Henrik Kippernes

Født: 15.juli 1990
Fra: Kristiansund, bor i Trondheim
Klubb: Fræna Sykkelklubb og Trek/Foss Sykler AS
Mål for 2015: Topp 15 i EM, forsvare seieren i Terrengsykkelrittet, vinne Norgescupen sammenlagt
Meritter:
- Seier i Terrengsykkelrittet 2014
- 19. plass i EM
- uoffisiell Norgesmester i sprint 2014
Favorittøkt på rulla: Mellomlangeintervaller på opp mot ti minutter: 45 minutter oppvarming med smådrag, deretter en drøy time med intervalldrag fra fem til ti minutter (gjerne sju-åtte minutter) og så god nedkjøring. Totaltid: 2-2.5 time

Rulla er en del av gamet, sier Henrik Kippernes. Han satser fulltid på terrengsykkel og med Norges klima blir det noen økter innendørs på rulle i løpet av uka.

Men det er først og fremst kvalitetsøktene som kjøres på rulla. En typisk kvalitetsøkt for 24-åringen er gjerne to til to og en halv time, inkludert oppvarming og nedkjøring.

Kippernes bruker både frirulle og fast rulle. Frirulla er en Cycleops med magnetisk motstand, fastrulla er en Tacx Flow.

– Rullen er enkel og tilbyr jevn og fin motstand, elektronisk med wattmåler.

Rulla er satt opp midt i leiligheten, og Kippernes varierer mellom TV og musikk mens han trår.

– Det optimale er skirenn på TV og bra musikk.

Slik gjør du rulletrening artigere 

Favorittøkta på rulle mellomlangeintervaller på opp mot ti minutter på denne tida av året. Da starter Kippernes med 45 minutter lett oppvarming som gjerne inneholder noen smådrag, kjører en drøy time med drag, og avslutter med en god nedkjøring. Intervalldragene er fra fem til ti minutter, gjerne sju-åtte minutter.

– Drag på over ti minutter blir litt langt og seigt, mens under fem minutter er for kort til å få opp kapasiteten. Korte hardere intervaller kommer senere på året, forklarer Kippernes, som er opptatt av å lytte til kroppen og dagsformen når han kjører kvalitet.

– Første draget er oppvarming, og hvis kroppen er seig så er andre draget også oppvarming. Men hvis tredje og fjerde drag også er dårlig, så blir totaltida for drag rundt 30 minutter. På en god dag tar jeg flere drag. Det merker jeg hvis jeg kommer godt opp i intensitet på første draget, sier han.

– Da holder jeg også terskel på resten av økta, det vil si i3-i4 på Olympiatoppens skala, totalt to til to og en halv time.

– Nedkjøring kan gå fort, men jeg syns en bør sykle minst 15 minutter rolig. Det er viktig å roe ned kroppen i stedet for å gå rett i dusjen etter siste drag. Følelsen etter drag er såpass intens at det er godt å la kroppen få komme litt tilbake. Jeg har sansen for det, sier han.

Les også
Rulla og økta er 25 år gammel
Rulla blir bedre med mye stæsj 

Men framgang er mer enn bare summen av antall økter og timer.

– Du er nødt til å tenke som en 24-timersutøver. Det må være kvalitet i alle ledd, på alle økter. Lytt til kroppen ofte. Hele tida er det feelingen som bestemmer alt: Når du kan kjøre på, når du må legge inn mer hvile. Og ikke spill fotball hvis du skal holde deg skadefri og frisk.

– Jeg trener en del sammen med Borghild Løvset og samboeren hennes Kristian Tokle. De diskuterer trening mye, sier Kippernes, som er sin egen trener og legger opp treningsprogrammet sjøl.

– Jeg snakker en del trening med konkurrentene mine. Da hører jeg mye om hva andre gjør, og henter småtips hele tida. Treninger og samlinger er et fint sted å få dialog på slikt, og jeg har fått mye fint ut av slike settinger, sier Kippernes.

– Jeg har funnet ut en del om hva som fungerer for meg, og jeg har blitt mer bevisst på hvordan jeg må legge opp treningen.

Søk opplevelser. Mye av mengdetreninga legger Kippernes ned på ski, for livet handler jo også om å samle opplevelser, og de er det ikke så mange av på ei sykkelrulle.

– Det blir mye langrenn og randonné. Jeg liker å pushe grenser og du kan ikke legge begrensninger på å leve heller, sier Kippernes.

– Jeg er glad i lange fine klassiskturer på ski. Og jeg kjører gjerne en del stakeøkter også, for styrketrening. Ski er egentlig helt perfekt som vintertrening for syklister. Du får styrke, balanse, koordinasjon og kvalitet.

Opplevelser på to hjul: Kremen av Finnmark på 48 timer