Lærdommer fra Cairns

Dette lærte vi av verdenscuprunden i Australia.

Sist oppdatert 25. april 2016 kl 13.25
UBØNNHØRLIG: Nino Schurter fortsetter årets sesong slik han avsluttet den forrige, som best i verden. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool
UBØNNHØRLIG: Nino Schurter fortsetter årets sesong slik han avsluttet den forrige, som best i verden. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

 

USLÅELIG? Nino Schurter har tilsynelatende full kontroll på konkurrentene i rundbane. Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool
USLÅELIG? Nino Schurter har tilsynelatende full kontroll på konkurrentene i rundbane. Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

USLÅELIG? Nino Schurter har tilsynelatende full kontroll på konkurrentene i rundbane. Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool 

Aaron Gwin er ikke uslåelig i utfor, men kanskje er Nino Schurter det i rundbane? Rachel Atherton er det i hvert fall i utfor.

Isak Leivsson hadde en super finaleomgang i Cairns, les om det her:

Etter utfor-åpningen i Lourdes så det ut til at årets sesong kunne bli en parademars for Aaron Gwin i utforløypa. Når Gwin er i form er han tilnærmet utilnærmelig. Den eneste som matchet farten til Gwin i Lourdes var den regjerende verdensmesteren Loic Bruni. Bruni er ekspert i å vinne kvalik-omgangene, som i utfor også teller i verdenscupen, men tilsvarende ekspert i å gå på trynet i finale. Akkurat dette gjorde han i Lourdes. I Cairns hadde han beste tid i den offisielle treningsomgangen, men vant ikke kvaliken. Det gjorde Troy Brosnan, Brunis australske lagkamerat på Specialized. Både Bruni og Brosnan er tidligere jr-verdensmestere. Brosnan er opprinnelig fra Adelaide, men har de siste årene bodd i Cairns når han har vært i Australia.

Nettopp for å kunne vinne kvaliken, og kanskje finalen i verdenscupen, men kanskje aller mest for å vinne VM-gull i løypa neste år. Brosnan vant kvaliken foran Mick Hannah. Hannah er fra Cairns og er en av få veteraner som hang med i Cairns. Usåelige Aaron Gwin tok tredjeplass i kvaliken. Omtrent som vanlig det også. Gwin pleier å spare de helt spesielle omgangene til finalene.

 

Se hele utforfinalen igjen her: 

 

I Cairns var det relativt tørre forhold under finalen. Det hadde regnet en del tidligere i uka. Bruni syklet gnistrende, og for en gangs skyld gjorde han det hele veien til mål.

Bak ham start Gwin som ikke klarte å løfte seg til finalen. Han kom i mål nesten tre sekunder bak Bruni.

ENDELIG: Loic Bruni fikk sin etterlengtede første verdenscupseier i Cairns. Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool
ENDELIG: Loic Bruni fikk sin etterlengtede første verdenscupseier i Cairns. Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

ENDELIG: Loic Bruni fikk sin etterlengtede første verdenscupseier i Cairns. Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

Sik Mik Hannah var neste mann. Han var over sekundet bak Bruni på første mellomtid, men Hannah er kjent for å være en av sirkusets aller sterkeste tråkkere. For noen år siden la Hannah opp som utforsyklist og konkurrerte på høyt nivå i marathon og 24-timers-ritt, før han gjorde comeback som utforsyklist.

Løypa i Cairns har sesongens lengste innspurt-flate. Fra siste mellomtid til mål tok Hannah inn over halvsekundet på Bruni, men det holdt ikke. I mål var han ni tideler bak.

Brosnan stod igjen. Kunne han sikre australsk hjemmeseier, og igjen snyte Bruni for hans første verdenscupseier.

Finteknikeren Brosnan var tre hundredeler raskere enn Bruni til første mellomtid. Til den andre hadde han sju tideler. Til den tredje mellomtiden hadde Brosnan tatt i bruk alle de hemmelige linjene han viste om og passerte nå to hundredeler foran Bruni. Ved siste passering hadde dette økt til to tideler. Kun den flate innspurten gjenstod.

Lille Brosnan ville det sikkert veldig gjerne, men Bruni hadde tydeligvis hatt enda mer å gi. Brosnan tapte sju tideler på de siste 15 sekundene. Bruni hadde tatt sin første verdenscupseier. Aaron Gwin var slått av ikke bare Bruni, men også av både Brosnan og veteranen Mick Hannah.

Resten av sesongen kommer til å bli uhyre spennende. Vi vet nå at Gwin kan slås, og Bruni kan senke skuldrene. Han har det som skal til for å vinne nå.

 

Brage Vestavik brakk ryggen under trening i Cairns. Les mer her:

USLÅELIG? Mye skal skje for at Rachel Atherton ikke vinner verdenscupen i år.  Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool
USLÅELIG? Mye skal skje for at Rachel Atherton ikke vinner verdenscupen i år. Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

USLÅELIG? Mye skal skje for at Rachel Atherton ikke vinner verdenscupen i år.  Foto: Bartek Woliński/Red Bull Content Pool  

Blant utforjentene skal det mye til at det blir tilsvarende spennende. Rachel Atherton er tilsynelatende menneskelig når hun går på trynet i den offisielle treningsomgangen og blir slått med nesten to minutter av Mick Hannahs søster, Tracey Hannah. Men i kvaliken og finalen var lillesøster Atherton tilbake der hun hører hjemme, langt foran nærmeste konkurrent. I kvalik-omgangen slo hun Manon Carpenter med nesten seks sekunder og Hannah med et halvsekund mer. I finalen var hun enda mer overlegen. Over sju sekunder ned til Tracey Hannah og over ni til Carpenter er et hav i internasjonal utforsykling.

Rachel Atherton er likevel klar på at hun ikke kan slappe av. På spørsmål fra Vital-MTBs Sven Martin om hun savnet konkurranse ble hun litt provosert. Hun føler hun fortsatt jobber hardt for hvert sekund og hver seier, og hun kommer ikke til å slippe seg ned i en tro på at hun kan slappe av.

Likevel er det store spørsmålet nå om Rachel Atherton kan vinne alle årets verdenscupritt og VM.

 

http://www.terrengsykkel.no/Telex/Fiskumrittet-i-bilder

 

I rundbane-løypa er det en ganske lik situasjon som blant utforgutta. Nino Schurter ser ut til å være ganske så uslåelig. Fjorårets verdenscup- og VM-vinner er et hakk bedre enn alle andre, inkludert sin argeste konkurrent Julien Absalon.

Absalon har 30 verdenscupseiere, 5 VM-gull og 2 OL-gull allerede i karrieren, men har ikke lyst til å gi seg før han tar sitt tredje OL-gull. For at det skal skje må han finne ut hvordan han kan slå Schurter. Han klarte det et par ganger i fjor og gjorde det sågar i VM på Hafjell i forfjor. Men Schurter er fortsatt på vei opp. Absalons karriere nærmer seg slutten.
I Cairns kontrollerte Schurter rittet fra start til mål. Etter målgang kommenterte han at han kunne tillate seg å vente an situasjonen litt fem til han så at Absalon punkterte i den første klatringen. Da tråkket han til for å få en solid luke og kunne etterhvert trygge ledelsen helt til mål. Absalon kom sterkt tilbake, men kom seg aldre lengre fram enn til tredjeplass. Hva som som kunne skjedd uten punkteringen får vi aldri vite.

Se hele rundbanerittet igjen på Red Bull-TV: 

 

 Julien Absalon fortsetter å miste rittseiere på grunn av punkteringer.

Det er ikke første gang Absalon punkterer i et viktig ritt. Det er snarere mer en trend. Absalon mister et par-tre mulige  seiere hver sesong til punkteringer. Schurter punkterer nesten aldri, og når det skjer får det mindre konsekvenser. En av forskjellene er at Schurter har eksklusiv avtale med pariserdekk-produsenten Dugast. I Cairns brukte Schurter Dugasts nyeste dekk, uten slange sydd inn i dekket. Det er vanskelig å se for seg noe mer punkteringssikker løsning. I tillegg lar pariserdekkene deg sykle lenger og fortere etter en punktering. En klar fordel i dagens korte rundbaneløyper der et reservehjul sjelden er mer enn noen få minutters sykling unna.

Absalon sykler med håndbygde Stans-hjul, uten logo, til tross for at han er Shimanos fremste sponsorobjekt i terrenget. Shimano har pariser-hjul, men dekksponsoren til Absalon, Continental, har ikke pariserdekk, ennå..

Continental er blant lederne på pariser-dekk på landeveien. Burde de kanskje skaffe Absalon noen terrengdekk før OL?

JAKTEN: Absalon har ofte kommet tilbake etter punkteringer, akkurat slik han gjorde det i Cairns. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool
JAKTEN: Absalon har ofte kommet tilbake etter punkteringer, akkurat slik han gjorde det i Cairns. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

JAKTEN: Absalon har ofte kommet tilbake etter punkteringer, akkurat slik han gjorde det i Cairns. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

 

 Senkepinner er på vei inn i rundbanesirkuset.

Absalon og andre har i flere år prøvd å kutte ned Nino Schurters forsprang i utforkjøringene. Ingen av dagens rundbanesyklister er i stand til å matche Schurter nedover. I noen løyper har det mye å si, i andre mindre. I Cairns var det begrensede muligheter til å passere nedover. Nettopp derfor tok Schurter tidlig teten i rittet. Han vet at han sykler fortest utfor og derfor kan øke forspranget sitt med noen sekunder i hver utforkjøring, uten å bruke mer krefter.

I Cairns var det flere som satt opp sykkelen med fjernstyrte senkepinner for å finne topp-farten i den hopp-fylte utforkjøringen. Absalon og den lokale favoritten Dan McConnel var to av dem som syklet med senkepinne i Cairns. Schurter gjorde det ikke. Både Schurter og Absalon brukte fulldemper. Maxime Marrote, som tok andreplassen mellom Schurter og Absalon syklet halvdemper uten senkepinne.

Les om sykkelen til Absalon på Bikeradar: 

Les om Schurters sykkel hos våre australske venner i Marathon-MTB:

 

 

Hjemmebanefordel i utfor er ikke en myte, men heller ikke nok til å slå de aller beste tilreisende.

Både Mick Hannah, Troy Brosnan og Tracey Hannah brukte sin lokalkjennskap for alt det var verdt. Men en australsk amatør gjorde aller mest ut av hjemmebanefordelen.

Storebror Hannah er en veteran innen utforsporten som vet som skal til. Han tok VM-sølv i Pietermaritzbourg i 2013 og bronse i Canberra i 2009. Han vet det er mulig å hente sekunder og tideler på terping i løypa. Det har både han, Troy Brosnan  og Tracey Hannah gjort også. Den lokale sykkelbutikk-ansatte, Josh Button har i hvert fall gjort det.

Button har rett nok en proffkontrakt bak seg, men han har aldri prestert i nærheten av den femteplassen han tok på hjemmebanen i Cairns i helgen. Ni-terping kan bringe deg helt opp på pallen, men når alt kommer til alt så er det likevel den aller beste som vinner. I Cairns var det Loic Bruni og Rachel Atherton som satt de lokale på plass. Men tre lokale helter blant de fem beste, samt ytterligere en australsk amatør på 8. plass viser at det lønner seg å gripe muligheten til å utnytte en hjemmebanefordel.
Se Josh Buttons omgang her:

 

Danmark har virkelig fått opp farten i rundbane. For første gang siden Henrik Djernis leder en danske verdenscupen.

Annika Langvad seiler opp som medalje-kandidat i OL og er i ferd med å virkelig befeste sin posisjon som en av verdens aller beste terrengsyklister. Langvad har tross sin verdenscupseier i rundbane fra Italia i fjor, vært mest kjent for sine tre VM-gull i maraton. I Cairns gjorde hun det aller beste ut av at noen av aller største favorittene var hjemme. Uten Jolanda Neff og  Gunn-Rita på start kunne Langvad virkelig dra nytte av sin supre vårform. Langvad har allerede rukket å vinne Cape Epic tidligere i år og er den eneste i verden for tiden som klarer å kombinere de tøffeste maratonrittene med å vinne verdenscup-ritt i rundbane.

 

DANSK SEIER: Annika Langvad er ikke bare maraton-syklist. I Cairns tok hun sin andre verdenscupseier i rundbane. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool
DANSK SEIER: Annika Langvad er ikke bare maraton-syklist. I Cairns tok hun sin andre verdenscupseier i rundbane. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool

DANSK SEIER: Annika Langvad er ikke bare maraton-syklist. I Cairns tok hun sin andre verdenscupseier i rundbane. Bartek Woliński/Red Bull Content Pool 

 Det som er ekstra spennende er at Annika er ikke alene fra Danmark. Det kommer en hel gjeng dansker opp på seierspallene i verdens største terrengritt for tiden.  Sebastian Fini tok fjerdeplass i U23-rittet i Cairns. Jr-verdensmesteren fra både 2014 og 2015, Simon Andreassen kommer til å herje i U23 utover i sesongen, og er en mulig medalje-kandidat i OL, tross sin unge alder og at han ikke klarte å slå vår egen Petter Fagerhaug på Fiskum søndag. Andreassen er et av terrengsykkelsportens største talenter for tiden og spås en gylden fremtid. At han likevel ikke vant rittet på Fiskum lover godt for Fagerhaugs vårform og internasjonale satsing fremover.

 

Malene Degn, kjæresten til Simon, klarte derimot å vinne norgescuprittet med UCI-status på søndag, og bragte med det enda flere UCI-poeng til Danmarks OL-satsing.
Se Snorre Veggans flotte bilder fra rittet på Fiskum her:

 

Det har skjedd et generasjonsskifte i mannlig utforsykling 

Mick Hannahs tredjeplass i Cairns er unntaket. Ungdommen har tatt over teten i internasjonal utforsykling. De store navnene og stjernen fra hele det siste tiåret sliter mer og mer med å komme seg høyt på resultatlistene. På topp-ti-lista fra Cairns er det bare tre som ikke er født på nittitallet blant de 15 beste. Hannah, født i november 21. november i 83, Gwin født på julaften i 1987 og den lokale helten Button, født 25. november i 89.

Vi må helt ned på 17. plass for å finne Greg Minnaar, født 13. november i 81, og ned til 22. plass for å finne 31 år gamle Gee Atherton.

Det går ikke an å avskrive verken Minnaar eller Atherton, men det er helt tydelig at utforsyklister i verdenstoppen født før 1990 er en utrydningstruet rase. Dog kan vi regne med at Gwin fortsatt vil prege seierspallene en stund til, som unntaket som bekrefter regelen.

Vi kommer uansett til å høre mye om 22-år gamle Loic Bruni og 23-år gamle Troy Brosnan i årene som kommer.

 

Sjekk til en hver tid alle resultatene fra verdenscupen i terrengsykling på Tissot sine sider:

Publisert 25. april 2016 kl 13.25
Sist oppdatert 25. april 2016 kl 13.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen