Når du først innser hvor enkelt det er å bytte bremseklosser på sykkelen, er det nesten like irriterende som da de hylte og skreik. Jobben gjør du på 1-2-3, og den kan ta sykkelen din fra Lada til Ferrari. 

I denne episoden av Mekkeskolen gir programleder Jon T. Engesmyr deg en innføring i hvordan du justerer bremsene. 

– Det som ofte indikerer at bremseklossene er slitt, er skriking eller mindre effekt på bremsene. Noen ganger blir skiven slitt, fordi belegget på bremseklossene forsvinner, og metallet skraper opp på skiva, advarer Engesmyr. 

Jobben krever kun tre ting: unbraconøkler, en mekkeblekke og nye bremseklosser.

Slik bytter du bremseklosser på skivebremsen:

  1. Det første vi gjør er å ta av kalipperen, som sitter med to unbracoskruer.
  2. Press tilbake stempelet med et skrujern, med de gamle klossene inni. Dette gjøres for å ikke skade de nye klossene (stemplene skal trekke seg helt inn, så det ikke blir for trangt når du dytter inn de nye klossene).
  3. Klossene som regel festet med en setteskrue eller splinter. På demosykkelen er det vanlig unbracoskrue. Skru ut dem for å få ut klossene.
  4. Skyv ut klossene, med fjæring.
  5. Pakk opp de nye klossene. Husk alltid på å sette på fjæringen, så du får klossene presse seg tilbake.
  6. Skyv de nye klossene inn i sporet på bremsekalipperen, og setter på setteskruen igjen. Dette er veldig viktig å huske. Hvis vi ikke setter den på, ender det med at klossene løsner ut og vi kan miste bremsene.
  7. Sett bremsen ned på skiva igjen. Her er det viktigste at vi skrur til ordentlig, hvis ikke kan alt løsne. Skru til og justerer bremsene på riktig måte.

Engesmyr forklarer at det er flere måter å justere bremsene på. 

– Den enkleste måten, som funker en del ganger, men ikke alltid, det er at man nesten skrur til bremsekalipperen, og så klemmer man inn bremsehemmeren mens man tighter til skruen en siste rest.

Deretter spinner du hjulet for å teste om det subber. Om det gjør det: Se mellom bremseskive og klossene, og justér skruen så det blir lik plass på hver side av klossene. 

Så enkelt kan det gjøres!

Se alle episodene av Mekkeskolen her.

MEKKESKOLEN

Sykkelmekaniker Jon T. Engesmyr har rollen som programleder serien om sykkelmekking. Med årevis av erfaring med tohjulinger tar den sindige østfoldingen oss trygt gjennom en slags grunnskole i hva du kan fikse selv.