Rittlederne i Lygna Fatbike, som arrangerer uoffisielt NM til vinteren, Skaidi Fatbike og Modum Challenge gleder seg over nyheten om at Norges Cykleforbund er i gang med å utrede eget regelverk for fatbike, og åpner for offisiell NM-status fra 2019 dersom regelverket vedtas på Sykkeltinget i mars.

– Dette er utrolig bra og beviser at både NCF og miljøet har sett at fatbike er en gren som har kommet for å bli, sier Tomas Sunde, som er rittleder i Lygna Fatbike.

Som arrangør gjennom mange år ønsker han også et formelt regelverk for fatbike velkommen.

– Det er viktig at vi får et regelverk på plass, slik at alle som er arrangører vet hva som er lov og hvilke kjøreregler som gjelder, og at forbundet er åpne for at dette regelverket ikke må bli for rigid. Fatbike er fortsatt nytt og må få lov til å utvikle seg, sier Sunde.

Les også: Nå blir fatbike-NM endelig offisielt 

Saken fortsetter under

Feltet på vei ut fra stadium under Lygna fatbike i vinter. Foto: Per-Eivind Syvertsen

Åpner for NM flere steder
I februar blir det fjerde gang det arrangeres uoffisielt NM på Lygna. Med offisiell status for NM kan det bli flere om beinet fra neste år. 

Odd-Peder Wang Norderud i Skaidi Fatbike håper allerede nå at Skaidi kan være med i vurderingen for det aller første offisielle NM i 2019.

– Dette er en skikkelig gladnyhet. Flere har nå arrangert ritt i mange år, og både Lygna og Skaidi har femårsjubileum i 2018, sier Wang Norderud når Terrengsykkel kontakter ham mandag kveld.

Med over fem års erfaring fra fatbikeritt i tillegg til de ordinære Skaidiarrangementene mener Wang Norderud å ha både erfaringsgrunnlag og relevant historie på stell.

– Vi tar gjerne vår del av ansvaret, og i 2019 vil det være sjuende gang vi arrangerer fatbikeritt på Skaidi, så da er det på tide, sier Wang Norderud.

– I 2018 vil Skaidi fatbike fungere som åpent Nord-norsk mesterskap i fatbike der vi skal kåre Nord-Norges beste fatbikesyklister, men samtidig er det viktig for oss å holde det åpent, slik at vi kan ta imot folk fra hele landet og Europa for øvrig, sier Wang Norderud, som håper på mellom 60 og 80 deltakere til rittet.

Les også: Nytt tjukksykkel-NM på Lygna 

Saken fortsetter under

Daniel Leirbakken vant Skaidi Fatbike 2017. Foto Ziggy Wantuch

Tommy Lindahl i Modum Challenge, som har vært en av de faste innslagene på terminlista i flere år, er positiv til muligheten for offisiell status og tror det vil være en pådriver for å øke interessen for tjukksykling.

– Jeg vil tro at et offisielt mesterskap vil få mange av de som er aktive innen terrengsykling, enduro og kross til å kaste seg på fatbiketrenden. Det gjelder nok ikke minst stisyklistene, som det bare blir flere og flere av, nå som fatbikerittene er mer og mer sti, sier han, og utelukker ikke at Modum Challenge kan være interessert i å søke om NM.

Saken fortsetter under

Truls Veslum navigerer seg gjennom løypa på Modum Challenge i vinter. Foto: Per-Eivind Syvertsen 

Kan gjøre fatbike større
Også utøverne setter pris på at fatbike-mesterskapet kan få offisiell status. Årets uoffisielle norgesmestere Elisabeth Sveum og Ole Christian Fagerli tror formell status kan bidra til å øke interessen for fatbike og gi flere arrangementer på terminlista.

– Det er kult at det endelig kan bli NM-trøye i fatbike. Det vil heve statusen på rittet, og trøye er alltid gøy! Et offisielt mesterskap vil nok øke interessen for fatbike noe, men det å arrangere flere fatbikeritt vil nok bidra enda mer. Det ser vi jo fra sykkelkross, sier Sveum.

Samtidig understreker de begge at det viktigste for dem er at løypene er morsomme og rittene er godt organisert.

– Det hadde jo vært kult om det ble offisielt NM, da hadde det sikkert kommet flere. Men for meg personlig er det viktigere ed en fet løype, slik som i vinter, enn om det NM eller ei, sier Fagerli.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Elisabeth Sveum er uoffisiell norgesmester i fatbike og mener det ville vært enda morsommere med formell NM-status på mesterskapet. Foto: Per-Eivind Syvertsen