Fem beste/viktigste produkter
Lette, grove stisykler: Specialized Enduro SL og Scott Ransom var først ute, men nå kommer mange etter. Disse syklene vil åpne opp terreng som før var for vanskelig tilgjengelig for de fleste. Sykler som klatrer som XC-sykler og går nedover som freeride-sykler er blitt en realitet. Nå gjenstår det bare at Specialized får skikk på gaffelen sin.
Syntace-P6-setepinne: Enklere og mer solid skal det vanskelig gjøres. Passe lett er pinnen også. Pinnen er dyr og finnes ikke med nevneverdig set-back dessverre, for dem som ønsker seg sånt.
Trek 69er: Egentlig en sær greie som kanskje ikke har livets rett, men hovedsaken er at en av de store aktørene eksperimenterer igjen. Terrengsykkelhardtailen har sett lik ut lenge. Lite har skjedd på andre fronter enn dempervandring. I 2007 fikk de fleste merker øya opp for andre hjulstørrelser enn standard 26”. At trauste Trek tør å sette en 69er singlespeed i produksjon, for så å følge opp med en model med gir i 2008 er gode tegn for fremtida. Vi skrev om lanseringen av prototypen i 2005.
LED-lykter med trøkk: Diodelykter som lyser bedre enn de litt skjøre og kompliserte HID-lyktene fra tidligere, er gode nyheter. Igjen er det Lupine som leder an med mest kraft, men de andre lyktmerkene er også på banen med skikkelig små, snertne lykter som gjør døgnet lenger. Vi testet flere LED-lykter tidligere i høst.
Stans/NoTubes-felger: Ikke noe nytt for 2007, men en ny klassiker som fortsetter. Den ukjente øst-europeeren/amerikaneren som lanserte tubeless for hjemmemekk har lagt hardt press på produsenter som i mange år har hatt liten konkurranse. Hjulvekter på 12-1300 gram er innen rekkevidde for ryttere som er ute etter lette ritthjul.
Tre beste stier
Skjeldbreia – Bysetermosen i Østmarka i Oslo: En small sti som opprinnelig ble laget for ridning på 1600-tallet. Her er det fin flyt på svaberg og skogbunn uten utagbare crux, men med flere utfordringer hele veien. Suset av historie krydrer opplevelsen ytterligere.
Stien ned til Koppang i Tynset-Koppang-etappen fra årets TransNorway: Spektakulær sti gjennom åpne, lavkledte furumoer og nedover breiere steinete røyser. Stien ble syklet etter at det egentlig var blitt for mørkt, og etter sju timer på setet i duskregn, likevel et høydepunkt som jeg er glad jeg fikk være med på.
Lillomarka på tvers: Fra Kastesteinen ved Linderudkollen til Lillosæter og Sinober med avslutning over Barlindåsen. Turen inneholder alt. fra bratte, tekniske bakker og lange, raske stipartier med sløye svinger og hopp. Følelsen av å sykle rett på og rett frem på tvers av grusveier, gir opplevelsen litt ekstra.
Tre viktigste ritt
NM-maraton/Bukkerittet på Skeikampen: Tross negative tilbakemeldinger og manglende Birken-seeding, stod arrangørene av Bukkerittet, Brumunddal SK på sitt og fortsatte med norges morsomste og mest krevende maratonritt.
NM-XC i Svelvik: Samme grunn som for Bukkerittet. Teknisk løype som gjør at ungdommen igjen kan føle at de driver med noe tøft. Det er positivt at godt voksne folk oppdager sporten gjennom Birken og andre grusritt, men vi kan ikke tilpasse alle terrengsykkelritt de kjøpesterke og etablerte heller. Gi ungdomen løyper som utfordrer, så kanskje vi får frem noen flere talenter.
Birken: Rittet som har gjort Norge til et terrengsykkelland uten sidestykke gjør at alle har hørt om sporten. Debatten om klasseinndeling, elitepremier og merkehysteri i forkant er viktig for å finne ut hva terrengsykling skal være de neste årene også.
Tre viktigste personer
Aksel Selmer: Aksel har i løpet av kort tid blitt en av norsk terrengsyklings virkelige ildsjeler. Men med teft nok til å klare å gjøre syklingen til en levevei ved siden av forfatterskapet. Den tidligere alpinisten har oppdaget sykkelsporten i voksen alder og kastet seg over det meste på kort tid. Fra stisykling til Trondheim –Oslo på racer, Aksel har prøvd det meste. Stisyklingen er blitt en lidenskap og ideen om Trondheim –Oslo i terrenget blir i 2008 en realitet. Hvis noen lurer på hvor det er stier i Sør-Norge er Aksel blitt en mann å spørre.
Rune Høydahl: Vår beste mannlige terrengsyklist gjennom tidene har tatt skrittet fra internasjonal stjerne til talentutvikler og døråpner for et XC-Norge på knærne. Til tross for at han ikke klarte å kvalifisere noen syklister til OL har Rune gitt unge norske XC-syklister et håp og en mening med sporten. Er du god til å sykle kan du komme deg opp og fram uten å konvertere til landevei.
Trond Hansen: Norges største Freeride-stjerne kjøpte seg hytte på Hafjell og bygde opp et helt miljø for dirtjump i heisanlegget. Akkurat som Rune Høydahl og Gunn Rita Dahle Flesjå, viser Trond at terrengsykling også kan være en potensiell karriere, og en aktivitet for spenningssøkende ungdom. Vi skrev om gjennombruddet til Trond i 2005.
Tre viktigste begivenheter
NM XC i Svelvik: XC-norgesmesterskap i en løype som de fleste hardcore stisyklister ville hatt det moro i. I hvertfall i utforkjøringene. Proft arrangement som skapte liv og røre og gjorde litt ut av seg. Rytterne følte at prestasjonene ble lagt merke til og publikum hadde det moro i løypa.
Hafjell-sesongen: Hafjells sykkelsatsing viser for alle at det er liv laga å holde heisen åpen om sommeren. Dugnadsånden i Aronsløypa i Drammen og prøveprosjektet i Tryvann, er nye positive tiltak som gjør leken terrengsykling til allemannseie.
Utflukt: Organisert stisykling i kø og dårlig vær, uten at noen gjør annet enn å smile og hjelpe hverandre. Bransjen har også oppdaget Utflukt og stisykling i løpet av sesongen, noe som forhåpentligvis kommer oss syklister til gode i årene som kommer.
Hva skjer i 2008?
I 2008 vil topptur-terrengsykling ta av i Norge. Fulldempere med opp mot 16 cm vandring til stibruk vil bli normen. Flere vil ta med seg sykkelen på tur til utlandet. Terrengsykkelsporten vil igjen få allmen oppmerksomhet på grunn av OL, og det vil stilles spørsmålstegn ved Gunn Rita Dahle Flesjås form. Team Høydahl vil vinne enda flere ritt i Norge og markere seg i Europa. Utflukt vil vokse, i tillegg til at flere tilsvarende arrangement vil oppstå rundt omkring i landet. Nesten alle skisentere med stolheis vil gjøre et forsøk på å tilrettelegge for sykling.
Trondheim – Oslo i terrenget og andre nye tekniske terrengritt vil gjøre at mange får en bredere ide av hva terrengsykkelritt kan være.
Bladet TERRENGSYKKEL vil komme ut seks ganger og Terrengsykkel.no vil i enda større grad samle Norges terrengsyklister.