Vi må snakke om noe. Forbipassering i ritt. Det er nemlig ikke så greit for alle. Det er i alles interesse at forbipasseringer i ritt foregår uten kluss og tryn. Både den som skal sykle forbi og den som skal forbisykles har et visst ansvar for at ting får ordentlig for seg, men hovedansvaret ligger selvfølgelig hos den som kommer bakfra. 

En som ønsker å sykle forbi bør si i fra i god tid. Bestemme seg for hvilken side den ønsker å sykle forbi på og vente til det er klart. Den som ønsker å sykle forbi bør heller rope hva han/hun ønsker å gjøre, snarere enn å be den som blir forbikjørt om å gjøre noe. 

– Jeg kommer på høyre! Er vesentlig bedre enn Hold høyre! 

Les også: Vil skape Kollenstemning i Østmarka. 

Saktere syklende bør ta høyde for at den som ønsker å sykle forbi mestrer situasjonen bedre enn man kanskje tror, samt at forskjellen i fart ofte er større enn man forventer. Blir du tatt igjen av lederne i eliteklassen kan du regne med at de holder mye større fart enn deg, overalt. Gi derfor plass så godt kan. Hvis lederen i eliteklassen har brukt lang tid på å opparbeide seg en luke bakover vil hvert sekund tapt føles bittert. Det samme vil kunne gjelde for de som følger etter, og de fremste i aldersklassene. 

Se filmen for konkrete varianter.

Enten du er av den trege eller raske sorten, så er forbipassering i ritt svært essensielt. Naturligvis finnes det gode, og dårlige metoder å passere eller blir passert. Skal du flytte deg, sperre, stoppe opp, hilse, takke etc… Det får du vite litt mer om i denne episoden. Programleder Øyvind Aas har hundrevis av ritt på samvittigheten og Rittklar sitt eminente ekspert-panel er heller ikke helt bak mål.

– Menn i 40-åra er de verste, sier rundbanesyklist Sylvi Sommer lattermildt til terrengsykkel-TV. 

Dette er episode 2 i sesong 3 av Rittklar. Se alle episodene av Rittklar her.