Det hjelper lite om at formen er på topp om teknikken er dårlig. Denne episoden viser fire grep du enkelt kan gjøre for å skjerpe teknikken i ritt.

– Teknikk handler ikke bare om hvordan man karrer seg ned vanskelige utforkjøringer eller å bryte seg opp teknisk vanskelige klatringer. Det handler om å finne flyten og å holde farten gjennom svingene og spare kreftene der man kan, å bruke terrenget til sin egen fordel snarere enn å stoppe mot alle røtter. God teknikk får du igjen for både på grus, på asfalt, på tekniske stier, på raske stier. Kort sagt: Du får mye igjen for god teknikk gjennom et helt ritt, sier Øyvind Aas. 

SLIK BLIR DU RASKERE I RITT: 

1. Ta med farta inn i bakken

Selv på enkle grusveier er det mye å hente på god teknikk. Spesielt når man kommer i stor fart inn i en motbakke, er det viktig å ha med seg farta og ikke bremse ned eller stoppe å trå. Hold farta, stå deg inn i bakken, og gir heller etterhvert når du trenger det. Kjør på over bakketoppen. 

2. Fra grus til sti

Et sted det er mye tid og krefter å spare, er å beholde farta når du svinger av en grusvei og inn på et stiparti. Da vil både underlaget og festet til underlaget endre seg, men det er viktig å tenke på at du skal beholde farta og rette ut svingen og tørre å dra inn i terrenget med den farta du har med deg fra grusen. Legg deg langt ut i svingen, se hvor du skal, behold farta gjennom svingen, bruk hele bredden på stien, og kom ut med stor fart.

3. Unngå hjulspinn

I bratte bakker på grus er det viktig å beholde godt grep på bakdekket, så du ikke kaster bort krefter på å spinne. Det gjelder å ikke kaste for mye vekt framover, men å legge litt vekt bak på bakdekket så du beholder grep, og får trådd opp uten noen glipptak.

4. Brems mindre

I svinger gjelder det å beholde så mye fart som mulig, prøv å drøye det å bremse til du absolutt må. Legg deg langt ut før svingen, kutt gjennom selve svingen og bruk hele bredden av veien til å rette ut svingen i etterkant. Da kommer du ut med stor fart. Hvis du ser at det er noen hjulspor eller annet som du kan bruke som dosering i utgangen av svingen, kan det hjelpe deg til å komme på rett kurs uten at du trenger å bruke bremsene til å justere inn. Med stor fart ut av svingen sparer du selvfølgelig krefter og får stor fart med videre.

Se alle episodene av Rittklar her.

RITTKLAR

Det er mye tid og frustrasjon å spare i forkant av, under og etter konkurranser. Rittklar gir råd til ambisiøse syklister, enten de er nybegynnere eller på elitenivå. Serien tar for seg temaer som trening, teknikk, reparasjoner og forberedelser til ritt.