Du synes kanskje det høres litt merkelig ut, at sykkelekspert Aslak Mørstad ikke allerede er utlært på emnet. Men det å hoppe kan være så mangt, og i denne episoden av Terrengskolen har vi reist til Trysil for å trene på «table-tops». Slike type hopp finner en knapt ute på naturlige stier som er Aslak sitt domene.

En «table-top» har både hopp og landing med en flate mellom, for de som ikke klarer å komme seg helt over. 

Saken fortsetter under bildet

– Akkurat nå hopper jeg bare fordi det er gøy. Men når jeg driver med racing, så gjør jeg det fordi det kan være hensiktsmessig. Det er ikke bare kult å hoppe, det er også litt nyttig, sier Brage, som hevder han vinner mye fart på svevene sine.

Han har selvsagt full kontroll på de bygde hoppene i Trysil Bike Arena. Teknikken her er helt spesiell, men ikke verre enn at de fleste kan lære den med litt trening.

– Når man hopper høyt, lander man ned, da bruker man mye tid. Mens når man racer, hopper vi fort og fram. Vi holder oss nede ved bakken, forklarer Brage. 

Hvordan landingen blir, har alt å si for om man klarer å ta med seg fart, eller om man mister fart. 

Lønner det seg å gå rett på det å hoppe i skogen, eller? spør Aslak.

– Det lønner seg å begynne på table tops, altså hopp med landing uten gap, svarer Brage. 

Det gjelder å komme over flata, så man ikke slår seg på å lande inn i kanten av bordet. 

Brages tips for å ikke miste fart i hoppet

  • Hent kraft før hoppet.
  • Tenk på å ikke gjøre som alle andre, ikke ta av med begge hjul allerede før hoppkanten. Vent med å ta av helt til bakhjulet er på hoppkanten. Da er du en hel sykkellengde lenger ute før du hopper.
  • Len du deg framover for å lempe deg over kanten. På hoppet reiser du deg opp, og tar med deg armene. Dette blir nesten som et bunnyhopp. 
  • Når du skal ned, så dytter du fronten ned.  

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel.