Det er mange følgefeil som forplanter seg ved en feilinnstilt cockpit. Grunnposisjonen din avhenger nemlig helt av at styret og alt som er festet til styret sitter der det skal. Og for å ta et lite kontrollspørsmål, før du titter på filmen... Hvor mange fingre bremser du med?

– Her er alt feil, konstaterer Aslak, og finner frem miniverktøyet. 

Styret er stilt inn på en måte som hindrer ham i å ha den aggressive kjørestilen han helst vil ha: fremoverlent, med brede albuer, og uten for mye knekk i håndleddet for å klare å få fingrene på bremsene. Når du vil angripe terrenget nytter det ikke å sitte lavt bak styret. 

Individuell justering av styre

Backsweepen skal egentlig gå bakover, men Aslak foretrekker at den peker litt oppover, for å få albuene ut og opp. Løsne styret og vri det i ønsket posisjon. Stram godt til igjen.

Mange har bremsene sine pekende rett fram eller litt oppover. Det går at du, i stedet for å komme over sykkelen, blir tvunget litt ned. Du er gjerne i stående posisjon når du trenger å bremse i en utforkjøring, og da blir det veldig rar vinkel på hånda. Finn frem verktøyet og skyv bremsene ned i ønsket vinkel. 

Huskeregel for vinkelen på bremsene: Når du står i grunnposisjon, med hånda på bremsehendelen, skal hånda fortsette i rett vinkel ned fra armen. 

Alle moderne bremser er beregnet på én finger. Om du holder styret med tre fingre, og har én på bremsen, er det selvsagt viktig å vite at du alltid treffer bremsen med pekefingeren uten å måtte flytte håndposisjonen. Flytt den inn eller ut, utifra hvordan du treffer den. 

Juster også girskifteren utifra plasseringen av hånden når du holder inn bremsen, så du også hele tiden når denne. 

Aslaks tips: Dersom du kun har gir på den ene siden, og har reverb-knapp, så flytt den til venstre underside av styret. Da er den minst mulig i veien, og er tilgjengelig som et gir. Dette er særlig lurt om du bruker den aktivt. 

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel.