Sykkelklær kan være så mangt, fra tettsittende rittbekledning i fluorescerende farger til baggy klær som får deg til å likne hiphopere fra nittitallet. Vi har testet Dot Matrix-trøyen og Esquire-shortsen fra engelske Royal, som faller inn et sted mellom disse to kategoriene.

DSC_0160-2
DSC_0160-2
Annonse

Fjong, men ikke flamboyant: Royal Dot Matrix tar seg bra ut, selv etter en sommers bruk og misbruk.

Dot Matrix er en syntettrøye som ikke hyler syklist om du skulle sette fra deg sykkelen og gå inn på en kafé. Passformen er som en ganske normal t-skjorte, men ved nærmere ettersyn ser man at den er perforert over det hele med små hull som sørger for å holde kroppstemperaturen under kokepunktet. Det funker, trøyen er lett og luftig på de varmeste dagene, og stoffet tørker raskt. Etter å ha pest oppover i timesvis på topptur er trøyen tørr etter en matpause og litt fotografering på toppunktet. I sum er det ikke så mye mer å be om fra en god sykkeltrøye.

DSC_0109
DSC_0109

Komfortabel: Passformen i både trøye og shorts er løs, uten å bli for baggy.

Et problem med syntet som gjør at vi ofte velger ulltrøyer istedet, er lukten som kan sette seg i syntetstoff. I garderobeskuffen for sykkelklær har vi hatt en del billigere trøyer som ikke slipper den stikkende lukten av flertallige turer. Disse trøyene har ikke blitt liggende lenge før de har gått dit trøyer drar for å dø.Dot Matrix har ikke vist seg å høre til i samme klubb. Etter en sesongs bruk lukter den fortsatt rent etter en standardvask på syntetprogram i maskinen.

DSC_0170
DSC_0170

Detaljer: Trøyen har små detaljer i form av to relativt små logoer.

Sømkvaliteten er god, med kraftige sømmer over det hele, og trøyen er som ny fortsatt. Sømmene er også lagt nedenfor skuldrene, så de ikke gnager når man sykler med sekk. Selv med en tung fotosekk har vi ikke merket noe til sømmer eller annet. I grunn har vi ikke tenkt over trøyen mens vi har vært på tur i det hele tatt, og stort bedre kan ikke en trøye gjøre jobben sin. Og rødfargen er hverken overdrevet og prangende eller anonym og usynlig på bilder.

Esquire er ikke den mest baggy shortsen fra Royals garderobe. Den er på ingen måte tettsittende, men heller komfortabelt løs i snittet. Lengden går til knærne, akkurat nok til ikke å vise glippen mellom knebeskytterne og sykkelbuksen under. Strammingen i livet foregår med borrelås. Ikke det mest solide patentet eller det mest oppfinnsomme, men vi har ikke hatt noe problem med at den siger ned. Over baken er det et stretchfelt som sørger for at den sitter stramt der den må, uten at det merkes nevneverdig. Stoffet er en polyestermiks, liknende tynn softshell. To lysegrå felt foran og to bak er i samme stoff som trøyen, og slipper gladelig luft inn og ut, og gjør at shortsen aldri har føltes for varm, selv med sort farge i solstek. Riktignok har testingen foregått i Nord-Norge i hovedsak, men allikevel. Stoffet og sømkvaliteten står til virkelig gode karakterer.

DSC_0202
DSC_0202

Bombesikkert: I alle fall nesten. Gylfen har tre forskjelllige sikringer. 

Royal har gjort jobben sin i gylfen. En metallspenne, to trykknapper og glidelås sørger for at shortsen ikke åpner seg i tide og utide. Dette er noe av det beste vi har brukt i så måte, og har sammen med passformen, materialbruken og det overordnede kvalitetsinntrykket gjort dette til vår mest brukte shorts i sommer. To håndlommer er det eneste du har å putte ting i. Med det betyr det at vi ikke har brukt shortsen til å lagre noe som helst, siden det vil være å be om bråk å legge noe umistelig i disse lommene for så å druse ut på tur over røtter og steiner. Vi kunne godt sett for oss en liten lomme for kredittkort og bilnøkler, spesielt på de dagene hvor vi lar sekken ligge hjemme. Når det er sagt, er det nærmest befriende hvor minimalistisk shortsen er.

DSC_0196
DSC_0196

Stramt: Sagger shortsen litt er det bare å stramme inn med borrelås. Etter mange vask sitter disse fortsatt fast gjennom hele turen.

For 2014 har det fulgt med en liner, altså en sykkelbukse uten seler. Gjengs over er vi ikke tilhengere av slike, men det skal sies at puten i denne lineren er veldesignet og komfortabel. Med tung sekk er det behagelig å slippe seler av og til, og dermed har vi brukt denne lineren oftere enn vi ventet. Allikevel foretrekker vi som regel å bruke en av våre selebukser under, og dette har Royal tatt høyde for i 2015-sortementet sitt. Da kommer Esquire uten liner, med en tilhørende lavere veiledende pris.

DSC_0201
DSC_0201

Føyelig: Over baken finnes et strechpanel som både holder buksen på plass, samt gir deg bevegelsesfrihet.

Etter endt sesong ser vi at dette er shortsen vi har brukt aller mest, noe som også vises i sortfargen på shortsen, som har blitt vasket mer og mer grå gjennom sommeren. Vi klager ikke, dette har være et solid valg for alle turene våre, samme om det har vært langturer med tung parg, toppturer med fokus på nedturen eller raske treningsturer. Vi mistenker at denne vil bli en av de produktene i garderoben som vil bli brukt ihjel heller enn å kondemneres som resultat av nye, mer spennende konkurrenter.

Royal Dot Matrix sykkeltrøye
Importør: Ilikebike
Pris: 249,-

+ Lett, med god passform
+ Tåler mye vask, holder ikke på vond lukt
+ Solide sømmer, som er lagt på fornuftige steder
+ Tørker raskt
+ Fornuftig pris

Royal Esquire sykkelshorts
Pris: 949,-
+ Lett stoff som tørker raskt
+ Allsidig og komfortabel passform
+ Diskrè utseende
+ Komfortabel både med og uten knebeskyttere
- Få lommer om du er glad i å lagre småting i shortsen
- Har mistet litt farge etter en del vask