/ Annonse

Slik holder du humøret oppe i høstgjørma!

6 gode tips fra oss som ikke lar dørstokken stanse oss fra å komme oss ut i mørket for å sykle.

Sist oppdatert: 19. oktober 2022 kl 11.30
Lesetid: 5 minutter

Tidlig høst er den aller beste sesongen for terrengsykling - ikke rart i at det er da norgescupen i enduro arrangeres i sammenhengende helger - men de deilige svale ettermiddagene i tidlig september skal erstattes av regn, litt skyer og en krypende frost. Og de er forsåvidt ikke alltid svale!

For ivrige terrengsyklister er det akkurat nå utstyret settes på prøve. Psyken også. Å holde det gående herfra ut skuldersesongen og kanskje over vinteren også er faktisk ikke lett for alle, så her er råd i samarbeid med sykkeleksperten Specialized for å gjøre høsten til en langt hyggeligere opplevelse.

1 - Drep dørstokken!

Dørstokkmila skal bekjempes, og alt er lov! Det er mange praktiske utfordringer i få en hverdag som terrengsyklist til å gå opp, men skuldersesongen er nettopp tiden for å pushe litt ekstra og sørge for at du får nok runder i sykkelsetet. For du er vel ikke bare en godværssyklist?

Velg riktig utstyr - det skader ikke om fargene passer bra heller!
Velg riktig utstyr - det skader ikke om fargene passer bra heller!

Sørg for å prioritere det: Sykle før jobb, eller etter jobb men før middag om du kan. Eller ta hjemmekontor og ta turen midt på dagen. Tatovér en påminnelse i panna så du ser det i speilet hver morgen, om det vil hjelpe. Det viktigste er å komme seg ut!

2 - Bruk tilpasset utstyr

Enhver terrengsyklist legger mye stolthet i å ha sykkelen i orden. Det bør være en selvfølge at kjedet er oljet og demperne servet. Men det er også viktig å se verdien i å ha riktig utstyr for riktig bruk, særlig når værforholdene er krevende. Ikke bruk den store skijakka på sykkeltur! Sikre deg ordentlig utstyr for formålet, så er du trygg og komfortabel.

Blir du kald på føtter eller legger? Velg tilpasset bekledning, sokker og sko. Er det vanskelig med sikt i skumringslyset? Invester i skikkelige briller med klart glass. Ikke la utstyret hindre deg fra å takle de kuleste stiene om høsten.

Alltid gøy når man kan unne seg et skikkelig gjørmebad! Foto: Specialized
Alltid gøy når man kan unne seg et skikkelig gjørmebad! Foto: Specialized

3 - Se an været og pakk sekken riktig

Den norske høsten (og våren forsåvidt!) gjør værmeldingene notorisk vanskelige å spå og dagene vanskelige å planlegge. Komfort på sykkelen er viktig, og derfor foretrekker mange å sykle uten sekk. Men hvordan får du plass til en ekstra jakke i tilfelle regn?

Løs det med minimalistisk pakking (men husk alt det nødvendige som verktøy, slange, girøre, telefon osv) og finn smarte løsninger. Innovasjonen med et langringsrom i ramma på sykkelen er noe som først kom med det Specialized kalte SWAT (Storage, Water, Air, Tools). Nå er noe lignende standard på mange nye sykler, men Specialized har utviklet det til å være et helt logistikksystem.

Det er noe eget i å være ute i felten og riktig kledd for alt som kommer. Foto: Specialized
Det er noe eget i å være ute i felten og riktig kledd for alt som kommer. Foto: Specialized

SWAT-teknologien finner du igjen i Specialized sine sykkelklær. Målet er å lage komfortable og effektive jakker og bukser som er utformet med geniale lommer.

For det fremste av slike løsninger på høststien, har Specialized laget Trail Swat-jakken som et praktisk og velutført ytterlag. Perfekt til å starte turen med, og om du skulle bli varm og må regulere er den lett å pakke sammen. Jakka holder vind og fukt ute og er behagelig som bare terrengsykkelklær skal være.

4 - Vær klar for regn (og gjørme!)

For tøffere værforhold kan det være lurt å kle seg i tyngre utstyr - særlig om du skal ut på lengre tur og er avhengig av å holde temperaturen og motet oppe. Da er det lurt å pakke med en dedikert regnjakke og bukse. Regntøy og sykkel er en egen disiplin og ikke lett å få til riktig.

Ingenting er overlatt til detaljene på regnjakka til Specialized.
Ingenting er overlatt til detaljene på regnjakka til Specialized.

For Specialized er regnet noe de har stritt med lenge, noe som har ledet frem til løsningene på Specialized Trail Rain, en god og tett jakke som fremdeles er pakkbar nok til å passe i f.eks. et lagringsrom i sykkelramma. Med høy vannsøyle og 2.5 lag med pustemembran samt isolasjon fra vind og regn er den en pålitelig og beintøff turkompis.

5 - Hold deg tørr innerst

Kler du deg med god isolasjon må du også vie en tanke til temperaturen innerst. På slitsomme turer kan fort svetten gjøre deg en bjørnetjeneste om du ikke får transportert fukt ut og regulert varmen. Da trenger du et godt innerste og mellomste lag.

For innerlaget anbefaler vi å bruke et tekstil som puster og regulerer seg selv, som som med VaporRize-teknologien til Specialized Trail Jersey. Denne langermede skjorta holder til og med UV-strålene ute, så den egner seg godt på de solrike høstdagene.

Et skikkelig godt mellomlag kan godt gjøre jobben som ytterlag om forholdene tillater det. Foto: Specialized
Et skikkelig godt mellomlag kan godt gjøre jobben som ytterlag om forholdene tillater det. Foto: Specialized

For mellomlaget trenger du en skikkelig raffinert allrounder - det er derfor Specialized har kalt sin Primaloft-utstyrte supergenser for Trail Alpha. Alpha Direct-materialet er strikket i resirkulert polyester og tilbyr en helt unik komfort, isolasjon og varme som du kommer til å glede deg til å ta på deg hver tur.

6 - Tenk belysning

Slik som dagene våre blir på tampen av året, blir det snart sjelden at det er lyst ute når du finner tid til en sykkeltur. Det er ikke no moro i å sykle lysløyper, så gjør stien til din egen lysløype, og gi deg selv flere muligheter ved å skaffe en bra sykkellykt. Det er gøy med sykkelturer i mørket - det gir gamle, kjente stier en ny, spennende følelse!

Det finnes rikelig med valg for belysning på sykkelen, og ikke av typen som bare er for å bli sett i trafikken! Husk også å planlegge for trøbbel når du pakker - ta med et ekstra batteri eller en liten backup-hodelykt om du skulle komme til å miste lyset langt ute i skauen. Vær beredt, så blir sykkelsesongen lengre og morsommere. God tur!

Høstutstyr fra Specialized

Specialized har laget sykkelutstyr av og for syklister siden 1974, og stått bak en rekke innovasjoner i sykkelhistorien.

Klikk her for å besøke hjemmesiden til Specialized i Norge.

Sjekk ut mer på Facebook-siden deres!

På Instagram finner du @specializednordics og selvfølgelig @iamspecialized.

Publisert 20. oktober 2022 kl 11.30
Sist oppdatert 19. oktober 2022 kl 11.30
Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen