Som vanlig så var det den sveitsiske forhåndsfavoritten Jolanda Neff som gikk hardest fra start. Unge Neff er uansett U23-syklist, men er også årets vinner av verdenscupen for eliteryttere og fikk en historisk dispensjon av det internasjonale sykkelforbundet til å sykle elite-VM.

– Gunn-Rita er en slow starter, sa trener og mann, Kenneth Flesjå. Og Gunn-Rita tok det litt pent fra start, men hun hadde kontakt med dem rett bak Jolanda i den andre klatringa på den første av seks runder.

Annonse
I VEGGEN: Jolanda Neff åpnet som en kule, men fikk det tungt i høyden.

I VEGGEN: Jolanda Neff åpnet som en kule, men fikk det tungt i høyden.  

Jolanda Neff fikk allerede i en av de første utforkjøringene svi for overmotet og den tøffe starten da hun gikk overende i en glatt sving. Gunn-Rita begynte allerede her å plukke plasser. Som en av få i rittet valgte Gunn-Rita i samråd med Kenneth Flesjå og Sondre Norland, landslagets teknikktrener og altmuligmann, å sykle med gjørmedekk, Maxxis Beaver. Det fikk hun mye igjen for de første rundene da hun hadde vesentlig bedre kontroll i utforkjøringene enn de fleste andre.

Jolanda Neff gikk ikke bare på trynet, kort etter gikk hun også i veggen. Å pangstarte på 2000 meters høyde straffer seg, og 22-år-gamle Neff kom ikke tilbake i tetstriden.

 

FJORÅRSVINNER: Catherine Pendrel var hissig på grøten, men også hun fikk slite mot slutten.

FJORÅRSVINNER: Catherine Pendrel var hissig på grøten, men også hun fikk slite mot slutten. 

Det var fjorårets verdensmester, Catherine Pendrel som tok initiativet videre, mens den regjerende landeveisverdensmesteren Pauline Ferrand Prevot fulgte på. Ut på andrerunden angrep den lille franske jenta. Den allsidige franske jenta syklet frem til i fjor i U23-klassen, men har allerede i flere år vært med i teten blant de store jentene. Hun vant også det verdenscuprittet i  Wyndham i august.

 

Ferrand Prevot er en komplett syklist som behersker alt, ikke bare terreng, landevei og sykkelcross, men også både klatringene og utforkjøringene. Hun rykket fra Pendrel på den andre runden og fikk raskt en stor luke, som bare vokste utover i rittet. Spenningen i rittet skulle dreie som om de to andre medaljene. Ferrand-Prevot fikk sykle inn i historiebøkene som tidenes første verdensmester i både terreng, landevei og sykkelcross, på samme tid!

 

KAMPEN OM PALLEN: Bak Ferrand-Prevot var kampen tøff. Gunn-Rita var med.

KAMPEN OM PALLEN: Bak Ferrand-Prevot var kampen tøff. Gunn-Rita var med. 

Fjorårsvinner Pendrel hold lenge avstand til dem bak, men både Maja Wloszczowska, Irina Kalentyeva og Yana Belomoina kjempet seg oppover, sammen med Gunn-Rita, som etter hvert hadde fått tenning på dieselmotoren.

 

– Beina stod rett ut i hver bakke, jeg sleit i klatringene, men jeg ga aldri opp håpet om medalje, sa Gunn-Rita, etter målgang.
­– Vi har vært i dette gamet så lenge at vi vet at alt kan skje, sa hun.

– Det blir et langt løp dette, så her er ingenting avgjort, sa Sondre Norland da tre runder var kjørt.

 

GODT SKODD: Gunn-Rita valgte grovere dekk en de fleste konkurrentene. Det fikk hun igjen for utfor.

GODT SKODD: Gunn-Rita valgte grovere dekk en de fleste konkurrentene. Det fikk hun igjen for utfor. 

Gunn-Rita holdt fjerdeplassen lenge, men var med to runder igjen oppe i gruppen sammen med Pendrel, Wloszczowska og Belomoina. Den gruppen lå da på delt andreplass og det så ut til at Gunn-Rita var den med best utvikling av de tre. Men også veteranen fra Sandes begynte å føle tempoet. Hun opplevde også at kjedet låste seg ved to anledninger, noe som ytterligere førte til at hun stivnet i klatringene.

 

Verdensmesteren fra Canberra i 2009 – Irina Kalentyeva, Gunn-Ritas tidligere lagkamerat i Merida, fant etter hvert klatrebeina hun er kjent for. Den lille russerinnen passerte rett gjennom trioen som kjempet om andreplass i rittets sluttfase, mens Pendrel fikk smake hva høyden gjør med dem som åpner (for) hardt.

Wloszczowska måtte nedpå et par ganger på den femte runden og  Gunn-Rita grep muligheten til å passere henne, etter at vår regjerende maraton-verdensmester hadde falt av medaljegruppa med kjedetrøbbel.

Ferrand Prevot var det ingenting å gjøre med. Hun syklet jevnt og raskt inn til en relativt overlegen seier på en tid ikke langt under to timer.
Bak hadde ikke Gunn-Rita gitt opp håpet om en bronse. Kalentyeva hadde fått for stor luke, så det var kun det siste trinnet på pallen som var innen rekkevidde ut på den siste runden. Men det var 22-år gamle Yana Belomoina fra Ukraina som hadde mest igjen på den siste runden.  Hun kapret en overraskende bronsemedalje med stor jubel.

Gunn-Rita viste likevel at hun selv når medaljene er tapt gir alt, helt til mål. Hun måtte grave dypt for å spurtslå Pendrel i kampen om fjerdeplassen.

 

OVERLEGEN: Allsidige Pauline Ferrand Prevot var i en egen klasse i høyden i Andorra.

OVERLEGEN: Allsidige Pauline Ferrand Prevot var i en egen klasse i høyden i Andorra. 

– Vi har hatt to uker nå med en del trøbbel med en matforgiftning. Men med den sesongen vi har hatt, var dette uansett ren bonus, gjentok Gunn-Rita etter rittet. Egentlig ganske fornøyd med løpet.

– Det var den store favoritten som vant, jeg hadde rett og slett ikke nok trøkk i klatringene i dag, men jeg kjenner jeg er på oppadgående form igjen. Så det blir sikkert bra i de rittene som gjenstår i sesongen. Gunn-Rita skal sykle finalen i den tyske Bundesligaen i tillegg til prøve-OL i Rio senere i høst, før hun avslutter årets sesong og ser fremover mot den viktige 2016-sesongen, som inkluderer OL.

– Vi prioriterer prøve-OL høyt, det er viktig for folk i Norge, sier Kenneth Flesjå.

 

Den store forhåndsfavoritten Jolanda Neff, kom seg etter hvert litt etter pangåpningen og karret seg inn til en 9. plass. Et stykke under der hun ønsket å være.

Danske Annika Langvad som tok sin første verdenscupseier tidligere i år, fikk det også tungt og måtte ta til takke med en 14. plass i mål.