Snart er det tid for Norges største terrengsykkelfestival, og for mange i miljøet er dette en obligatorisk del av sesongen. Med stadig nye ting å by på er det atter duket for en spennende langhelg i Innlandets skoger. Blir du med oss i Trysil i juni?

Sam Bryhni er 3. fra høyre på bildet, sammen med øvrige frivillige på festivalen i 2022.
Sam Bryhni er 3. fra høyre på bildet, sammen med øvrige frivillige på festivalen i 2022.

– Det er noen som rynker på nesen av det, men jeg sykler jo elsykkel! Har syklet i tre år og synes det er fint å få masse nedkjøringer, så da hjelper det å sykle med batteri, hehe.

Det sier Sam Bryhni var med som frivillig på Utflukt i fjor, og kommer tilbake igjen i år. I fjor dro han til og med hit uten sykkel - han lånte en av årets flunkende nye modeller. Elsykler, coildemping, elektrisk giring? Skal du bli kjent med det beste av ny MTB-tech så er det bare å låne en sykkel hos en av våre besøkende sykkelprodusenter.

Prøv ut de nyeste modellene fra de kuleste sykkelmerkene. Foto: Martin I. Dalen
Prøv ut de nyeste modellene fra de kuleste sykkelmerkene. Foto: Martin I. Dalen

– Jeg liker Trysil kjempegodt - jeg digger spennet på deltagerne, i fjor hadde vi folk som kom helt fra Australia for å sykle B-Rage, i tillegg til par i femtiårene som kom for å oppleve stiene. Det er så god stemning og så gøy å møte andre syklister, forteller Sam.

– Det ble ikke så mye heiskjøring på meg i fjor, så i år skal jeg utforske anlegget og kanskje ta et par guida turer - og i år har jeg jo med meg egen sykkel!

Anette Bastnes og Håvard Mageli kommer tilbake til Utflukt i år også.
Anette Bastnes og Håvard Mageli kommer tilbake til Utflukt i år også.

Syklist-paret Anette og Håvard

– Vi var på Utflukt for første gang for kanskje 10 år sida - vi var tilbake igjen i fjor for første gang på en stund, og det ga mersmak. Da var det blitt ganske mye større, et bedre tilbud, og så er det sosialt, innleder Håvard, som er sammen med Anette Bastnes.

– Det var mulighet for å være med på turer men også å henge rundt i anlegget og ta det litt på sparket, sier han.

– Vi er ikke så gode på å melde oss på kurs og sånn, ler Anette.

– Det er deilig at anlegget rundt er så bra at du alltid finner noe å hygge deg med. Programmet nå ser veldig komplett ut, så det vil treffe mange syklister. Anlegget har noe for enhver smak. Du kan øve på svinger, bevegelse og hopp. Det er ikke alt sånn du kan få øvd deg på ute på stien, så det er bra å gjøre det i denne sammenhengen, sier hun.

– Jeg har syklet i en del år, og har også vært med på Trysil Enduro, men det er fremdeles mye jeg kan bryne meg på her, sier Anette.

– Jeg gleder meg aller mest til å møte alle de andre. Å reise opp til Trysil og sykle sammen med gode venner. Det sosiale i det, bare være der og være på festival med likesinnede, legger de til.

Kilometervis med magiske stier i Trysiltraktene. Foto: Martin I. Dalen
Kilometervis med magiske stier i Trysiltraktene. Foto: Martin I. Dalen

Endurosyklisten

–Jeg er jo endurosyklist og konkurrerer litt i det, men denne gangen blir jeg med Herja Enduro til Trysil for å sette litt fokus på jenter og sykling. Å kunne gjøre det gutta gjør, alt fra mekking på sykkel til å prøve seg på stiene.

Det forteller Lene Pettersen, som har flere innslag i festivalprogrammet sammen med Drammensbaserte Herja Enduro.

– Vi er et forum hvor vi skal ha det gøy, ingen spørsmål er for dumme og man lærer av å prøve seg frem. Jeg skal holde kurs i år, og satse på det samme. Vi skal øve på litt enkel mekking og på å prøve og tørre - Når jeg tenker tilbake på når jeg var grønnskolling så var det så mye jeg ikke tørte, og det er så dumt jeg ikke begynte å prøve tidligere. Jeg tror det er mange jenter som tenker sånn så å prøve å få bort den tankegangen er litt målet, sier hun.

Lene Pettersen har snart vært på Utflukt et tosifret antall ganger. Foto: Fjuz kommunikasjon
Lene Pettersen har snart vært på Utflukt et tosifret antall ganger. Foto: Fjuz kommunikasjon

– Jeg startet å sykle litt sent, men nå har jeg syklet i åtte år og falt for det, gått litt "all in" i sykkel-livsstilen siden, skaffet meg en campervan og full pakke - måtte kjøpe ny bil fordi jeg kjøpte ny sykkel, så her er det full pupp! Jeg har jo vært på Utflukt 7-8 ganger til sammen, forteller Lene.

– Det som er bra med utflukt er at det passer for alle. Man kan sykle sammen med nybegynnere og likevel få masse ut av turen uten å føle at man blir holdt tilbake. Jeg hadde nesten dratt dit uansett om jeg ikke kun sykle for å være med gjengen vår! Jeg er Utflukt-fan, og gleder meg til å møte alle de andre stisyklistene som kommer.


Rookien

– Beskrive meg selv som syklist? Dette spørsmålet skulle nok kommet etter Utflukt, da ville jeg nok kalt meg erfaren til de på jobb. Har syklet null meter sti i mitt liv og aldri rørt en fulldemper.

Det forteller 32 år gamle Håvard Myklebust fra Sunnmøre , som skal være med på Utflukt for første gang

– Jeg går litt på rando og har erfaring fra Fri Flyt sine High Camp´er for toppturfolket og synes Utflukt virker ut som et tilsvarende spennende mulighet for en som er nysgjerrig på å prøve en ny aktivitet i voksen alder. Har vage men gode minner fra Trysil påska 2010, men aldri vært på Utflukt før, sier han.

Garantert lun stemning på guida turer og kurs! Foto: Martin I. Dalen
Garantert lun stemning på guida turer og kurs! Foto: Martin I. Dalen

– Skal man bli rookie of the year så må man melde seg på det meste. Jeg har meldt meg på den guida turen som kunne passe meg best med 5 på fysikk og 0 på teknikk. Det ble et kompromiss. Lortsetra eller Bittermarka tror jeg den het. Ellers ser jeg frem til å prøve el-sykler med Bosch og høre hva Ahmed komikeren har på hjertet, og henge i festivalområdet med venner og bekjente.

– Jeg er ikke kjent for å få uvenner, så hadde vært kult å hilst på noen nye ansikt også. Synes arrangørene har satt sammen et veldig kult program og noe for alle - så dette blir gøy!

Vi sees i Trysil i juni!

Utflukt 2023

Norges største terrengsykkelfestival, arrangeres for 21. gang i Trysil fra 22. til 25. juni.

Her kan du besøke festivalens hjemmeside.

Festivalpass kjøper du her - med rabatt for deg som er Fri Flyt / Terrengsykkelabonnent!

Følg @utfluktmtbfestival på Instagram.

Her finner du Utflukt på Facebook - og her er årets event.