Best (og verst) i 2009. Året som har gått har bydd på oppturer og nedturer for oss terrengsykkelentusiaster. Her er noe av det Terrengsykkelredaktøren mener satt sitt preg på terrengsykkelåret 2009.
Profilene:
2009 var året da noen tålmodige veteraner fikk lønn for strevet. Dette var også året da noen unge profiler fikk hull på byllen.
Steve Peat
Erkebritiske Steve Peat fikk endelig sitt VM-gull. Etter flere andreplasser og nestenseire i VM var det en kontroversiell løype i Canberra som skulle gi Peaty hans første VM-gull. En hel terrengsykkelverden gledet seg over veteranens seier og håper at dette har gitt den sympatiske to-barnsfaren inspirasjon til å holde det gående i flere år til. Peat tok sin første verdenscupseier i 1991 og 35-åringen har hatt en unik evne til å henge med i utviklingen av utfor-sporten.
Steve Peat klarte også i 2009 å tangere rekorden for antallet verdenscupseire i utfor. Hans 16. seier tok han i La Bresse i mai.
Følg Steve Peat på www.Twitter.com/stevepeat
Emil Carlson
Vår hjemlige versjon av Peatys veteran-seier fikk vi da hele utfornorges favoritt-sørlending, Emil Carlson endelig fikk sin NM-tittel i senior-klassen. Mens den opprinelige avviklingen og avlysningen av utfor-NM i Siljan går inn i historien som et av terrengsykkelsportens kjipeste øyeblikk her i Norge. Ble Emils NM-gull i reservearenaen Grefsen et positivt plaster på såret for miljøet og sporten. En velfortjent seier til en hardt arbeidende syklist og en imponerende snuoperasjon av arrangørene i Grefsen. Slike folk vil terrengsykkel-Norge ha flere av. At Emil var en populær vinner tyder gratulasjonstråden på forumet på.
Lene Byberg
Mens Gunn-Rita Dahle Flesjå har tatt et friår for å få barn har Lene Byberg virkelig tatt steget opp og tettet hullet. De siste årene har den blonde Sandnesjenta gått fra hederlige plasseringer i verdenscupritt til å være jevnt i toppen hele året gjennom. Årets sesong har virkelig vist at Lene Byberg fra Sandnes er en av verdens desidert beste kvinnelige terrengsyklister og en av Norges beste idrettsutøvere. Men ikke regn med at hun blir husket på Idrettsgallaen.
Lene tok i år sin første verdenscupseier i et gjørmeritt i Bromont i Canada, før hun få uker etter tok sin første VM-medalje i en knusktørr løype i Australia. De beste er best uansett løype og føre, og Lene har bevist at hun mestrer alt. En andreplass totalt i verdenscupen vitner om stabilitet og styrke. Det er to år igjen til OL i London og neste år går terrengsykkel-VM i norsk-vennlige Mount Saint Anne. Her har Gunn-Rita og Rune Høydahl vunnet før og Lene tok en fjerdeplass i årets verdenscupritt.
Burry Stander og Nino Schurter
Ungguttene som virkelig har tatt steget opp i toppen bidrar med personlighet og rå tekniske ferdigheter i rundbane-toppen. Sør-Afrikanske Burry Stander tok VM-gull i U23-klassen i Canberra før han tok sin første verdenscupseier i senior-klassen. I ett ritt som så ut til å være avgjort i Julien Absalons favør kom Stander som en kule på sisterunden og fratok den overlegne verdenscupvinneren totalt nok en enkeltseier i cupen.
Nino Schurter vant U23-VM i fjor og har slitt i mye av årets sesong. Men når VM kom var den teknisk dyktige sveitseren tilbake. I Canberra så det lenge ut til å gå mot nok et VM-gull til Julien Absalon – i så fall hans femte, før Nino klarte å lirke seg foran Absalon i spurten. At Schurters lagkamerat Florian Vogel også vant spurten om tredjeplassen gjorde ikke dagen noe mindre for Sveits og Nino Schurter. Sønnen av den sveitsiske landslagstreneren i utforsykling er kjent for sine utradisjonelle treningsmetoder og umenneskelige fart nedover på hardtail. I perioden etter VM-gullet ble han allemannseie i terrengsykkel-landet Sveits. Helikopterturer mellom talkshow-studioene tok noe av brodden vekk fra resten av Ninos sesong, men den unge Sveitserene er garantert tilbake i toppen neste år.
Opptur på hjemmebane:
Her hjemme er det veldig positivt at det har dukket opp flere hardtsatsende lag. Og da mener jeg lag i ordets rette forstand, ikke gutteklubber i lik trøye som får 12 prosent rabatt på sykler fra samme leverandør hvis de plasserer seg ok i aldersklassene. I 2010 vil det være fire UCI-registrerte terrengsykkellag i Norge. Team Fokus-Danica, Proteinfabrikken-KTM, ”Lokomotiv” Hard Rocx og foregangslaget Team United Bakeries (tidligere kjent som Team Etto-Høydahl). Dette er gull verdt for terrengrekrutteringen, noe som vil bli veldig viktig den nærmeste tiden når Edvald Boasson Hagen vil inspirere mange unge til å prøve lykken langs landeveien. Hvis vi ikke har noen som satser på terrengsykkel-eliten er det lett å hoppe av gjørme og røtter til fordel for asfalt og lagmoral.
Førsteårsseniorene Andreas Gravdal og Henrik Kippernes ( er to talenter på vei opp gjennom disse lagene. Foran seg har de fortsatt unge og lovende Anders Hovdenes, maraton-EM-sølv-vinner Jo Nordskar , Ola Kjøren og Ole Christian Fagerli, mens Kenneth Olsen, norgesmester Ole Hem, Sturla Aune og Tobias Sæther følger rett under i juniorklassen. Se opp for disse når de fyller 18 og kommer opp i seniorklassen.
Også i utforløypene er det unge syklister som kjemper seg opp og frem. Terje Nylende, Zacharias Blom, Håkon Mæhle og Kristoffer Haugland er klare til å ta opp kampen mot gamlegutta i seniorklassen. Det er hyggelig at veteranene holder stand i norgescuprittene i utfor, men det er god plass til noen yngre krefter også.
Opptur på bortebane
Oppturen kom i form av en av Europas lengste nedturer. Megavalanche var enda villere enn jeg hadde trodd, men heldigvis også enda morsommere. For egen del gav det inspirasjon til mer fresk nedoversykling, da aller helst med pedaldrevet transport også opp. Treningsturene i Nordmarka i ukene før utforrittet i Frankrike åpnet også opp øynene mine for mer moro. Hvis du er redd for å møte turgåere i løypa er det bare å ta de små timer i bruk. Jeg la inn utfortrening på sti mellom 23 og midnatt i slutten av juni. Man skal definitivt ikkje sova bort sumarnatta, ho er for ljos til det.
Årets produkter:
Spennende trend - færre gir
Mange av XC-proffene har i flere år syklet med 2 klinger foran og 9 bak. Med XX fikk proffene tilgang på 10 klinger bak og mulighet for lettere gir. Nå går trenden mot bare én klinge foran. Dette gjelder også for stisyklingen, der også de fleste etterhvert kvitter seg med det største tannhjulet på kranken. Er dette fordi vi sykler saktere enn før? Nei, det tyder nok heller på at vi sykler mer teknisk enn produktutviklerne har trodd at vi gjør. Fordelen med én klinge er selvfølgelig lavere vekt, mindre sjanse for å miste kjedet, bedre bakkeklaring og muligheten til å konsentrere enda mer på å bare mestre terrenget best mulig. Om det holder med bare én klinge til rittbruk? Spør Julien Absalon, Adam Craig og Geoff Kabush. Absalon tok VM-sølv i Australia med 1 klinge foran og 10 bak. Geoff Kabush vant gjørmerittet i Bromont med ett tannhjul på kranken. Adam Craig har brukt oppsettet i flere år i både USA-cup og verdenscup med solide resultater. Til våren vil vi se dette i Norge også, i hvertfall i løyper der grusinnholdet er lite.
Beste stisykler
Det er en fryd å teste de siste års stisykler. Produsentene overgår hverandre i fine løsninger og mye funksjonelt utstyr for pengene. I fjor høst testet vi oss frem til at Santa Cruz Blur LT var en superallsidig sykkel. Siden den gang har den kommet i superlett og superdyr karbonversjon.
Specializeds nye Stumpjumper som også kommer i superlett og suuuperdyr karbonvariant blir også en favoritt i variert terreng neste år. Aluminiumsversjonen er heller ikke dum og er med i vår stisykkeltest i 2010. Men i løpet av 2009-sesongen er det én stisykkel som har imponert oss ekstra mye:
Cube Stereo kommer i flere varianter og utstyrsnivåer, men alle har det til felles at de har en solid, stiv og velfungerende ramme med fornuftige komponenter. Prisen er også bra og byggekvaliteten forbilledlig. At den skiller seg litt ut fra resten når det gjelder utseendet må også sees på som et pluss.
Ny målestokk
Sram XX er den nye standarden for topp utstyrspakke til rittsykler. Sram har tilsynelatende lyttet til rittsyklistens ønsker og behov. Av kreative og funksjonelle løsninger er det spesielt den hydrauliske lock-out-bryteren til gaffelen og den lette stålkransen med et spenn fra 11-36 tenner som gjør at XX skiller seg fra tidligere terrenggrupper. Hvis du legger til lette, men relativt kraftige skivebremser, solid, raskt og lett frontgir og god ergonomi på hendlene så har du XX i et nøtteskall. Utfordringen blir for butikkene å ha så mange forskjellige deler på lager. Bare frontgiret kommer i en hel drøss versjoner. I tillegg kommer en rekke versjoner av den todelte kranken. Den todelte kranken er for øvrig en av gruppas signaturer, men matcher likevel ikke Shimanos XTR på vekt, tross karbonarmer, keramikk-lager og to små klinger.
Mest for pengene
Shimano SLX er Shimanos nye killer-gruppe for alle med vettet i behold. Du skal egentlig være litt tett i pappen hvis du tror sykkelopplevelsen blir enda bedre enn det den blir med SLX. Shimanos mellomgruppe for oss terrengsyklister byr på kraftige skivebremser, presis giring, funksjonelle og gode girhendler og et utseende som matcher det aller meste av sykler på markedet. Spesielt kranken er stilig. Delene er også såpass solide at de tåler mange trøkker og hard bruk. Det er nesten fristende å kalle SLX-gruppa for Shimanos beste i 2009. Den er både innovativ med todelt krank og krankgir, stilig og funksjonell. Skal du bygge deg en funksjonell sykkel den nærmeste tiden er den rimelige grå gruppa verdt en titt før du ser deg blind på smågram spart på de dyrere greiene.
Viktigst for gutta
Å sykle mye har klare helsemessige gevinster. Noe som sikkert også kommer intimsfæren til gode, men onde tunger skal ha det til at sykling også kan gå ut over evnen til å tilfredstille våre egne og våre kjæres ønsker i senga, (eller i sofaen, i skogen osv)
Specialized mener deres seter gjør dette problemet vesentlig mindre enn andre produsenters seter. De har også forskningen som gir påstandene god ryggdekning. Jeg har sett flere presentasjoner der Specialized sin egen ergonomi-guru Andy Pruit viser hvordan blodtilførselen effektivt strupes ved sitting på andre produsenters seter. En sensor montert med limbånd på, kan vi si penis? Ok da, viser at mens blodtilførselen raskt går mot 5 prosent av normalt på et vanlig sete klare den samme syklisten å opprettholde mer normal blodtilførsel på et av Specializeds Body Geometry-seter. At Andy Pruit fortsatt trekker frem studiet han gjorde for mange års siden under Styrkeprøven, Trondheim-Oslo som premiss-settende for utformingen av setene er jo også litt artig. I bruk er Specialized sine BG-seter komfortable, faste og til en viss grad vanedannende. Litt skyldes nok uttalelsen Andy hadde da jeg fortalte at jeg trivdes godt på andre smale seter.
– Du tror kanskje du sitter godt, men det setet du liker fungerer mest som en vedkløyver for underlivet ditt.
Specialized Phenom i 143 mm bredde er i ferd med å bli mitt nye favorittsete. Kanskje det bare er fordi jeg begynner å bli eldre og er redd for å miste min ungdommelige virilitet?
Årets rittdekk
Siden Bart Brentjens vant OL-gull på Hutchinson Python i Atlanta i 1996 har lettrullende terrengdekk med relativt stort luftvolum vært normen. Python hadde lenge monopol, men de siste årene har flere kommet etter. I år kom tyske Continental på banen med dekket Race King. I 2,2-versjon er dette et lettrullende dekk med større volum enn de fleste konkurrentene, uten at du blir straffa på vekta. Til tross for tett mønster og lave knaster gir Race King et visst grep på vått føre også. Bare vær obs på at Supersonic-varianten som byr på lavest vekt, også gir deg tynne og skjøre sidevegger.
Årets nye sykler
Merida 0 point Nine, eller O,nine, eller 0,9 eller hvordan det skal uttales, er en av årets mest spennende nykommere. Sammen med Cannondale Flash kan denne sykkelen redde hardtailen fra utryddelse. Vekten er omtrent som klassikeren, VM-gull-vinneren og målestokken Scott Scale, men på Merida og Cannondale er det lagt mer vekt på komfort og kontrollert fleks i bakramma. Både Cannondale og Merida kommer med tynne setepinner som tar brodden av vibrasjonene uten at det går utover rammestivheten i krankpartiet.
Cannondale Flash er designet av norske Torgny Fjeldskaar. og utviklet av tyskeren Peter Denk Denk var den som utviklet alle karbonsyklene til Scott fra landeveissykkelen CR1 og Addict til terrengsyklene Scale, Spark, Genius og Ransom. Torgny har dessverre akkurat sluttet i Cannondale og satser nå på stoldesign på fulltid.
Både point-nine og Flash er tilgjengelig allerede her og der, men er først og fremst 2010-modeller. 0,9 har allerede vist at den fungerer for gutta på Multivan-Merida-laget. Både Ralph Naef og Jose Hermida Ramos har plukket inn topp-plasseringer i verdenscupen på denne sykkelen. Andreas Kugler og Hannes Genze tok henholdsvis første og tredjeplass i årets Birkebeinerritt på hver sin nullkommani fra Merida.
En duell mellom Merida 0,9 og Cannondale Flash blir å se i et Terrengsykkel i løpet av våren 2010.
Med store hjul og lav vekt
Gary Fisher har lenge slitt med å bryte gjennom i toppen. Det er flere år siden det amerikanske merket hadde noen skikkelig toppmodeller som fikk også vektfikserte nordboere til å rykke på øyenbrynene. Dette endret seg med Superfly for to år siden. Nå kommer Gary Fisher Superfly 100. En lett fulldemper med store hjul og 100 mm vandring er kanskje akkurat det du trenger for å oppnå flytfølelsen i terrenget. Gary Fisher har alltid vært frampå og ivrig på nyvinninger, enten de festet seg i markedet eller ikke. Nå begynner tålmodigheten med 29er-konseptet å bære frukter og det er bare et spørsmål om tid før 29er-sykler er helt vanlig i skogen og på ritt. Superfly 100 er uansett en av de letteste rittfulldemperne på markedet uansett hjulstørrelse. Akkurat i tide til Norges nye ritt-lansering.
Følg gary Fisher på Twitter.com/garyfisher
Konkurransene
Ultrabirken
Nylanseringen Ultrabirken ble lansert av Tone Lien på direktesendt fjernsyn, mens hun satt å kommenterte innspurten på årets tradisjonelle Birkebeinerritt. Stifinner, superentusiast og prisvinnende forfatter Aksel Selmer var raskt fremme med lokalkunnskap og engasjement for å stikke opp en trase verdig navnet. Allerede i 2010 blir Ultrabirken-sykkel virkelighet som et ritt for de tøffeste av de tøffe og de som ikke griner på nesen av vinnertider på over 5 timer og terreng som både setter teknikk og kondis på prøve. Ultrabirken kan bli et rittkonsept som kan sørge for at terrengsykling som sådan gjenvinner statusen som en aktivitet som krever mer enn mil i beina og O2-opptak. Er du seriøs med tanken på å fullføre Ultrabirken bør du unne deg selv deltagelse i noen tøffe terrengritt også på våren. Å i Helvete, Terrengsykkelrittet og Drammensrittet er alle ritt med tøft og morsomt terreng og bratte bakker både opp og ned.
Utforprisen i Terrengsykkelrittet
I Terrengsykkelrittet (http://terrengsykkel.no/index.php?id=2748) var det mulig å ikke bare få svar på om kondisen og teknikken holdt gjennom et helt maratonritt. Årets utgave av rittet i Østmarka inkluderte også en egen utforkonkurranse der det ble tatt tiden i rittets lengste sammenhengende utforkjøring. Det ble satset og kjørt friskt av flere, men hjemmefavoritten Aslak Mørstad stakk av med premien som han selv og arbeidsgiveren hans Sport 1 Superstore på Hasle stod for. Nærmest Aslak kom de som også toppet resultatlista i selve rittet: Ola Kjøren, Kristian Torgersen og Martin Bratland
A.N.T.I Days of Thunder
Gutta i Anti har virkelig satt norsk dirt og freeridesykling på kartet den siste tiden. Magasinforsider over hele verden har vært prydet med bilder fra Niels Windfeldt, Trond Hansen og Andreas Braathens happening. Også guttas fotograf, Joakim Andreassen har slått seg opp i verden som en av bransjens hotteste sykkelfotografer med cover på bl.a den kanadiske bibelen Decline.
Verdens beste freeride-syklister rangerer konkurransen i Hafjell som et av årets store høydepunkt.
Årets bekreftelse
FS mot HT
Årets forutsigbare aha-opplevelser kom under duelltesting av to tilnærmet identiske sykler. Èn Trek TopFuel 9,9 SSL med demper foran og bak, én Trek 9,9 SSL bare med demper foran. Aha-opplevelsen kom i form av bekreftelse om at demping foran og bak gjør deg til en raskere terrengsyklist i nesten alle situasjoner. Butikkene har merket ny pågang etter fulldempere og neste år vil Norgescuprittene være fulle av dem. I 2010 vil Terrengsykkel teste på samme måte med 29 mot 26. Kan det bety spikeren i kista for hardtailer med vanlig 26-tommers hjul?
I Terrengsykkelredaksjonen er det i hvert fall enighet om at hardtailens halmstrå er lite vedlikehold, lite justering og konservative syklister. Hvis du har ambisjoner om å sykle fort har tiden kommet for å gå videre. Fremtiden er ikke langt unna, den er her allerede. (fritt etter Torbjørn Jagland: ”Vi kommer tilbake. Vi er her allerede.”