenstøt som ingen utforsykkel kan dempe og ingen ankel kan tåle. Brycelands fot og ankel ble regelrett knust i sammenstøtet. Briten var ute at stand til å tråkke på pedalene de siste 50 meterne. Mer skulle det ikke til for at gullet glapp.

– I DIDN'T WANNA BRAKE FOR THAT JUMP! Foto: Øyvind Aas

– I DIDN'T WANNA BRAKE FOR THAT JUMP! Josh Bryceland får hjelp og trøst av Greg Minnaar og Steve Peat. Foto: Øyvind Aas

I målområdet var det kaos. Få hadde fått med seg overhoppet til Bryceland der deg skjedde skjult av måltavla. Gee smilte over seieren først, men så gikk alt over i kaos. Steve Peat og Greg Minnaar hoppet over gjerdene inn til bremsesonen etter målstreken. De løftet Bryceland av sykkelen. Santa Cruz-lagets sjef, Kathy Sessler ropte til vaktene som prøvde å hindre henne i å hoppe over gjerdet.
– I need to look after my rider. Try to stop me…

Gee Atherton, Troy Brosnan og Neko Mullally hadde sittet på pallen. Nå deltok de i hjelpearbeidet. Rachel Atherton gråt over gullet til broren og over skaden til kameraten.

DRAMA: VM-SØLVVINNER Rachel Atherton gråt av glede og redsel på en gang. Foto: Øyvind Aas

DRAMA: VM-SØLVVINNER Rachel Atherton gråt av glede og redsel på en gang. Foto: Øyvind Aas

Sko og bukser ble klippet av Bryceland. Peaty holdt skuelystne unna. Noen prøvde å ta selfies foran båra med Bryceland liggende. Peaty dyttet dem irritert bort. Mens Bryceland ble fløyet bort i helikopter gikk Gee Atherton og Troy Brosnan på scenen for å ta i mot gull og bronsemedalje. Alle viste at dagens moralske vinner fløy over scenen, snarere enn å stå der med regnbuetrøya på kroppen. Gee Atherton fikk sitt andre VM-gull, men igjen var det en annen medaljevinners innsats som kommer til å bli husket.

PHONE HOME: Gee Atherton ringte hjem etter at seieren var et faktum. Foto: Øyvind Aas

PHONE HOME: Gee Atherton ringte hjem etter at seieren var et faktum. Foto: Øyvind Aas