Riksgränsen ligger bare 45 minutters kjøring fra Narvik, som er godt kjent for skisenter-tilbudet om vinteren.

Sykkelrutene øst for grensa hører med når narvikingene skal vise fram sine perler.

Annonse

Stisyklingen foregår på snaufjellet, og det er lange, episke utforkjøringer som gjelder. På norsk side av grensa er svabergsyklingen i Skjomen en opplevelse helt utenom det vanlige. Her snakker vi ikke lengre om stisykling, men om fri terrengsykling på svaberg, der du kan legge sporet hvor du vil i et gedigent lekeland. 

Syklingen

Narvikingene er vant til å sette seg i bilen og kjøre et stykke for å finne de beste stiene. Belønningen er lange dagsturer på sti som ser ut til å være laget for at du skal ha det moro på sykkelen. Det er mye nedoversykling, men ikke av det bratte slaget. Nedkjøringen fra Låktajåkka fjellstasjon er den lengste av samtlige i boken. 

Vi dro på tur til Narvik og svingte innom Sverige på leiting etter fine stier.

Stiene

Flere av stiene som sykles på svensk side av grensen er tilrettelagt for fotturister og godt merket. Det er teknisk lite krevende sykling, så her kan du nyte fart, flyt og storslagen natur. Stiene går delvis parallelt med den bredere grusstien Rallarvegen. Svabergene i Skjomen er en spesiell attraksjon som du ikke finner maken til så mange andre steder.

Oversiktskart over Narvik med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Narvik med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Narvik har et lite, men entusiastisk miljø av stisyklister. Noen av syklistene har bakgrunn fra et aktivt miljø for utforsykling på begynnelsen av 2000-tallet.

Da ble sykkelfestivalen Scandinavian Freeride Festival arrangert i Narvik fire ganger, med deltakere fra hele landet. Den bratte og krevende utforløypa i alpinsenteret har fått gode skussmål fra miljøet, og har flere ganger holdt norgescup i utfor, senest i 2014.  Etter at aktiviteten lå nede en stund, er det ny ny aktivitet og en ny løype på plass i Narvikfjellet.

Lokalt stivett

Rallarvegen ned til Rombaksbotn er et populært reisemål for turister gjennom hele sommersesongen, så her skal du ekstra hensyn til andre brukere av stien. 

I Terrengskolen tar Aslak deg gjennom de 10 stivettreglene, utformet av NOTS.

Sykkelbutikker 

SportsCentret i Narvik sentrum er sykkelspesialisten i området. 

Mer info: Den svært lesverdige bloggen til stisykkelentusiast Sture Pettersen har mange fine turbeskrivelser og bilder. Du finner den på http://singletracknarvik.com/

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.