Terrengskolen og sykkelekspert Aslak Mørstad har reist til Trysil for å treffe utforproffen Brage Vestavik. Som vanlig er det med en viss bismak av frykt, når en skal prøve seg mot 19-åringen som nylig landet en 6. plass i den ekstremt respekterte Red Bull Hardline. 

Brage, hopp er én ting, dropp er en annen. Hva er egentlig den store forskjellen på et dropp og et hopp? spør Aslak. 

– Den store forskjellen er at du faller ned fra noe når du dropper. På et hopp, hopper du gjerne oppover. Poenget er å «falle» ned i landinga, men på riktig måte, svarer Brage. 

Saken fortsetter under bildet

I denne episoden er riktignok ikke Aslak på glattisen i det hele tatt, for dropp er noe den gamle ringreven er vant med. Så da er det lite i veien for at han kan følge etter Brage på de svarteste stiene i Trysil. 

Brages dropp-teknikk

  1. Kom inn mot kanten i grunnposisjonen.
  2. På hoppkanten kan det være greit å få rumpa si bakpå, lene seg bakpå.
  3. Få ned forhjulet først, søk fronten nedover.
  4. Er det en flat landing, bør du lande likt med hjulene.
  5. Farten kommer an på hvor landingen er, men generelt er det lurt med fart for å få få posisjonen og skyvet seg ut fra kanten. Det kan være lett å falle om man har for liten fart, for da faller fronten rett ned. Om du har for lite fart, kan du tråkke deg ut fra kanten, men dette er ganske teknisk utfordrende. 

I prinsippet er et høyt dropp like enkelt som en fortauskant. Du dropper utfor, og lander på begge hjulene. Men begynn med fortauskantene. 

Klassiske feil som begås på dropp er ifølge Brage: 

  • De er veldig redde, stiver og bare faller ut med forhjulet først. Da bør du heller stå over, og bruke dagen til å tenke gjennom hva du skal gjøre den dagen du skal gjennomføre droppet. 

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel.