Etter at terrengsykling endel år har kunnet virke som en forholdsvisguttedominert idrett, er nå også kvinner på full fart inn i dennevidunderlige verden av knastedekk og røtter. Dette er selvfølgeligveldig gledelig da kvinner ofte har mye å tilføre mannsdominertemiljøer. På Birken erdet mange kvinner med, men også i mer "rene" terrengsykkelritt stillerjenter opp. Men desverre; det er fortsatt alt for få.

Mange jenter driver med spinning, som er et godt tiltak. Men spinningvil aldri bli det samme som sykle ute. Ved å være på sykkelen iforskjellige typer terreng får en trent mer enn bare beina. Man fårtrent hele kroppen. Ja, til og med hodet. Det ligger ganske sikkert etkjempepotensiale i å greie å få disse jentene ut i skogen.

Hva dette skyldes skal vi ikke gå mer innpå nå, men vi gir i stedetendel tips for jenter som skal kjøpe sykkel, eller som føler at den dehar ikke passer dem som hånd i hanske.

Hvordan og hvorfor velge rett sykkel?

Det er flere forskjeller på menn og kvinner enn at jentene alltidsitter på do, mens menn kan velge å stå. Menn og kvinner har lengekjøpt forskjellige klær, hvorfor skulle de ikke da kjøpe forskjelligesykler også? Dette er noe mange innenfor sykkelbransjen etterhvert harforstått, og flere store sykkelprodusenter tar nå kvinnene påalvor. Lansering av kvinnemodeller kommer ikke et år for tidlig, ogutviklingen vil nok bare fortsette. Tidligere terrengsykkelkvinnenumero uno Juliana Furtado har hjulpet til med design av renekvinnekomponenter for det relativt nystartede merket Wylder. Dessutenlager Santa Cruz nå en helt spesiell kvinnemodell av den etterhvertlegendariske Heckler modellen kalt; Juliana. Trek har også sykler somer spesiellt designet for kvinner, og det er vel disse som er mesttilgjengelige her i Norge.

Derfor har terrengsykkel.no har bestemt seg for å ta opp de problemenekvinner kan møte ved kjøp av sykkel, og gi en liten guide på hva enbør tenke på. Dette er ikke ment som den endelige løsningen, men mersom tips og veiledning.

Rammestørrelse

Dette er som kjent det man først tar hensyntil ved tilpassing av sykkelen. Ofte bruker man tommelfingerreglen omat man skal ha ca. 3" klaring fra overrøret til skrittet. Denne måtenå måle på er veldig unøyaktig. Lengden på overrøret er ekstremtviktig. Velg heller en liten ramme som har riktig lengde i overrøret,enn en som er akkurat passe i høyden men for lang i øverrøret. Velgeren for lang ramme vil en måtte strekke seg mye, og man blir stiv inakke og rygg. Sykkelen vil garantert havne i garasjen.

Dempegaffel

Det er viktig at dempegaffelen er tilpassetdeg. Ikke vær fornøyd med at butikken sier; "den er regulerbar, så deter lett å stille den inn". De fleste dempegafler kommer med mediumfjærer. Dvs. at fjærene er tilpasset en person som veierca. 75-80kg. Mange kvinner er ikke i nærheten av å veie dette. Fåbutikken til putte i mykere fjærer. Dersom gaffelen har luft somfjæringsmedium må den pumpes opp til riktig trykk.

Sete

Kvinner er designet for å føde barn. Derfor har kvinnerbredere hofteparti og bredere bekkenparti. Det finnes idag mangekvinneseter som er bredere bak, og har litt korterer "nese". Mensmaken er som baken, delt, så derfor bør forskjellige seterprøves. Uansett, et kvinnespesifikt design er ofte å foretrekke.

Styrer

Kvinner er ikke så brede over skuldrene som menn. Dettegjør at kvinner ofte bør velge styrer som er smalere enn det en mannnormalt ville valgt. Vi i terrengsykkel.no anbefaler til alleterrengsyklister såkalte riser-bars eller utforstyrer. Disse kan tiltider være svært brede, men en mulig løsning vil være å kappe dem tilønsket bredde. Da disse også ofte er vinklet mer bakover vil skuldreog håndledd avlastes mer.

Holker

Kvinner har ofte mindre hender. Velg tynnere holker.

Reperasjoner

Ikke stå å se på at kjæresten lapper dekket ellerjusterer girene dine. Prøv selv. Dette er den beste måten å lærepå. Hva gjør du den dagen du er ute i skogen og punkterer? Da dufikse det selv.

Klær

Ikke vær beskjeden og si; "jeg sykler da ikke så myeså jeg kan jo bruke den gamle løpetightsen". Gode klær gjørsykkelturen til en enda finere opplevelse. Det finnes mange sykkelklærsom er designet for jenter. Hvorfor ikke kjøpe dem? Spesielt viktig erdet å unngå å kjøpe sykkelthights med søm i midten av puten. Denne vilikke være spesiellt behagelig i lengden. I dag finnes alt fra Gore-Texjakker til sykkelbukser i kvinnevarianter.

Beskjedenhet

Ikke vær beskjeden når det gjelder å stillespørsmål i butikken. En god butikk skal ha gode råd på lager for deg,og være behjelpelig med å tilpasse sykkelen til deg slik akkurat duvil ha den. Du føler best hva dine behov er. Gjør en avtale medbutikken at du kan komme tilbake å bytte f.eks stem dersom du finnerut at sitteposisjonen er ubehaglelig.

Vi garanterer at dersom du følger noen av disse rådene vil ikke baresykkelen din føles bedre, men du vil få en helt annensykkelopplevelse. En riktig tilpasset sykkel gjør den lettere å mestrei vanskelig terreng, den føles bedre å sykle på. Kort og godt; dengjør turen morsommere.

En liten oversikt over relaterte sider

Tips

Se også terrengsykkel.no'soppsettguide.