Med boligadresse på nordnorsk kyst, er det gitt at ikke alle turer vil forløpe på knusktørre stier i solskinn og tosifrede varmegrader, for å si det sånn. Vi har av erfaring funnet at det er greit å koste på seg en litt tyngre bør på ryggen når turene blir lengre enn et par timer, så vi ikke behøver å tenke på stisykling synonymt med lungebetennelse og følelsesløse kroppsdeler. Men det er ikke gøy å drasse med seg for mye heller, og med det blir det en kunst å finne de riktige tingene å prioritere med oppi sekken.

Noen ting har blitt faste innslag av nødvendighet, som lette multiverktøy, superlett regnjakke og sjokolade for både krise og hygge. I år har det også blitt gjort plass til en ekstra baggyshorts, om man skal kalle den det. En voldsom redundans, kunne man tro, men med en vekt på 126 gram har komforten i å vite at om været skulle gjøre seg ekstra kranglete, er det ikke lenger iskalde lår og hakkende tenner som venter når vi er nede ved bilen igjen. Shortsen vi snakker om er Vaude Spray II, en tynn, lett og veldig komprimerbar sak.

Annonse
DSC_8046
DSC_8046

Tyske Vaude er et klesmerke for utendørs aktivitet, som har slått seg opp på sykkelklær. Spesielt i alpelandene er Vaudelogoen ofte å se, men også her i nord begynner den å dukke opp titt og ofte. Vanntette shortser er ikke noe nytt, syklister har lenge kjent til at kombinasjonen av tørre lår og lufting av legger er en nøkkel for gode, våte turer. Samtidig har mange også erfart at å sykle i det som viste seg å bli fint vær, med en shorts ikke ulik en remapose hva pusteegenskaper angår, er sammenliknbart med å være innelåst i en sauna med finlendere.

I alle år har vi dermed i all hovedsak brukt vanlige sykkelshortser, og heller bannet litt ekstra om den mørke skyen i horisonten ble til en vedvarende regnstorm. Inntil nå. Det som skulle telle som motargumenter til Spray II, er tvert imot styrken til shortsen, og det som stikker den ut fra mengden av vanntette shortser. For her er det ikke mye luksus. Ingen lommer, ingen glidelåsåpning eller knapper og ingen kul, baggy passform. Derimot er det vanntett stoff, to borrelåser, og en kroppsnær passform. Og et volum som ikke tar for seg mye av plassen i sekken din.

DSC_8055
DSC_8055

Vi har hatt med Spray II på nesten alle turene våre denne sesongen. Og selv om den helst har blitt liggende i sekken, har vi hatt nok av turer hvor den har måttet skifte plass med den vanlige shortsen når været har blitt for mye. Når vi først har tatt shortsen i bruk, har den fungert bra. Med en så lav vekt og volum er det gitt at den ikke tåler sammenlikning med mer rendyrkede sykkelshortser, men den er fasongsydd, beveger seg ikke oppover eller nedover, og sitter med henholdsvis strikk og borrelås tett i livet og rundt knærne. Passformen er tett, nesten trang, men akkurat nok til at selv storlårede menn bør tråkke kraftige tråkk komfortabelt.

DSC_8058
DSC_8058

Det ikke berømte membranstoffet Ceplex har vist seg å fungere, det har vært vanntett, også etter mange vasker uten impregnering, og selv om pusteegenskapene ikke er i toppklasse, har shortsen heller ikke føltes som ducttapete plastposer rundt lårene. For sikkerhets skyld bruker Vaude litt ekstra grovt materiale mot setet, hvor man ellers kan presse gjennom vann og søle, ellers er shortsen veldig tynn og myk i stoffet.

DSC_8060
DSC_8060

Når vi har turt oss tilbake i vanlig sykkelshorts har vi rullet sammen shortsen igjen, stroppet en syltetøystrikk rundt den – heller enn pakkposen som følger med – og kastet den tilbake i sekken. Volumet shortsen tar i sekken kan sammenliknes med tre-fire iPhones stablet oppå hverandre, alt etter hvor hard jobb du gjør i komprimeringen. Før den går i sekken rister og slår du lett av skitt og vann fra shortsen. Her er ingen kriker og kroker hvori møkka blir sittende.

DSC_8064
DSC_8064

Vi er som du nok skjønner veldig fornøyde med Spray II. Til dens formål. Om det har vært en veritabel flom som har rast ned fra himmelen, har vi tatt på oss en kraftigere og mer renskåret sykkelshorts. Om det i tillegg har vært kaldt, har vi som regel valgt en vanntett bukse med luftemuligheter. Men på turer hvor vi har lagt i vei ikledd vanlig baggyshorts, vil altså Vaude Spray II ha vært å finne i sekken så godt om hver gang.

Vaude Spray II
Importør: Sportpartner
Vekt: 126g

+ Kompromissløs lettvekter
+ Komprimeres lett og tar liten plass i sekken
+ God sømkvalitet og passform
- Kompromissløsheten gir få komfortløsninger som lommer og liknende
- Lar seg vanskelig tre over en annen shorts om du har dårlig tid
- Det finnes billigere vanntette shortser