ONLINE COACHING: Terrengsyklist Silje Holmsen lærer seg å sykle smart over internett. Foto: Svenn Fjeldheim
Lesetid: 3 minutter
Du har kanskje hørt om Zwift? Den virtuelle sykkelverdenen som spres som ild i halvtørt gress har fått en skikkelig oppsving i disse coronatider.
Sykling er i stor grad en sosial aktivitet og nå oppfordres vi til å holde avstand og omgå minst mulig mennesker. Grensene er også stengt til andre land så å reise til varmere strøk for å sykle med venner er ikke aktuelt. Men det fins gode alternativ – Zwift for eksempel. Her kan du sykle med gamle og nye bekjente.
Terrengsyklist Silje Holmsen er en av de som trener med Zwift - ikke bare nå, men gjennom hele året. Hun er medlem av Aron SK og ambassadør for Trek og er en ekte allrounder som like gjerne sykler landevei, cx, rittfulldemper eller endurosykkel.
– Jeg elsker å trene og nerder med watt og data. Jeg har til og med en online coach. 40 års krise kalles dette.
At Silje elsker å trene vises godt på stravakontoen hennes hvor hun har logget rimelig mange stravaøkter i det siste.
– Jeg sykler for et multinasjonalt, ikke så stort lag som heter Draft. Det består av både kvinner og menn, folk som er opptatt av å fremme e-sykling som gren på en «ren» måte (er dessverre litt juks i e-sykling enn så lenge). Det er noen virkelig gode på laget mitt så jeg nyter godt av å lære fra dem.
– Hvordan foregår den læringen via internett?
– Det er jo et spill med en innebygget algoritme som man bør skjønne for å sykle smart. Det er kunnskap som man både kan lese seg frem til men også ting man må erfare ved å sykle ritt. Det å ligge på hjulet til folk i spillet gjør at du kan kjøre billig. Det å skjønne hvor billig du kan kjøre bak noen er en ren matematisk formel, men noe man også må "skjønne" ved å erfare. Man får det på en måte inn i fingrene og slipper å tenke på det. Litt som å kjøre bil.
– Opplever du at mange trekker inn på rulla nå?
– Ja det er mange på rulla nå og Zwift har sett en økning i bruk. Det er også mange ikke-syklister som bruker Zwift. I verden er det mange steder hvor utesykling et vanskelig eller farlig. Jeg kjenner også folk med diverse fysiske eller psykiske utfordringer som finner en arena på Zwift. Det er moro! Det kjennes som å sykle bortover på ordentlig og det å kjøre strukturert trening og ritt er mulig. Det er et helt univers.
– Trener du som før, eller er du litt mer back to basics?
– Siden situasjonen er som den er, har jeg fått en litt justert plan av treneren min som ikke spisser formen til rittstart i slutten av april. Den er noe mer fleksibel som gjør at jeg kan sykle litt Zwift-ritt her og der og shuffle rundt. Jeg kommer fortsatt til å fokusere på teknikk ute (rundbanesykkel primært) også kommer jeg til å fortsette med strukturerte intervaller inne. NCF har akkurat sluppet en zwiftcup som jeg vil være med neste uke. Denne uka kræsjet det med et invitasjonsritt mellom proffer og amatører på Zwift (som gikk ganske dårlig for min del men men). Generelt vil jeg holde formen min ved like eller til og med forbedre. Jeg har jo jobbet hele vinteren for det, og tror jeg har motivasjon nok gjennom Zwift og utesyklinga til å keep on going.
– Hva vil du si til de som ikke har kommet seg på zwift enda?
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.