Som en konsekvens av stisyklingens stadige oppsving med økt slitasje på naturen, og interessekonflikter med turgåere ble Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) etablert i 2004. For å ivareta terrengsyklistenes interesser så de behov for å øke bevisstheten til folk på flere områder, for uten regler har frie beviselig mennesker en tendens til å ta seg mer til rette enn vi egentlig har godt av.

Et knippe regler ble nedskrevet for å minne oss om at vi ikke er alene der ute, og at naturen er sårbar. En god investering velvilje innen andre interessenter enn syklistene selv. NOTS har også stort engasjement innen bygging av stier og opplæring av hvordan en skal lage stier så bærekraftige som mulig. 

Les også: Sammenlikner slitasje fra turgåere og syklister

Programleder og sykkelekspert Aslak Mørstad møter NOTS-representant Mads Pettersen i Østmarka for å få en oppfrisker i Stivettreglene til NOTS, og gjennom sine utallige timer i skogen forteller Aslak hva han mener det syndes mest på når det kommer til stisykling. 

 

STIVETTREGLENE

1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.

2. Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.

3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.

4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.

5. Ikke lag nye spor, dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.

6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.

7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.

8. Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.

9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.

10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.

PS: Det finnes egne regler for syklister på snø

Se alle episodene av Terrengskolen her.

TERRENGSKOLEN

Terrengskolen er FFTVs serie med sykkelekspert Aslak Mørstad som programleder. Serien tar for seg temaer som teknikk for stisyklister, utstyr, vedlikehold og oppsett av sykkel.