Cupen avgjøres med mye sti

Rørosrittet er siste runde i Norgescupen maraton, og ingenting er avgjort verken i dame- eller herreklassen.

Sist oppdatert: 30. august 2016 kl 07.00
NORGESCUPFINALE: I fjor ble det dobbeltseier til Team Trek Mesterhus. I år stiller hele Norgescupeliten til Rørosrittet, som er siste ritt i årets maratoncup. Foto: Haakon Funderud Lundkvist
NORGESCUPFINALE: I fjor ble det dobbeltseier til Team Trek Mesterhus. I år stiller hele Norgescupeliten til Rørosrittet, som er siste ritt i årets maratoncup. Foto: Haakon Funderud Lundkvist
Lesetid: 4 minutter

Fjorårsvinner Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng fra Team Trek Mesterhus gleder seg til samtlige 65 kilometere, for løypa er en fest fra start til mål for de som liker sti.

– Hele løypa er et høydepunkt. Den er helt fantastisk med masse, masse fin sti. Og spesielt syklinga i Møllemannsdalen gleder jeg meg til, sier han, og legger til at stisyklinga også gjør rittet ekstra krevende på flere plan.

– Utfordringa med løypa er intensiteten. Det er veldig høy fart: svinger, bratte kneiker og krevende utforkjøringer kommer tett, så det blir lite hvile og etter hvert veldig hardt å holde god driv, forklarer han.

Saken fortsetter under

Rørosrittet 2015  sti Haakon Funderud Lundkvist 1400x924
Sti er hovedingrediensen i Rørosrittet. Foto:Haakon Funderud Lundkvist

Sti er hovedingrediensen i Rørosrittet. Foto:Haakon Funderud Lundkvist 

Duket for heftige oppgjør om pallen
I Norgescupklassene stiller alle kandidatene til sammenlagtpallen samt et pent knippe jagende ulver både på dame- og herresiden.

Både Katrine Hofstad og Elisabeth Sveum, som vant UltraBirken på fredag, er på plass. Begge står med 1200 poeng i cupen etter fire av fem ritt og ligger på delt andreplass,  90 poeng bak Stine Hasund Eid, som også er påmeldt til finalen på lørdag.

Videre stiller blant annet årets norgesmester Jeanette Persson, Kate Aardal som ble nummer to i UltraBirken, Linda-Kristine Bjerke som ligger på fjerdeplass i cupen sammenlagt og Martine Stenbro fra Team Terrengsykkel 2015.

Les også: Hagen og Persson spurtet om NM-gullet 

Også i herreklassen er hele topp tre lista påmeldt: Eskil Evensen-Lie, Emil Hasund Eid og Christian Amdahl. Men de må vente seg pes både fra de lokale Norgescuprytterne i Team Trek Mesterhus og andre med god driv i skogen. Ole Hem, som ble nummer tre i UltraBirken og vant Terrengsykkelrittet 2016 er på plass.

Rittlederen gir rytterne fra Team Trek Mesterhus, UCI-laget med hovedkvarter på Tynset rett sør for fylkesgrensa, et lite favorittstempel ettersom gutta kjenner både stiene og terrenget fra før.

– Om vi er snille så kan vi kalle Team Mesterhus, som holder til noen mil sør på feil side av fylkesgrensa, for favoritter. Vi satser på at doktor’n Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng vinner i år også, sier Øglænd.

Slik gikk Rørosrittet 2015: Dobbeltseier til Trek Mesterhus

Selv har Bjørnstad-Tuveng og Trek Mesterhus beskjedne ambisjoner på egne vegne, men gjør alt for å stille så mannsterke som mulig.

– At vi får en Norgescup på Røros er jo veldig artig, men vi har per i dag nesten hele laget nede med sjukdom slik at vi får neppe til å prege løpet. Jeg hadde blinka ut Rørosrittet til formtopp i år, men det gikk nok dessverre ikke slik. De av oss som stiller må nyte lokalt publikum og de fine løypene, sier Bjørnstad-Tuveng, som er skuffet for egen del.

Se video fra Rørosrittet 2015

Slik er stillingen i Norgescupen i forkant av sesongens siste runde: 

Menn senior
1. Eskil Evensen-Lie, Kloppa Offroadklubb, 2220 poeng
2. Emil Hasund Eid, Kloppa Offroadklubb, 1779 poeng
3. Christian Amdahl, Solør CK, 1440 poeng

Kvinner senior
1. Stine Hasund Eid, Kloppa Offroadklubb, 1290 poeng
2. Elisabeth Sveum, SK Rye, 1200 poeng
2. Katrine Hofstad, IF Frøy, 1200 poeng

Fullstendig sammenlagtliste 

Stolt over å få Norgescupfinalen
Rørosrittet ble arrangert for første gang i fjor, og etter premieren ble rittarrangørene oppfordret av forbundet til å søke om Norgescup i år. Den utfordringen tok de, og nå gleder de seg til å hilse maratoneliten velkommen til UNESCO-byens mest spektakulære stier.

– Først og fremst så ser vi på det som en ære å få ha Norgescupfinalen her. Det betyr selvsagt litt mer jobb med trasé og litt ekstra administrasjon, men foreløpig ser det ut som vi har kontroll på det! Vi håper alle utøvere som liker flytstier kjenner sin besøkelsestid og kommer til flotte Røros, sier rittleder Nils Henning Øglænd, som venter seg rundt 200 deltakere fordelt på Norgescuprittet og de ulike turrittalternativene.

– Dette vil aldri bli et masseritt, da det er forholdsvis krevende med så mye sti for mange. Men vi skal være tro til konseptet og spre stisykkelglede til folket, sier Øglænd.

Den 45km lange løypa som ble brukt i fjor har fått 20km ekstra i Norgescupklassen og den letteste løypa er kuttet fra 25km til 20km, mens turrittet på 45km blir som før.

– Vi fikk bare skryt av løypetraséen, så vi besluttet at vi kjører den samme et år til, sier Øglænd, og legger til at det i år lagt opp til dusj og parkeringsmuligheter ved Verket Røros.

Men neste år kan det ventes noen endringer i løypa.

– Til 2017 så kommer vi til å endre litt, både fordi vi ønsker å unngå slitasje på stiene, men også for å gi rytterne noe nytt å bryne seg på. 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Rørosrittet 2015 - historisk sus - Ellen Harris Utne
Det blir historisk sus over Rørosrittet med UNESCO-byen som bakteppe. Foto: Ellen Harris Utne

Det blir historisk sus over Rørosrittet med UNESCO-byen som bakteppe. Foto: Ellen Harris Utne

Publisert 30. august 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 30. august 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen