Hvis du virkelig ønsker en forløsning i sykkelteknikken, må du følge godt med nå. En god terrengsyklist vil etter all sannsynlighet kunne klare å sykle raskere på en middels bratt sti enn folk flest – og det helt uten å snurre på pedalene.

Det ligger nemlig mye fart i terrenget som kan pumpes og humpes til verdifull fart om du jobber godt over sykkelen. 

– For å holde størst mulig hastighet og mest mulig flyt og kontroll på stien så lønner det seg å være veldig aktiv på sykkelen og følge terrenget mest mulig, sier Aslak, med en gestikulerende håndbevegelse. 

Det vil si: pumpe sykkelen mest mulig gjennom terrenget. 

– Når vi kommer til et område med ganske rufsete terreng, kan vi gjøre det på to måter. Du kan stå passivt på pedalene, og kommer deg gjennom. Jeg foretrekker å gi sykkelen et aldri så lite pump, forklarer Aslak. 

Når en hindring i terrenget, som en stor rot eller stein, nærmer seg, gir han sykkelen et pump. Returen i demperne hjelper sykkelen med å fly over hindringene (uten å hoppe), uten at man merker dem særlig. 

Slik pumper du sykkelen gjennom terrenget 

  • Ikke sitt bakpå setet, men reis deg og vær godt over styret.
  • Ha litt bredde i armene, og bøy albuen før du støter ut armen og bruker kroppstyngden til å dytte gaffelen og bakdemperen ned. 
  • Sørg for å at bevegelsen i kropp og sykkel gjør at du følger terrenget. 

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel.