Nytt Svar
Muligheter
#1073115 - 19/11/2010 18:52 hva er DH i wc sammenheng? Kort intro
heinrich Offline
Besatt

Registrert: 21/09/2006
Innlegg: 4788
Sted: by du plask
la det være sagt med en gang; det som følger nå er ikke ment som en presentasjon av 2011 sesongen - den kommer senere. Jeg ble bare gjort oppmerksom på at ikke alle er like inni sporten som oss som følger med så jeg tenkte at en kort infopost om hva som faktisk utgjør wc dh sykling var på sin plass.

Hva er så dh sykling? Enkelt forklart er dh sykling at en skal komme seg fortest mulig ned en predefinert og som oftest ganske smalt tapet løype. Det vil som oftest være masse linjevalg, men hvor løypen sjelden er mer enn 5-10 meter bred. Løypene inneholder alt som kan tenkes fra steiner - mange steiner -, røtter - masse røtter -, gjørme (i 2010 og masse gjørme), trær, hopp, drops, menneskebygde elementer og gress. Kort sagt alt som er mellom a og b.

Er så alt lov? Ja. Eller nei, trange klær er ikke lov. Dette er viktig. Som de fashonistanene vi er vil ikke ha på oss ekkel lycra toights eller enda verre lycra trøyer som kan få oss til å gå fort nedover uten stil. Motor foruten en selv er heller ikke lov. Hjelm er påbudt, men ellers er de i stor grad opp til de forskjellige rytterne hva de vil bruke av utstyr - dog sponsorene har nok et ord med i laget ICON_WINK

Hvordan er så serien lagt opp? Det er x antall løp, i fjor (år -2010) 6. Det varierer fra runde til runde hvor mange poeng en kan få avhengig av løypens lengde og vanskelighetsgrad. De 20 beste fra 2009 er prerangert med startnummer fra 1-20 og er prekvalifisert til finalen i den første 2010 rundes finale. Likeså er de tyve beste rytterne fra 2010 prekvallet til første finale i 2011 (se under for forklaringen). For resten av sesongen er de tyve til en hver tid høyest rankete rytterne alltid direkte kvallet til finalen. Med høyest ranket menes den rytteren med flest poeng. Hvordan får man så poeng? Jo enten ved å kvalifisere seg til finalen (et gitt antall plasser som gir poeng) og dermed og å gjøre det godt i finalen en får poeng utifra plasseringen sin). Finalen gir nødvendigvis mange flere poeng enn kvalliken. I år var det faktisk poengene fra kvalliken som endte opp å gi Gee den lille edgen som trengtes for å vinne, så kvalliken er superviktig, selv for de beste som som regel er prekvallet. Alle poengene summeres fortløpende og en ranking lages. Den som har flest poeng til slutt er WC-winner - en av to prestisjefulle titler en kan vinne innen DH (den andre er VM, et seperat løp som gjør en til verdensmester). I år ble litt spesiell siden Gee og Minnaar så til de grader dominerte serien, noe en og ser på overall poengsummene for i forrige sesong. Året før var det Peat, Minnaar og Hill det stod mellom om jeg husker riktig, året før der hovedsakelig Hill og Minnaar.

Serien er basert rundt teamene. En person, eller eier, startet et team, skaffer seg sponsorer og så ryttere - eller motsatt alt ettersom. I tillegg til at rytterne konkurrerer seg i mellom er det og en sammenlagt konkurranse mellom teamene. Selv om man er på "lag" med andre er dog ingen lagkonkurranse. Det eneste en deler med de andre på laget er gode linjevalg foruten fest og fyll, noe man som venner gjør uannsett, men det er lite lag tactics ute å går. Det hender folk med vilje kjører dårligere enn de kan for å få venner gjennom, men det skjer svært sjelden. Gee Atherton stoppet en gang opp før mål for å la broren Dan kjøre først i 4x og kvalle til neste runde, mens han selv røk ut. Gee satser på DH, Dan på 4X så det forklarer at blod av og til er sterke enn vann ICON_WINK Jeg tror Dan gjorde det jævlig bra den runden pga det. Som regel skjer slikt ikke dog da poengene er for viktige. Det fine er dog at som i andre tilsvarende idrett som snowboard (minus Shaun White) er alle venner og alt er god stemning.

så til historien om hvorfor de tyve første er prekvallet. Grunnen heter Matti Lehikoinen. Den driftige finnen merket seg at i den supergnarly løypen Champery begynte det hver dag å regne et visst klokkeslett. Siden denne løypen for alvor skiller mennene fra musene, og Matti på ingen som helst måte er en mus (#2 wc-sammenlagt 2007) fant han ut at hvis han stoppet i 20 sekunder, med andre ord kvallet dårlig, ville hans utgangspunkt tidsmessig være bra for å unngå regn i finalen. Så ble og tilfelle. Han kvallet dårlig - med vilje - og gikk oppskriftsmessig i teten. Ingen av de etterfølgende rytterne var i nærheten av like dyktig og når regnet som antatt begynte å styrtet ned ble det hele nesten umulig for de andre å håndtere - for ikke å snakke om konkurrere med Lehikoinen. Ingen var i nærheten helt til siste mann kom ned - Sam Hill. Han klarte det ikke, men i totalt fantastisk jævlige gjørmeforhold kom han på andre plass - med et fall. Matti var lur og vant, og siden vi liker Matti her i bloggen må vi konkludere med at dette var genialt. UCI var dog ikke helt enige... De fant ut at alle de beste skulle konkurrere under like forhold, ergo fant de på topp tyveregelen. Det fine med denne er at de beste nå kommer med uannsett om de går på trynet i kvalliken og der kjører dermed kanskje litt mindre taktisk da. Win - win med andre ord, samt for Matti som for alvor var den siste som fikk utnyttet det ICON_WINK

om det er noen som har noe mer å tilføye er det bare å skrive i vei. Dh er festelig.

Topp Svar Quote Kjapt svar Kjapp quote
#1073565 - 20/11/2010 22:31 Re: hva er DH i wc sammenheng? Kort intro [Re: heinrich]
gikke Offline
Besatt

Registrert: 19/06/2003
Innlegg: 4838
Sted: ca midt på.
Dh er deilig. Sjekk farten og underlaget hos disse gutta;

http://freecaster.tv/mtb/1013566/innerliethen-lower-run-loose-dog-lewis-leading-out

_________________________
Ski baby!
Erik S. Hynne

Topp Svar Quote Kjapt svar Kjapp quote
#1075760 - 24/11/2010 19:45 Re: hva er DH i wc sammenheng? Kort intro [Re: gikke]
staike Offline
Ivrig

Registrert: 21/04/2009
Innlegg: 2231
Sted: Bergen
Utrolig bra lesing!

Topp Svar Quote Kjapt svar Kjapp quote
Kjapt svar:
HTML er disabled
UBBCode er enabled