Stortalentet Jolanda Neff fra Sveits parkerte alle på siste dag av rundbane-EM i Sverige.

Neff gjorde unna sine seks runder på 1:34:56.3 og vant rundbanerittet med over tre og et halvt minutts margin til danske Annika Langvad på andreplass, som igjen var inne halvannet minutt foran Sabine Spitz fra Tyskland på tredjeplass.

Annonse

Gunn-Rita Dahle Flesjå kom inn på tiendeplass med tida 1:44:02.9, nesten ti minutter bak Neff, og var med det beste norske i rundbanerittet, som var siste øvelse i EM.

Elisabeth Sveum, som sykler sitt første mesterskap for Norge etter sitt comeback i fjor, ble nest beste norske på 21.plass, mens Ingrid Sofie Bøe Jacobsen kom på 29. plass. Sveum ble riktignok tatt ut av løpet før sin siste runde, men det var på håret.

– Jeg er egentlig kjempefornøyd selv om hun som lå 20 sekunder foran meg i løypa fikk kjøre siste runden. Jeg lå lenge bare fire minutter bak Gunn-Rita, og jeg kjørte mitt eget løp i dag, sier Sveum, som ikke syns avstanden opp til de beste er avskrekkende.  

Sveum leverte også sterkt både på sprinten på fredag med femteplass og seier i B-finalen, og på stafetten, som var åpningsøvelsen i EM.

– Jeg lærte veldig mye på stafetten, så jeg er glad for at jeg fikk sykle den. For meg er det bra å få kjøre flere løp, særlig nå tidlig på sesongen, sier hun. 

Les også: 10.plass på EM-stafetten 

Topp 3 kvinner elite
1. Jolanda Neff, Sveits, 1:34:56.3
2. Annika Langvad, Danmark, 1:38:36
3. Sabine Spitz, Tyskland, 1:40:52.4
--
10. Gunn-Rita Dahle Flesjå, Norge, 1:44:52.4
21. Elisabeth Sveum, Norge, -1 runde
29. Ingrid Sofie Bøe Jacobsen, Norge, -2 runder

Fullstendige resultater 

Tidligere i dag imponerte Petter Fagerhaug med 11. plass i rundbanerittet for U23-gutta.

Les også: Fagerhaug på 11. plass 

For juniorene gikk det også over all forventning på rundbanerittene, som gikk i går. EM-debutantene og førsteårsjuniorene Tobias Halland Johannessen ble beste nordiske rytter, mens Thea Siggerud nesten greide å innfri sitt eget mål om topp 15 til tross for at hun tryna i startloopen og fikk en råtten start på rittet. 

Les mer:
Beste nordiske i EM 
Tryna fra EM-målet 

Tungt for gutta
De norske gutta i menn elite, Sondre Kristiansen og Ole Hem, ble tatt ut etter fem av sju runder og kom på henholdsvis 49 og 53 plass. Igjen var det Frankrike som dominerte feltet. Julien Absalon kjørte i mål med 1 minutt og 41 sekunders margin ned til Fabian Giger fra Sveits på andreplass, mens Ondrej Cink fra Tsjekkia ble nummer tre. 

Topp 3 menn elite
1. Julien Absalon, Frankrike, 1:35.34.3
2. Fabian Giger, Sveits, 1:37:15.2
3. Ondrej Cink, Tsjekkia, 1:37:57.7

Fullstendige resultater menn elite 

Sveum XCO EM Bengt Ove Sannes 1000x
Elisabeth Sveum ble nummer 21 på rundbanerittet under EM i Huskvarna i Sverige. Foto: Bengt Ove Sannes

Elisabeth Sveum ble nummer 21 på rundbanerittet under EM i Huskvarna i Sverige. Foto: Bengt Ove Sannes