– Det har sine fordeler og ulemper med en slik bakgrunn, sier endurosyklist Anders Skarstein (35) til programleder Aslak Mørstad i Terrengskolen. I 2016 avsluttet Skarstein en motocrosskarriere ufrivillig på grunn av et alvorlig lårbensbrudd. Det var lenge usikkert om Skarsteins muligheter til å konkurrere igjen og etter et år som skadet pasient var det ikke like fristende å satse videre på motorsport. Fokuset skiftet i retning sykling og downhill. Etterhvert har det blitt enduro, der Skarstein bruker tiden som er ledig etter å ha gjort unna de daglige oppgavene i gründerbedriften Grønn Strøm AS. Vi møtte ham på karakterbyggende stier i Lier-området der vi fikk testet hjemmebanen som skal ruste ham til å sykle både den norske og den svenske enduro-cupen som Skarstein deltar i. 

LES OGSÅ: Slik blir enduro-nm i Nesbyen

LES OGSÅ: - I år skal jeg vinne 

Saken fortsetter under bildet

LES OGSÅ: Knuser myter om el-sykkel

Hvordan var overgangen fra motocross til enduro? 

– Det har vært en bratt læringskurve. Når du punkterer ti ganger eller knekker et hjul hver gang du sykler, så skjønner du at noe må justeres. Du kan ikke hamre gjennom alt som er, sier Skarstein. På de grove stiene i Lier henger Mørstad seg på hjul og lar seg imponere av det presise linjevalget og egenskapene til å kombinere «bombing», demping og fryktløs fartsjustering. 

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTV sin mest seiglivede programserie og går nå på sin åttende sesong med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg emner som sykkelteknikk, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel. 

SESONG 8

Episode 1 - Slik velger du stisykkel

Episode 2 - De ti stivettreglene

Episode 3 - Varm opp med norgesmester Eirik Ulltang

Episode 4 - Overgangen fra motocross til enduro

Episode 5 - 5 typiske feil stisyklister gjør

Her finner du alt av TERRENGSKOLEN