Programleder i den helt nye nettserien Rittklar, Øyvind Aas, har vært gjennom scenariet et hundretalls ganger før. At du er i form hjelper lite dersom sykkelen ikke har fått pleien den trenger, eller om nødvendig utstyr for reperasjoner ikke er med. Her kommer de gode rådene!

– Når du først har meldt deg på et terrengsykkelritt, så ønsker du selvfølgelig komme til mål. Da er du avhengig av at sykkelen er i vel så god form som det du selv er, sier Aas.

 • Pass på på forhånd at alt er klappet og klart.
 • Sørg for at dekkene er hele og med riktig lufttrykk.
 • Sørg for at girene er veljustert og fungerer som de skal.
 • Ha passelig med olje på kjedet

I tillegg kan du teipe fast reserveslange og gasspatron til sykkelen. Dette gjelder spesielt i maratonritt, der du ikke har mulighet til å ha teknisk depot ved runding - slik du kan i rundbaneritt. Du kan også velge å sykle med sekk, eller ha slange, patron og verktøy i baklomma på sykkeltrøya. Jeg synes det er digg å slippe å ha noe i baklomma, annet enn mat.

 • Fest slangen godt med teip. Pass på at det ikke gnisser mot ramma.
 • Fest kjedelås på bremseslangen. Husk også kjedekutter.

I maratonritt må du ofte komme deg til mål for egen hjelp, nesten uansett. Sørg for å ha med nødvendig utstyr.

I lange ritt kan det være greit med to reserveslanger. I tillegg til gasspatron kan det være lurt med en pumpe for å få riktig lufttrykk etter en punktering.

 • Sjekk lufttrykket før start. Slangeløse oppsett kan lekker over natten. Tilpass lufttrykket dekkene, terrenget, vekt og kjørestil. 30 psi/2 bar er øvre grense på terrengsykler. Et sted mellom 20 og 30 psi bør være riktig for de fleste.
 • Sjekk bremsene. Forsikre deg om at du har nok bremseklosser igjen. Skal du sykle ritt i vått føre bør du ha nye klosser, gjerne av den sintrede/metalliske typen. Disse slites saktere.
 • Ha minst en god flaskeholder på sykkelen, to hvis du har plass. Pass på at den er godt festet. Sjekk at skruene er stramme, gjerne dagen før. Å miste flaska under ritt kan bli slitsomt, en god flaskeholder er derfor en smart investering. 
 • Sjekk at klikkpedalene er justert passe stramme, og at skoklossene sitter fast i skoene.
 • Gå over skruer for å sjekke at ingenting er løst. Bruk gjerne momentnøkkel. Pass på at du ikke strammer for hardt og knekker skruer.

PS: Unngå å la deg friste til å bytte ut deler rett foran et ritt. Ikke bytt til lettere setepinne, sete, styre osv. Unngå ting du aldri har prøvd før. Det kan skjære seg i kanskje det som er det viktigste rittet for deg i året.

Se alle episodene av Rittklar her.

RITTKLAR

Det er mye tid og frustrasjon å spare i forkant av, under og etter konkurranser. Rittklar gir råd til ambisiøse syklister, enten de er nybegynnere eller på elitenivå. Serien tar for seg temaer som trening, teknikk, reparasjoner og forberedelser til ritt.