Oss sykkelfolk elsker å dele opp ting i kategorier. Stisykkel, rittsykkel, enduro. Vi pugger utstyrs-hierarkiet og sammenligner på tvers. GX, XT, GRX. Nå er det særlig ett tema som engasjerer: Blandevei, CX og gravel. Hva er egentlig forskjellen?

De siste tiårene har bransjen fått rendyrket gravelsykkelen. Det har blitt til mer enn bare CX-sykler med feite dekk og høyt styrerør, men gravel må da vel være mer enn bare et bukkestyre med 1x-krank? Det har blitt tid for Fox å melde seg på debatten, og tilby et svar.

40 eller 50mm vandring, Grip eller Fit4-konfigurasjon, og ben-buen...bakerst! Foto: Fox
40 eller 50mm vandring, Grip eller Fit4-konfigurasjon, og ben-buen...bakerst! Foto: Fox

Lett og ledig

Denne påsken lanserte de amerikanske demperekspertene sin seneste nyvinning. Hils på Fox 32 TC, altså Taper Cast. Den bygger på den gamle 32 AX-gaffelen som egentlig ikke var helt der en gravel-gaffel skal være. 32TC er noe så stort som en ny standard for hvor langt ut i terrenget du tør å ta eventyrsykkelen din.

32TC veier bare 600-800 gram mer enn en rigid karbongaffel, men den gjør sykkelen til et helt annet beist. Det er en stor endring, en gamble med en stor belønning. Gaffelen er utformet med rom for 50mm tykke dekk, montering for skjermer, skivebremser opptil 180mm diameter og alle tilpasningsmuligheter som Fox for øvrig er kjent for.

Tilgjengelig i ulike prisnivåer og farger, fra Performance til Factory. Foto: Fox
Tilgjengelig i ulike prisnivåer og farger, fra Performance til Factory. Foto: Fox

Hvorfor gaffel?

Det er naturligvis opp- og nedsider med en så radikal endring, men formålet er å rendyrke gravelsykkelen. Skal du ut på ritt eller eventyr på grusen, får du skjelden blankpolert og fin skogsvei slik du gjerne finner i sentrumsnær by-mark.

Du finner heller hull, dumper, røtter, vaskebrett og grovere stein. Du må forsere singletrack og ferister, og kan nødig slippe opp i lange nedkjøringer, ihvertfall ikke uten demping.


Fox har funnet at du kan legge til vekt på sykkelen, men samtidig bli raskere! Dempingen vil tillate deg å stole på sykkelen og underlaget og gi deg bedre grep i alle situasjoner.

Gaffelen har lav offset, velg mellom 45 og 50 mm. Foto: Fox
Gaffelen har lav offset, velg mellom 45 og 50 mm. Foto: Fox

Det skal heller ikke undervurderes at du får mye bedre komfort på sykkelen, og dermed får lettere for å holde ut på lange turer i ulendt terreng.

Ikke minst: Demping gjør at så mye mer terreng blir tilgjengelig for deg, stier der du tidligere måtte bære kan nå sykles - med full oppakning.

Se sykkelproffen Geoff Kabush teste gaffelen i videoen nedenfor. Geoff har syklet olympiske terrengsykkelritt såvel som å ha deltatt i toppen på CX, og vært på pallen i verdens største gravelritt Unbound Gravel. Resultatene forklarer alt!

Fremtiden er anodisert

Kashima coating er den velkjente gullfargen på demperbena til Fox sine toppmodeller. Det er en patentert anodiseringsprosess av metallet som gjør det slitesterkt og glatt. Med minimal friksjon og slitestyrke sikrer man lang levetid og ypperlig demping.

Fox Float 32 TC er kortere enn gaffelen på en fullblods terrengsykkel, men leverer over forventning. Som andre Fox-dempere kan den tilpasses ned til minste detalj, individuelt for deg. Med en progressiv demperprofil vil de 40 eller 50 millimetrene med Kashima-demperben arbeide iherdig for å dempe slag og beholde grepet.

Ståle Guldberg klargjør en Fox 32TC på VPG sitt verksted i Oppdal. Foto: VPG
Ståle Guldberg klargjør en Fox 32TC på VPG sitt verksted i Oppdal. Foto: VPG

Med enten Grip eller Fit4-systemet for å tilpasse returdemping og progresjon, kan du sette opp 32TC for å gi god demping på større slag, og samtidig stå imot mindre belastninger, f.eks. slik at du ikke stuper inn i vandringen ved hard bremsing. Er du i fart og skal over på asfalt, skrur du bare på lockouten med høyre hånd.

Fullblods gravelsykler venter

Vi har sett ulike sykkelprodusenter lansere fulldempede gravelsykler eller rare halvveis-løsninger. Det er klart at mye er i forandring, men spillereglene blir helt annerledes med en dedikert graveldemper. Snart kan du vente å se sykkelrammer som er laget spesielt for geometriendringen som gaffelen vil tilføre.

Men om du ser etter, venter enda en endring på å bli adoptert fra terrengsyklingens verden. Helt siden Milan-Sanremo ble vunnet med en slik en, har det gått opp for landeveisfolket at kanskje en senkepinne kan være til hjelp også for bukkestyresykler!

For 27.2mm seterør og med 50 eller 75 mm drop. Transfer SL for gravelsykler.
For 27.2mm seterør og med 50 eller 75 mm drop. Transfer SL for gravelsykler.

Det var kashima under setet til Matej Mohoric da han bombet ned bakkene til seier i vårklassikeren, nettopp en Fox Transfer SL var verktøyet som hjalp han å ta innersvingen på konkurransen. For Fox sin del er ikke aero hele formålet med å lage setepinne for gravel-sykler, men at du får så mange andre fordeler.

Med en justerbar pinne jobber hele sykkelen og kroppen din sammen for å takle terrenget bedre. Ved å bruke pinnen aktivt kan du faktisk også ta svinger med større letthet! Først og fremst har setepinnen på gravel samme funksjon som på god, gammeldags terrengsykkel: Du kan bruke hele kroppen og mere av beina dine til å ta unna røft terreng uten at ramma og setet kommer i veien.

Tid for å justere hva du kan og ikke kan få til med en bukkestyresykkel. Foto: Fox
Tid for å justere hva du kan og ikke kan få til med en bukkestyresykkel. Foto: Fox

Eventyrsyklene venter

Det kan være vanskelig å venne seg til tankegangen, og det er klart noen reagerer med skepsis: Blir ikke dette bare terrengsykler fra gamle dager, om igjen? Trenger du egentlig demper på sykkelen? Tidene forandrer seg, særlig i en så utstyrsdominert bransje som sykling.
Om det er en ting vi har å si til det, så er det bare å anbefale deg å prøve en - du vil merke hvorfor man har lagt så mange timer med forskning og utvikling inn i å utvikle Fox 32 TC.

Det er ikke lenger bare å sykle Birken som er greia, og landeveisfolket har gitt opp å lage halvveis-dempesystemer. Nå sykles Paris-Roubaix på vanlige racere. Gravel-kategorien går nå mot å bli et segment for syklister som skal langt, ut i det ukjente, og ut på ordentlig eventyr. Bli med!

Fox dempere og setepinner for gravel