Knebeskyttere har blittde rigeur for stisykling, i nærmest alle dens former. Enduroritt har krav til et minimum av beskyttelse, knebeskyttere og hjelm åpenbare sådan.
Samtidig ser man gjerne hardbarkede stiveteraner padde opp knærne selv for den minste tur på de lokale rundene. Og bra er det.
Selv smerten fra noe så uskyldig som den klassiske jeg-dundret-kneet-mitt-i-styrefremspringet er nok til å bryte ned den barskeste av de barske.
Men hva slags knebeskyttere man skal kjøpe kan være vrient, og det er viktig å regne litt på hvordan man egentlig sykler.
Om du primært skal bruke dem til utfor er det åpenbart at form og fasong vil dikteres annerledes enn om de kun skal beskytte mot nevnte styrefremspring og en og annen tur ut i skogbunnen.
Mens de er rettet mot åh-så-tidstypiske endurosyklende samt utforsyklister, er Sevens iDP Tactic verdt en titt til bruk utenfor konkurranser også, og ikke bare bruk nedover.
Om du er lei av å desperat justere på knebeskyttere som vrir og vender på seg på tur, vil boastramingen, som gir Tactic deres plass i markedet, kunne gi deg et snev av sjelefred. Disse knebeskytterne sitter bom fast, med jevn og komfortabel stramming.
Den tynne boalissen går rundt leggen og låret via to blå remmer, som strammer til akkurat utenfor baksiden av kneet, hvor det gjerne blir gnagsår med kraftige knebeskyttere.
Det fleksible karbonliknende skallet er tillitvekkende, og sitter godt mot kneet, limt til den kryssformede paddingen, som går godt rundt kneskålen. Vi har hatt flere mer og mindre gruelige krasj med Tactic, uten å få annet enn riper i skallene.
Ikke akkurat et forskningsresultat eller solid statistikk, men vi nøler ikke et sekund med å anbefale Tactic til hardkjør, nummerplate eller ei. Samtidig har de blitt med på toppturer med mye sykling og gåing om hverandre, uten at vi har kjent behov for å ta dem av.
Så hva er det å ikke like ved Seven iDP Tactic? Vel, prisen kan jo fordre en eller to tenkepauser. Og mens neoprenmaterialet som går rundt hele knebeskytteren er solid, uten å ha løsnet en søm i løpet av testperioden, er det ikke til å komme unna med at Tactic er varme.
Men om du har det med å dra på i hver eneste utforkjøring du kan finne, og vil ha beskyttelse så god som noen, uten komforttapet som ofte følger med, er disse trygt plantet blant de beste knebeskytterne på markedet.
Om du derimot ikke egentlig ønsker å sykle med knebeskyttere, bør du se Poc VPD Air an. Ut av posen er de overraskende lette og myke, lette først og fremst fordi de er minimale i størrelse, myke primært takket være VPD-materialet, som er mykt inntil det støter på noe, og stivner til raskt for å ta støyten før den når frem til kneet.
Når vi tar VPD Air på, er det tydelig at de ikke er ment for maksimal beskyttelse så mye som for maksimal komfort. De dekker bare akkurat over knærne, og går nesten opp i knehasene.
Men det krever ikke mange tråkkene for å tilgi følelsen av å ha gått litt vel lett til verks; Dette er virkelig komfortabel knebeskyttere. Ikke for varme, ikke for stramme, ikke verre enn å ha på et par knevarmere.
Med bare en borrelås til å stramme med burde disse bli lefsete i løpet av kort tid, men en tykk pølse på oversiden av kneskålen sørger for at VPD Air sitter på plass. Enkel og god design fra svenskene der, altså.
Takket være disse har undertegnede ikke hatt en eneste tur uten knebeskyttere på sti denne sommeren.
Etter en dødsangst-induserende tur ut av verdenscupløypen i Leogang med kneet i ublidt møte med røtter, ble det tydelig at dette ikke er ideelle beskyttere for utfor. Det er også en viss følelse av nakenhet, der hele skinnleggen står vidåpen og venter på juling.
For å bøte på dette er nevnte Tactic, eller Pocs egne DH-varianter bedre, på samme måte som Seven også tilbyr lettere beskyttere. Men til dagligdagse turer og toppturer i lavrisikoterreng er dette våre førstevalg.
Prisen er ikke mer enn grei, men vi setter en femmer på at om du skulle kjøpe disse knebeskytterne vil prisen forsvares lett av tiden de vil bli brukt på tur.
Seven iDP Tactic
Pris: 1599 kroner
Vekt: 465 gram/par
Import: ilikebike
PLUSS: Dønn solid, dønn fast rundt kneet. Sitter behagelig, også til allsidig stisykling
MINUS: Dyre!
Poc VPD Air
Pris: 949 kroner
Vekt: 330 gram/par
Import: Roxee
PLUSS: Kanskje de mest komfortable knebeskytterne på markedet?
MINUS: Beskytter ikke knærne mot de hardeste smellene
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.