Favorittene i Norgescupen

Disse utøverne må du følge med i rundbane-cupen 2016.

Sist oppdatert: 18. april 2016 kl 17.25
Petter Fagerhaug vant Norgescupen sammenlagt for junior i 2015. I år har førsteårssenioren allerede markert seg sterkt i flere internasjonale ritt. Foto: Bengt Ove Sannes
Petter Fagerhaug vant Norgescupen sammenlagt for junior i 2015. I år har førsteårssenioren allerede markert seg sterkt i flere internasjonale ritt. Foto: Bengt Ove Sannes
Lesetid: 7 minutter

Norgescup rundbane startet til helga med tempo og UCI-rundbaneritt på Fiskum. Terrengsykkel har kikket i spåkula. Basert på tidligere resultater fra Norgescup og andre ritt, samt vinterens tendenser, er dette utøverne vi kommer til å holde et ekstra øye med i rundbanecupen 2016. 

Les også: Favorittene i Norgescup maraton 2016 

Norgescupen rundbane består av ti ritt, inkludert stafett, som er et helt nytt konkurranseformat i Norgescupsammenheng. Stafetten arrangeres under Norgescuprunden på Konnerud siste helga i mai. I tillegg kjøres NM rundbane med to ritt i Svelvik, som i år arrangeres i juni.

Norgescup Terreng Rundbane:
23.-24. april: NC 1/2 Fiskum IL Sykkel (tempo og UCI Rundbane)
28.-29. mai:  NC 3/4  Konnerud IL Sykkel (Rundbane og stafett)
3.-5. juni: NC 5/6 SK Rye (UCI etappeløp)
13.-14. august: NC 7/8 TVK (UCI Rundbane og UCI Sprint)
17.-18. september: NC 9/10 IF Frøy (UCI Rundbane og UCI Sprint)

18. -19. juni: NM Terreng Rundbane: Svelvik SK

Les også: Slik blir Norgescupstafetten

Menn
1. Audun Øverbye Hanssen, Romeriksåsen SK/ Lillehammer Powered by Sport1&Scott, vant NC sammenlagt 2015
2. Fredrik Haraldseth, Bærum og Omegn CK, nytt lag i år med Hardrocx-ABAX, vant NM kross
3. Petter Fagerhaug, LCK – vant NC junior i fjor, førsteårs senior i år, beste norske i VM i Andorra

Audun Øverbye Hanssen (22) vant Norgescupen sammenlagt 2015, og sesongdebuterte med 42 plass i Bundesligarittet i Tyskland 10 april.

– Mine ambisjoner i Norgescup rundbane denne sesongen er å være med å kjempe i toppen. Jeg kommer til å prioritere de av rittene med UCI status. Målet for sesongen er å klatre ytterligere på UCI rankingen og samle erfaringer i internasjonale ritt, sier Øverbye Hanssen, og legger til at han gleder seg aller mest til NM i Svelvik i juni.

– Vinteren har gått etter planen. Jeg har kjørt mye på rullene til NTG Lillehammer med de andre i Lillehammer CK. Vi har også vært noen turer til Spania for å få syklet mer ute.

Saken fortsetter under

Audun Ø Hanssen Ctr Rye Bike Festival 2015 - Foto Erik Sæter:SK Rye 1400x924
Audun Øverbye Hanssen. Foto: Erik Sæter/SK Rye

Audun Øverbye Hanssen (midten) under Norgescuprunden til SK Rye i fjor vår. Foto: Erik Sæter/SK Rye

Fredrik Haraldseth (24) Hardrocx-ABAX racing with Swix, ble nummer tre i Norgescupen sammenlagt i fjor, vant NM i kross og deltok i kross-VM i Belgia i januar, og føler selv at han har løftet seg et hakk inn mot årets sesong.

– Nå har jeg endt på tredjeplass sammenlagt i Norgescupen to år på rad, så i år har jeg veldig lyst til å ta steget helt opp. Samtidig har jeg ambisjoner om å kjøre meg oppover listene i internasjonale løp, så det kommer til å bli noen avveininger der utover sesongen. Men de norske UCI-rittene blir uansett prioritert svært høyt, sier Haraldseth, som håper på landslagsplass utover i sesongen.

– Å kvalifisere meg og levere et godt løp, til EM i Sverige første helga i mai er sesongens store mål. Deretter kommer NM og Birken, som jeg også gleder meg til og håper jeg kan være med å prege, sier han.

Saken fortsetter under

Fredrik Haraldseth NM 2015 - Lena Øverbye 1400x924
Fredrik Haraldseth er en outsider i cupen. Foto: Lena Øverbye

Fredrik Haraldseth er en outsider i cupen. Foto: Lena Øverbye

Petter Fagerhaug (19), NTG Lillehammer, er første års senior, men har allerede bitt godt fra seg, også internasjonalt på UCI-nivå, og han vant Norgescupen sammenlagt for junior i 2015.

– Jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å sykle fort i Norgescupen, og cupen er en prioritet for meg. Ambisjonene er å være blant de aller fremste og gjøre det jeg kan for å vinne cupen sammenlagt, og jeg tror det vil bli bra nivå på løpene. Man kjører ikke så veldig mange løp i året, og hvert eneste ritt er viktig læring for å bli god til å kjøre løp, sier Fagerhaug, som også håper å kvalifiser seg til VM.

– Det hadde vært skikkelig gøy om man sykler fort nok til å kjøre VM i Nove Mesto. Det må være den løypa med best stemning i verden ut i fra hva man ser på videoer, sier han.

– Jeg har hatt en svært godt gjennomført treningsvinter, og det har gått så knirkefritt man kan forvente. Siden oktober har jeg faktisk bare tre dager hvor jeg har vært nødt til å ta det litt med ro på grunn av sykdom, og progresjonen har vært langt over forventning.

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug - Kippernes 1400x924
Petter Fagerhaug har allerede levert solide resultater internasjonalt denne sesongen, og førsteårssenioren blir en spennende utøver i Norgescupen. Foto: Kristoffer Kippernes

Petter Fagerhaug har allerede levert solide resultater internasjonalt denne sesongen, og førsteårssenioren blir en spennende utøver i Norgescupen. Foto: Kristoffer Kippernes

Slik blir Norgescupen rundbane 2016

Kvinner
1. Ingrid Sofie Bøe Jacobsen, vant Norgescupen 2015 sammenlagt 
2. Elisabeth Sveum, nummer tre i Norgescupen 2015, vant Norgescup og NM i kross, og fikk et generelt et comeback i 2015
3. Anna Gabrielsen – nummer 10 i Norgescupen 2015, men fikk knapt kjørt ritt i fjor grunnet sjukdom – ung og lovende og frisk i år

Saken fortsetter under

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen - Kypros 2015 - NCF Kuestenbrueck 1400x924
Ingrid Sofie Bøe Jacobsen vant Norgescupen i rundbane med god margin. Foto: Kuestenbrueck

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen vant Norgescupen i rundbane med god margin. Foto: Kuestenbrueck

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen har et uttalt mål om å heve seg i rundbane i år blant annet på grunn av OL-kvalifisering.

– Jeg skal i utgangspunktet kjøre full Norgescup, men kommer det viktigere ritt som jeg må prioritere kommer naturlig nok det først. Det er alltid moro å kjøre ritt hjemme i Norge, og de siste åra har det vært kule løyper og gode arrangementer med relativt god deltagelse, sier hun, men understreker at sprint fortsatt vil være hennes hovedfokus for sesongen, med EM og VM som naturlige mål.

– Jeg har trent godt i vinter -hvor godt gjenstår å se, men jeg gleder meg veldig til å komme i gang igjen med sesongen og få kjørt noen ritt før EM, som er allerede om et par uker, sier Jacobsen.

Elisabeth Sveum (27), SK Rye Terreng elite, gjorde et solid comeback i 2015. I forkant av sesongoppkjøringen i år ble hun en del av SK Ryes nye elitesatsing på terreng og ble tatt opp på rekruttlandslaget i rundbane.

– Nytt i år er at jeg har fått Ove Sollie som trener, og det er litt enklere når jeg får hjelp til å sette treningen i system, og samtidig få noen utfordringer. Vi har hatt god matching på trening og flere samlinger med SK Rye til Danmark, Hellas og Gran Canaria. I tillegg har jeg tatt tak i restitusjonsbiten og prioriterer godt med hvile etter hver økt. Det gjør at jeg tåler mer og tøffere trening, sier Sveum.

– Norgescup-ritt generelt kommer jeg til å benytte som oppkjøringsritt, og målet er å kvalifisere meg til World Cup-ritt og VM. Men først skal jeg fokusere på EM, sier Sveum.

Saken fortsetter under

Elisabeth Sveum - Bengt Ove Sannes 1400x924
Elisabeth Sveum under UCI-rittet i Hellas i februar. Foto: Bengt Ove Sannes

Elisabeth Sveum under UCI-rittet i Hellas i februar. Foto: Bengt Ove Sannes

Mari Trønnes (29) ble nummer to i NC i fjor og kommer garantert til å bli en faktor også i årets Norgescup. Hun er også en del av SK Ryes nye elitesatsing på terreng, og tatt ut på rekruttlandslaget for sesongen 2016.

Anna Gabrielsen (20) fra Asker CK ble nummer 10 i NC 2015, men fikk bare kjørt ett ritt på grunn av en udefinert virussjukdom som satt i kroppen mesteparten av sesongen. Denne sesongen trener hun med jentegruppa i SK Ryes elitesatsingsprosjekt, har vært med dem på samlinger gjennom hele vinteren, og kan bli en joker i cupen denne sesongen. For henne er Norgescupen viktig denne sesongen, ettersom gode prestasjoner i cupen er ett av kriteriene for landslagsuttak.

– Pallplass i Norgescup og NM er målet for sesongen, og Norgescupen er absolutt en prioritet for meg. Jeg er ikke tatt ut på landslaget i år, så da blir det ikke så mye ritt utenlands, bortsett fra nordisk mesterskap i Danmark i pinsen, sier Gabrielsen, som er spent på å se hvordan vinterens trening vil slå ut.

– Vinteren har gått fint, og jeg merker at treningen er mye mer lystbetont nå som jeg er ferdig på skolen og har litt mer tid, sier Gabrielsen.

– Det jeg gleder meg mest til er å se om treningen gir resultater, og så gleder jeg meg masse til det sosiale rundt rittene. Vi har blitt en sammensveiset jentegjeng, og det er jeg veldig glad for, sier hun.

Anna-Gabrielsen Foto Privat 1000x
Anna Gabrielsen på treningssamling på Gran Canaria i vinter, der hun var med SK Ryes elitesatsingsgruppe. Foto: Privat

Anna Gabrielsen på treningssamling på Gran Canaria i vinter, der hun var med SK Ryes elitesatsingsgruppe. Foto: Privat

Publisert 19. april 2016 kl 06.00
Sist oppdatert 18. april 2016 kl 17.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen