– Nå har kjedet røket! Det er en enkel jobb å fikse i skogen, så lenge man har riktig verktøy med seg, forsikrer sykkelmekaniker Jon T. Engesmyr.

For at sykkelen skal forbli finstemt og fornøyd lønner det seg også å bytte kjede en gang i blant. Det lærer du å gjøre her.

Slik reparerer du kjedebrudd: 

  1. Du trenger kun et multiverkøy med en kjedekutter og en kjedelås. Kjedelåsen er alltid fin å ha i sekken eller i sadelvesken. Husk å kjøpe kjedelås som passer ditt kjede, da disse varierer avhengig av om du har 9, 10 eller 11-delt drivverk!
  2. Du begynner med å finne skaden på kjedet. I dette tilfellet er det et ledd som er revet av.
  3. Sett kjedekutteren på leddet, ved å ta tappen gjennom hullet på pinnen, og vri til du har fått presset det ut.
  4. Så finner du frem kjedelåsen. Den består av to biter man kan sette sammen, som enkelt låser seg i hverandre. Du trenger ikke noe verktøy for å sette på denne.
  5. Hekt den ene delen på den ene enden av kjedet, og den andre delen på den andre enden av kjedet. Hekt så endene sammen.
  6. Deretter sveiver du pedalene til kjedelåsen er på oversiden og så knepper du det på plass.

Så kan du sykle videre!

PS! Dersom du har kuttet for mye av kjedet, vil det lønne seg å bytte det når du er hjemme igjen.

Se alle episodene av Mekkeskolen her. 

MEKKESKOLEN

Sykkelmekaniker Jon T. Engesmyr har rollen som programleder serien om sykkelmekking. Med årevis av erfaring med tohjulinger tar den sindige østfoldingen oss trygt gjennom grunnskolen i hva du kan fikse selv.