For lenge, lenge siden var det vanlig at terrengsykler hadde 1" styrerør. Deretter kom Fisher med sitt 1 1/4" styrerør, og etter noen år havnet bransjen på det som i dag er standard - nemlig 1 1/8". Problemet for oss med litt tilårskomne rammer er følgelig at det er vanskelig å skaffe til veie moderne dempergaffler.

Fortvil ikke. Vår redaktør Geir-Anders fikk løsningen av ingen mindre enn Keith Bontrager da han skulle skifte demper på sin Bonty Race ramme for noen år siden.

Rock Shox leverte frem til 1998 alle sine Judy modeller med boltet krone, og dette er redningen for de av oss med 1" styrerør. Det gir oss nemlig muligheten til å montere nyere gaffelkonstruksjoner fra Rock Shox i den gamle krona, og således få en sårt trengt oppdatering der fremme. Oppskriften er som følger: Skaff deg en nyere Judy (gjerne etter '99 - da får du Hydracoil osv.). Deretter utstyrer du deg med en god posjon tålmodighet, ett baufilblad (helst i ett "stikkblad" håndtak), og litt godt øyemål. Dersom du har en Dremel så ser selvsagt det et godt alternativ.

Det neste skrittet blir da å plassere gaffelen på et dertil egnet bord, og snitte opp kronen på høykant. Pass på å ikke gå igjennom kronen og inn i gaffelbeinet (det er skikkelig u-lurt... spør Geir-Anders...). Deretter kan du forsiktig bende/brekke ut kronen med en dertil egnet skrutrekker. -Og Voila! -Ut sklir en flunkende ny Judy. Avslutningsvis demonterer du din gamle Judy fra den boltede kronen, og så smekker du på plass den nye gaffelen.

Forøvrig leverer fortsatt både Marzocchi og Pace gaffler med 1" styrerør.