Gunn-Rita Dahle Flesjå inviterte mandag pressen til samling på Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo for å fortelle om hvordan oppladningen til OL i Rio går.

Med helgens 10. plass i EM friskt i minne, var det mange som lurte på hva som egentlig var status formmessig. -Jeg skulle jo ønske jeg var med å kjempe i toppen i EM, men det ble bare ikke sånn, sier Norges terrengsykkeldronning. - Vi har lagt opp til en formtopp til OL i august. Alle ritt på veien dit er trening. Vi nedprioriterer til og med verdenscup i år, sier ektemann, trener og massør Kenneth Flesjå.

Annonse

-EM kom også veldig tidlig i år. Jeg er aldri i form i mai. Det er viktig å ikke brenne kruttet for tidlig på sesongen, mener Gunn-Rita.

Trener teknikk
Så langt i år har fokuset ligget på mengdetrening, og høyintensitetsøktene blir spart til formtoppingsperioden. Hjemme i Stavanger har lokale ildsjeler bygget en rundbaneløypa som er nær en kopi av løypa i Rio. Har har hun lagt ned mange treningstimer sammen med landslagets tekniske trener Sondre Norland. Norland har BMX-bakgrunn og vet hvordan man skal takle maskinbygde løyper med dobbelhopp og doserte svinger. -Vi har jobbet mye med de svakeste punktene og hun har tatt store steg teknisk, forteller Norland.

Alderen tynger ei
Et spørsmål mange stiller seg er hvordan en småbarnsmor i 40-åra klarer å holde seg i verdenstoppen i en tøff idrett som terrengsykling. - Jeg får mye behandling og massasje og er overrasket over hvor bra restitusjonen er. Kan ikke si jeg føler meg eldre i kroppen nå enn for ti år siden. Erfaring er også veldig viktig i idrett. Også har jeg evne til å ta ut det lille ekstra, forteller terrengsykkeldronning.

Trener med landslaget
Støtteapparatet har også blitt bedre enn noensinne. Nå er det full landslagssatsing, og mange yngre ryttere som gir inspirasjon. Gunn-Rita og Kenneth fungerer på mange måter som mentorer for resten av landslaget, og deler villig vekk sine tips og metoder. -Opplegget før OL er som en lærebok i forberedelser. Nå ser de andre på landlaget hvordan det skal gjøres, sier Eddy Knudsen Storsæter.

For Gunn-Rita Dahle-Flesjå går veien nå ut av Norge og til konkurranser og samlinger i utlandet. Før OL vil Livigno i Italia være en viktig base for å få høydetrening.