Flere sider, flere tegninger, kulere cover, forord av Erlend Loe og i det hele tatt: En bedre bok. Det er hva Rasmus Leiro kommer med i andre utgave av Mekkeboka, som fortsatt utgis av Syklistenes Landsforening.
Førsteutgaven fra 1999 har allerede solgt 3000 eksemplarer. Det er bevis godt nok: Norske syklister vil ha mekketips på norsk. Men utviklingen går fort, og mange har etterhvert savnet informasjon om nye dempersystemer og skivebremser.
Den saken blir biff 12. april. Da er den nye versjonen av Mekkeboka ferdig i trykken, med 34 nye sider og nærmere 100 nye tegninger.
- Hva har du mekket på siden forrige bok?
- Som du vil se i den nye boka har jeg nå gått gjennom Hayes hydrauliske skivebremser, Shimano XT og mekaniske skivebremser og Avids mekaniske system. I tillegg har jeg tatt med overhaling av Marzocchi Z2, Rock Shox SID, Manitou Mars og Manitou SX-dempegafler.
- Du verden.
- Og så tok jeg med Shimano Nexus 7-girs nav, montering av SPD-klosser og litt om de nye ISIS kranklagrene i tillegg. Pluss en ordliste og litt om vintersykling og gode nettsider.
- Hvordan skaffer du deg praktisk kunnskap om disse nye delene? Du har jo en «ordentlig» jobb på full tid i tillegg?
- Den første boka skrev jeg basert på utstyr jeg selv hadde brukt og mekket på gjennom flere år. Den siste tida har jeg oppsøkt ekspert-mekanikere på de ulike nye komponentene, og lært triksene deres.
- Hvem er det som da skal ha takk?
- Øglænd i Sandnes vet det aller meste om Shimano og Manitou, Sykkeleksperten på Skårer er servicesenter for Rock Shox og har gitt meg mye nyttig lærdom der. Og så har jeg brukt en del tid på verkstedet til Nicolaisen hjemme i Fredrikstad.
- Du har 217 av dine egne tegninger i boka. Men.. ehh.. fotograferingen ble jo oppfunnet for 175 år siden. Hvorfor tegne?
- Tegningene kan strippes for unødvendige detaljer, og blir ryddigere og tydeligere å se på. Men de er faktisk basert på fotografier: Jeg projiserer bildet på papir, og tegner konturene med blyant. Det kalles tracing. Etterpå rentegner jeg med tusj.
- Puh...
- Det tar selvsagt tid, men på den måten står jeg fritt til å redigere bort alt som ikke trengs av informasjon. Men ja: Det er kjedelig å tegne alle de 118 leddene i et kjede...
- Du arbeider som industridesigner i Labyrint. Har du designet din egen sykkel ennå?
- Jeg har noen skisser liggende, men til daglig har jeg jobbet mer med sikkerhetsutstyr og interiør for Volvo, trådløse handsfreesett, mekanikk for nøkkelkort, slike ting. Da jeg studerte ved Manchester Metropolitan University, designet jeg en sykkelhjelm som avslutningsoppgave. Problemstillingen var om bedre design kan øke hjelmbruken.
- Det sies at du lærte rammebygging i England også?
- Det var bare en ukes kurs hos en rammebygger i Wales, men det var utrolig interessant. Jeg bygget min egen tandemramme i løpet av den uka.
- Var det vrient?
- Det hjalp selvsagt at et ferdig tilpasset 531-rørsett fra Reynolds lå klart, og at utstyr for 150 000 kroner sto til vår disposisjon! Men det er ingen heksekunst, og å bygge en hardtail-ramme i stål er helt overkommelig.
- «Helt overkommelig»?
- Faktisk. Det er klart, en Henry James jigg til rundt 20 000 kroner er jo svært nyttig. Den lar deg plassere alle rørene klare for sammensveising, i nøyaktig de vinkler og mål du ønsker. Da jeg bygget tandemramma, sveiset jeg sammen rørene med noen få punkter - før jeg tok den ut av jiggen og «fillet brazed» skjøtene sammen.
- Hva er egentlig det? Og finnes det et godt, norsk uttrykk for «fillet brazing»?
- Noen kaller det brassing. Man bruker en bronselegering i loddematerialet, som også «bygge» eller fylle i større åpninger. Dette utnyttes til å fylle overgangene mellom rørene noe som både styrker skjøtene og gir den karakteristiske flytende overgangen mellom rørene. Så gjelder det å få ramma helt rett, og det handler som oftest bare om å bruke rå makt. Det fine ordet er «cold setting».
- Og det er jo ikke enkelt, skal vi tro proffene som måler dette på hundredels millimeter?
- Jeg tror ikke folk kan merke slike ørsmå forskjeller. Mange er for eksempel ekstremt opptatt av hvilken setevinkel ramma skal ha, men glemmer å tenke over at sete-innfestingen på setepinnen kan endre den faktiske vinkelen. Setepinner med layback og seter som lar seg skyve flere centimeter på understellet gjør at akkurat setevinkelen på ramma plutselig ikke blir så kritisk avgjørende for akkurat hvor setet er plassert.
- Hva var det som fikk deg til å begynne med terrengsykling?
- Jeg jobbet i Syklistenes Landsforening og leste Mountainbike Action, og så kjøpte en kamerat av meg en Yeti F.R.O. Da var jeg overbevist. De første turene i terrenget tok jeg i 1989, i Lillomarka og Nordmarka i Oslo.
- Hva var din første terrengsykkel?
- Det var en Everest Sherpa med Shimano Deore, Araya RM20 felger og Tange stålramme!
- Hvilke områder liker du best å sykle i?
- Jeg liker skog med svaberg. Vanvittig grep på tørt føre og mye tekniske utfordringer. Og så er det mye av det her jeg bor, på Gressvik i Fredrikstad.
Den nye Mekkeboka koster kr 178,- i butikken. Syklistenes Landsforbund selger den til sine medlemmer for 118,-.