KALDVÆRSBUKSE: Grit-buksa fra 7Mesh skal være laget for å gi deg litt ekstra beskyttelse mot vær og vind. Foto: Anders Gulbrandsen.
7Mesh Grit Pants
Pris: 4299 kroner
Vekt: 330 gram (størrelse medium, veid av oss)
Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL
Størrelse testet: M
Størrelse testperson: 178cm, 75kg
Produsent: 7mesh.com
Kommer i dameversjon: JA
De aller fleste stisyklister foretrekker nok baggyshorts og bevegelsesfriheten det gir, men i noen deler av sykkelsesongen her i Norge kan en bukse også være et kjærkomment plagg.
Av flere grunner: men de mest åpenbare er selvfølgelig at det kan bli både vått og kaldt, og spesielt når temperaturene er lave om våren og høsten.
Kanadiske 7Mesh har en rekke klær for stisyklister, og vi har prøvd flere av dem før. Det siste skuddet på bukse-stammen deres, er buksa som heter Grit.
Mest direkte oversatt noe som betyr grus, men vi kan anta at 7mesh heller har siktet mot den alternative tolkningen av ordet, som på engelsk også kan bety «courage and resolve; strength of character.»
Airmap-teknologi og stoff
Ved første øyekast ser det ikke ut til å være mye spesielt med denne buksa. Den har et ganske klassisk baggy snitt, uten å være superbaggy.
Lommer er det to av, de sitter pent plassert på hver side av hoftepartiet. Buksa har vanlig gylf med glidelås, og strammes med en påsydd hempe-løsning.
Grit-buksa har det 7Mesh kaller Airmap-teknologi - en trelags-konstruksjon av skall, hvor det er brukt ulike typer stoff på ulike steder på plagget for å sikre en kombinasjon av både beskyttelse mot elementene, men også at det skal puste godt.
Fine ord, det. Men hvordan fungerer det ute på stien?
LØSE BUKSER: Grit-buksen fra 7Mesh er sånn passe løs og ledig, og har god plass til knebeskyttere under. Foto: Anders Gulbrandsen.
SIDELOMMER: På sykkelbukser eller shortser kan det være irriterende å ha lommen på framsiden - det har 7Mesh tatt konsekvensen av. Foto: Anders Gulbrandsen.
Praktisk bruk
Vi har testet Grit-buksa fra 7Mesh i Oslomarka høsten 2023. Den har blitt brukt i temperaturer helt ned mot -2 grader, og opp til rundt 10-12 grader.
7Mesh Grit er irriterende nært perfekt
Buksa gir god beskyttelse. I vår testperiode i oktober fikk vi utrolig nok ikke en dag med skikkelig regn, men de dråpene som kom holdes greit unna.
Om du lurer på hva slags bukse dette er, så er det definitivt en bukse mer i kategorien høst, vinter og vår, enn sommer. Uten å ha prøvd, kan vi anslå at denne buksa nok vil være i det klammeste laget på en sommerdag, selv etter norsk standard.
Men apropos klam - det er den ikke. I likhet med Cache-anorakken som også har Airmap-teknologi, hvor det brukes materialer som skal hjelpe på pusteevnen. Selv med ganske kraftige knebeskyttere (som det forøvrig er god plass til), oppleves buksa som relativt luftig, til å være så kraftig.
Smaken er som baken, noen liker å ha stramming rundt anklene på slike bukser. Det er det ikke på Grit-buksa men den er akkurat stram (eller løs, om du vil) nok til at den legger seg greit rundt anklene. Vi savnet hvertfall ikke noen form for stramming, men ha det i bakhodet hvis dette er viktig for deg.
Noe detaljpirk
Strammeløsningen i front er nesten, men bare nesten helt perfekt.
Den kan strammes uten å kjennes veldig stram ut, og det er ikke noen store, irriterende spenner å ta hensyn til. Men vi skulle ønske 7Mesh hadde påspandert seg noen flere hakk på det påsydde båndet.
Både når buksa får strekt seg litt i bruk og du svetter, blir et behov for etterstramming. Og for testrytteren som ellers synes buksa sitter som et skudd størrelsesmessig, ble det behov for å stramme ganske langt inn.
Er du skikkelig slank, vil du kanskje gå tom for å hakk å feste hempa i. Og ingen ting er mer irriterende enn ei bukse eller en shorts som sklir ned, som du ikke får strammet til. For undertegnede er det hvertfall et skikkelig irritasjonsmoment.
STRAMMING: Strammingen i livet skjer med en hempe, og små "knagger" i et stoffbelte du kan hekte den på. Foto: Anders Gulbrandsen.
INGEN STRAMMING HER:...bare litt stretch i stoffet. Det fungerer greit nok. Foto: Anders Gulbrandsen.
Hvem bør kjøpe denne buksa?
Stisyklister som ikke lar seg styre nevneverdig av årstidene, og som er ute i all slags vær, året rundt.
Alternative produkter
Det finnes flere baggy bukser til stisykling, og vi har testet en rekke av dem for å kunne gi deg best mulig anbefalinger.
Hvis du derimot bare vil ha en lett og ledig bukse til de varmere delene av sommersesongen, så er 7Mesh sin Glidepath et bra alternativ, eller Giro sin Havoc-bukse.
Konklusjon
7Mesh Grit-buksa er ikke billig. Og om pris ikke var noe vi må vurdere, ville denne buksa snust på skikkeklig topp-karakter.
Til sommermånedene vil den antakelig være i det varmeste laget. Men den gir god beskyttelse både mot regn og vind, og er i så måte allsidig. Kanskje også mer allsidig enn en ren vanntett regnbukse, som fort kan bli klam på mange turer.
Solid kvalitet - utrolig god - men også veldig dyr.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.