Form og sykkel er finjustert i forkant av rittet, men har du taktikken på stell? Her har du noen gode råd. 

– I et terrengsykkelritt kan du ikke alltid legge opp taktikken etter pulsklokka, advarer Øyvind Aas. 

Det er mange ting som er viktig. I et ritt med mye terreng er det blant annet viktig å komme godt ut fra start og kommer deg tidlig inn i terrengpartier, så du slipper å bli hindret av køer av tregere syklister. For å få syklet dine egne linjer og den farten du er god for så gjelder det å komme seg ganske godt ut fra start. 

Tilsvarende i grusritt som Birkebeinerrittet og Grenserittet er det viktig å komme seg med i en pulje som går fort. Hvis du da kjører etter pulsklokka fra start og holder igjen, kan det være at du mister den pulja som går i det tempoet som du er god for, og du vil bli sittende i en tregere pulje og tape mye tid i løpet av rittet. 

Skal du få henge på de som er litt bedre enn deg, eller hvertfall minst like gode som deg, så må du kjøre hardt fra start. Da må du kanskje over terskel, og så må du håpe at du får en mulighet til å hente deg inn igjen når gruppa får satt seg og du får kjørt med god flyt på de gode og raske partiene. 

Se alle episodene av Rittklar her.

RITTKLAR

Det er mye tid og frustrasjon å spare i forkant av, under og etter konkurranser. Rittklar gir råd til ambisiøse syklister, enten de er nybegynnere eller på elitenivå. Serien tar for seg temaer som trening, teknikk, reparasjoner og forberedelser til ritt.