– Hvis du opplever at sykkelen skrangler og lager ulyd i fronten når du er ute og sykler, kan det være at du har fått slark i styrelageret. Du kjenner kanskje at det slår og beveger seg litt frem og tilbake, forklarer Terrengsykkels Øyvind Aas. 

– For å være sikker er det lurt å ta tak rundt styrelager-punktet og holde forbremsen inne, og rugge litt på sykkelen. Da vil du kunne kjenne om det beveger seg i overgangen mellom styrelageret og ramma.

Heldigvis er problemet lett å fikse – så lenge styrelageret ikke er ødelagt. Alt du trenger er et unbracosett, med en fem-millimeter (som regel) og en fire-millimeter.

Fremgangsmåte for å stramme opp styrelageret: 

  1. Det første vi gjør er å slakke opp boltene som holder styreframspringet fast. Kontroller at styreframspringet er løst. Hvis det ikke er det, får vi ikke strammet styrelageret.
  2. Pass på å sette styreframspringet så rett på som mulig.
  3. Ta så fram fem-millimeteren og stram den øverste skruen. Denne skruen er kun der for at vi skal kunne stramme styrelageret, den holder ikke ting sammen. Det er det styreframspringet som gjør. Skru skruen til passe hardt, til vi kjenner at det ikke er mer slark, men vi likevel kan svinge forhjulet lett fram og tilbake, helt uten subb.
  4. Så låser vi det hele sammen ved å feste styreframspringet. Sørg for at styret fremdeles er rett. Stram den nederste skruen først, da unngår vi at styreframspringet drar seg opp mens vi strammer. Stram passe hardt, så det sitter, men ikke slik at gjengene går i stykker.

Sjekk at det ikke lenger er slark i styrelageret.

Se alle episodene av Mekkeskolen her.

MEKKESKOLEN

Mekkeskolen er en serie instruksjonsvideoer som tar for seg enkle sykkelreparasjoner du kan utføre i felten. Med årevis av erfaring tar programlederen oss trygt gjennom en slags grunnskole i hva du kan fikse selv.