Det enkle svaret ligger i at de fleste lar begynnelsen av turen inngå i en oppvarming. Uten at det nødvendigvis ligger noen rutine bak dette, er en rolig start en ypperlig klargjøring for resten av turen og høyere tempo med økende vanskelighetsgrad. Men det krever at en faktisk tar det med ro og følger et tempo som gir mestringsfølelse og velger en sti der du kan finne rytmen. 

Svaret er greit, men for de med høyere ambisjoner om å nå langt er det vel ikke helt tilstrekkelig. 

SE OGSÅ: Brage Vestavik sin ville edit fra Trysil

LES OGSÅ: Slik pakker du sekken til Birken

Programleder og sykkelekspert Aslak Mørstad møtte Erik Ulltang, som en Norges beste trialsyklist, for å snakke om nettopp dette. Å klargjøre kropp og sinn for maksimal ytelse. 

Saken fortsetter under bildet

– For meg henger det mentale og det fysiske veldig sammen, og det varierer hvor stort behov jeg har for å gjøre meg klar. Derfor bygger jeg meg opp på hver økt med en slags «mestringstrapp» der en begynner med det aller enkleste, sier Eirik Ulltang som lever av syklingen sin som trialsyklist gjennom sponsorer og show han holder rundt i hele landet. Han understreker at det er viktig å finne selvtilliten. Hvis en begynner for tøft og feiler er det ikke gunstig og man kommer ut av det. For hans egen del begynner han da gjerne på nytt eller i verste fall - reiser hjem. 

Ulltang kommer dessuten med gode tips til hvordan en stisyklist kan gjøre seg klar til sykling med noen enkle øvelser en gjør på vei til skogen. Øvelsene hjelper deg å vekke sansene og følelsen av hvor hjulene er på sykkelen. 

Aslak Mørstad, som sykler så og si hver eneste dag, er opptatt av at grupper på tur bør bli enige om at turen begynner rolig, slik at alle kan finne sin egen rytme. Er du på tur med noen som er varme rett fra middagsbordet, så får du heller bare la de sykle fra. 

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTV sin mest seiglivede programserie og går nå på sin åttende sesong med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg emner som sykkelteknikk, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel. 

SESONG 8

Episode 1 - Slik velger du stisykkel

Episode 2 - De ti stivettreglene

Episode 3 - Varm opp med norgesmester Eirik Ulltang

Her finner du alt av TERRENGSKOLEN