Gunn-Rita: -Knallhard jobbing 365 dager i året

Norges egne rundbanestjerne har hatt en kanonstart på sesongen med pallplassering i to verdenscup-ritt på rad. I helgens verdenscup-runde i Albstadt var det bare 20 år yngre Jolanda Neff som klarte å hamle opp med den middelaldrende småbarnsmoren, Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Sist oppdatert: 1. juni 2015 kl 16.00
Lesetid: 3 minutter

– Jeg hang for dårlig med i starten og måtte av sykkelen et par ganger, så da fikk Neff et solid forsprang tidlig, forklarer Gunn-Rita til Terrengsykkel som var på plass i Albstadt . – Jeg kjenner at jeg kan vinne ritt nå, men man må ha litt flaks også. Jeg vet det kommer en seier snart, sier hun selvsikkert.



Tidenes høyeste nivå

– Nivået er mye høyere nå enn i 2006, 2005 og 2004 da jeg hadde mine beste resultater. Det er mange flere som satser knallhardt nå. Gunn-Rita kan ikke svare på om hun er i bedre fysisk form nå enn for ti år siden; – Vi tester nesten ikke, for testene sier ikke mye. Det er så mange andre faktorer som spiller inn i terrengsykling. Det er rittresultatene som forteller om man har gjort en bra jobb gjennom vinteren!


Gammel resept

Spørsmålet mange stiller seg, er hvordan en 42-åring fortsatt kan herje med ungdommen.
– Kenneth har vært treneren min de siste 15 årene og sitter på en enorm kunnskap om trening, sier Gunn-Rita. Når vi spør trener og ektemann, Kenneth Flesjå om det er noe som er blitt gjort annerledes foran den så langt suksessrike 2015-sesongen, sier han at grunnfilosofien er den samme som tidligere;
– Men vi har hatt en snøfattig vinter hjemme i Rogaland, så vi har fått mye tid på sykkelen. I tillegg har man unngått sykdom, og da får man kvalitet i treningsarbeidet hele vinteren, sier han.

IMG_6287
IMG_6287



Styrketråkk på sti

Treneren deler villig vekk treningsmetodene med Terrengsykkels lesere; – Vi trener mye styrketråkk og styrkespurter. Styrketråkkene blir alltid kjørt på sti. Da får man trent på endringer i tråkkfrekvensen og teknikk. Dette er høyrelevant rundbanetrening som vi kjører veldig ofte, sier han, og legger til at de to som oftest trener sammen selv om Kenneth ikke konkurrerer selv. – I tillegg kjører vi mye fartsøkter på landeveien. Løpeintervaller og rene teknikkøkter med dropping blir det også en del av på vinteren, sier Kenneth. – Det er vanskelig å lære bort grunnfilosofien vår til andre, men vi har lyst til å arrangere flere samlinger med landslaget for at unge lovende syklister kan få utbytte av våre erfaringer.


Tempo og fellesstart

Tidligere i vår annonserte Gunn-Rita at hun skal prøve seg på tempo-VM i Bergen neste år. – Ja, det stemmer, men jeg skal gå for en topp ti-plassering i fellesstarten også, forteller hun og sier videre at landevei ikke er nytt for henne siden hun har vært innom kvinnelandslaget og vunnet store ritt for flere år siden. Det er tempo-satsingen som er mest utfordrende, mener Kenneth Flesjå. – Her har vi ikke kunnskap selv, så vi må leie inn kompetanse, tilgang til vindtunnel og velodrom, sier han. – Jeg gjør dette fordi det er moro. Man mister ikke power i beina før man bikker 50, smiler Gunn-Rita som åpenbart ikke har tenkt å gi seg med syklingen med det første.

Publisert 1. juni 2015 kl 16.00
Sist oppdatert 1. juni 2015 kl 16.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen