Programleder i den helt nye webserien Rittklar, Øyvind Aas har vært gjennom scenariet et hundretalls ganger før. Om du er i form og forberedt hjelper det lite om sykkelen ikke har fått pleien den trengs og nødvendig utstyr for reperasjoner ikke er med. Her kommer de gode rådene!

– Når du først har meldt deg på et terrengsykkelritt, så ønsker du selvfølgelig komme til mål. Da er du avhengig av at sykkelen er i vel så god form som det du selv er.

 • Pass på på forhånd at alt er klappet og klart.
 • Sørg for at dekkene er hele og med riktig lufttrykk.
 • Sørg for at girene er veljustert og fungerer som de skal.
 • Ha passelig med olje på kjedet

I tillegg kan du teipe fast reserveslange og gasspatron til sykkelen - Dette gjelder spesielt i maratonritt, der du ikke har mulighet til å ha teknisk depot ved runding - slik du kan i rundbaneritt. Du kan også velge å sykle med sekk, eller ha slange, patron og verktøy i baklomma på sykkeltrøya. Jeg synes det er digg å slippe å ha noe i baklomma, annet enn mat.

 • Fest slangen godt med teip. Pass på at det ikke gnisser mot ramma.
 • Fest kjedelås på bremseslangen. Husk også kjedekutter.

I maratonritt må du ofte komme deg til mål for egen hjelp, nesten uansett. Sørg for å ha med nødvendig utstyr.

I lange ritt kan det være greit med to reserveslanger. I tillegg til gasspatron kan det være lurt med en pumpe for å få riktig lufttrykk etter en punktering.

 

 • Sjekk lufttrykket før start. Slangeløse oppsett kan lekker over natten. Tilpass lufttrykket dekkene, terrenget, vekt og kjørestil. 30 psi/2 bar er øvre grense på terrengsykler. Et sted mellom 20 og 30 psi bør være riktig for de fleste.
 • Sjekk bremsene. Forsikre deg om at du har nok bremseklosser igjen. Skal du sykle ritt i vått føre bør du ha nye klosser, gjerne av den sintrede/metalliske typen. Disse slites saktere.
 • Ha minst en god flaskeholder på sykkelen, to hvis du har plass. Pass på at den er godt festet. Sjekk at skruene er stramme, gjerne dagen før. Å miste flaska under ritt kan bli slitsomt, en god flaskeholder er derfor en smart investering. 
 • Sjekk at klikkpedalene er justert passe stramme, og at skoklossene sitter fast i skoene.
 • Gå over skruer for å sjekke at ingenting er løst. Bruk gjerne momentnøkkel. Pass på at du ikke strammer for hardt og knekker skruer.

 

Unngå å la deg friste til å bytte ut deler rett foran et ritt. Ikke bytt til lettere setepinne, sete, styre osv. Unngå ting du aldri har prøvd før. Det kan skjære seg i kanskje det som er det viktigste rittet for deg i året.

RITTKLAR

Programserien som imøtekommer de mest ambisiøse syklistene, enten du skulle være nybegynner eller på elitenivå. Emner som trening med puls, teknikk, lynraske reparasjoner i felt, dekkvalg, næring og oppsett av sykkelen blir behandlet med omhu. Her er det mye frustrasjon og tid å spare – både i forkant, under og i etterkant av rittene dine. 

Dette er episode 1 i sesong 1. Se alle episodene av Rittklar her.