Gemini Olympia og Xera lykter

 • Pris: 1799 for Olympia, 1299 for Xera
 • Ytelse: 1800 lumen max for Olympia, 850 for Xera
 • Importør: Deler.no
 • Nett: gemini-lights.com
 • Vekt: 330 gram for Olympia med 4-cells-batteri, 180 gram for Xera med 2-cells-batteri.

Plusser

 • Kraftig og behagelig lys
 • lett og solid
 • Godt synlig batteriindikator
 • Fine fester til både hjelm, hode og styre
 • God batterivarighet

Minus

 • Batteriet kunne vært enklere å feste på rammen
 • Batteriet kunne væt polstret bedre og beskyttet mot kulde
 • Litt sideveis bevegelse i lyktefestet

Lyktemerket Gemini kommer inn i et hardt presset marked som de siste årene i stor grad har blitt inntatt av rimelige og kraftige lykter fra Kina. Magicshine og dens mange avarter har gjort kraftig LED-basert lys tilgjengelig for alle, uten at det må koste noe særlig mer enn et dekkpar.

Gemini satser på å legge seg et sted mellom de dyre lykten fra Lupine og Full Beam og de rimelige Kinalyktene på pris, men hevder å kunne konkurrere med de dyreste på lys- og byggekvalitet.

Vi har testet både Gemini Olympia som skryter av å levere 1700 Lumen til en pris på rett over 1 krone pr Lumen og den mindre, lettere og rimeligere Gemini Xera som skal levere 800 Lumen til en pris av 1,5 kroner pr lumen.

Begge disse lyktene er LED-basert. Olympia har tre CREE XM-L U2 LED-pærer, Xera har én.

Lyset

Det vi alle lurer på når det gjelder sykkellykter er hvordan de lyser.

I vår bildesammenligning til høyre har vi tatt bilder av lyset til flere av de mest brukte lyktene på markedet. Vær obs på at bildene er tatt i to runder og at du ikke kan direkte sammenligne bildene fra runde 1, med bildene tatt i runde 2, men du Gemini Olympia-lykten er med i begge rundene og fungerer dermed som referanse.

Bildene er tatt med Nikon G90 kameraet montert på Gorilla-stativ på setet med fast objektiv på 50x1,6mm brennvidde. Alle i bildene i runde 1 er tatt med samme blender og lukker, likeså med alle bildene i runde 2. Innstillingene ble valgt for å prøve å gi et så virkelighetsnært inntrykk av lysstyrken fra Gemini Olympia-lykten som mulig. Merk at våre øyne tilpasser seg lys raskt og at de lyktene som på disse bildene lyser lite oppfattes som vesentlig kraftigere i bruk, men at sammenligningen likevel er gyldig.

Begge Gemini-lyktene har et veldig kraftig og behagelig hvitt lys. Gemini Olympia kan settes opp til å lyse i tre forskjellige styrker, samt blinke. Hvor de tre forskjellige nivåene skal ligge kan du stille inn selv. Du kan også justere styrken i blinkemodus.

Lykta er forhåndsinnstilt til å lyse i 20%, 60% og 100% styrke i de tre innstilingene.

For å veksle mellom lysstyrkene trykker du en gang på den lysende knappen bak på lykta. Denne knappen fungerer også som batteriindikator og lyser grønt når det er mye saft igjen, gult når det begynner å skrante og rødt og blinkende rødt når det haster å komme seg hjem. Vår første testlykt hadde et problem i batterimålingen i lyktehodet og gikk raske i sparebluss, men denne lykten ble tilbakekalt av Gemini og erstatningen har lyst så lenge som Gemini lover at den skal. Med vårt fire-cells-batteri skal Olympia-lykten lyse i 2 timer og 20 minutter på 100 prosent. I 60 prosent modus får du over 4 og en halv time lys å kose deg med. Det burde holde for de fleste mørke turer på høsten og om vinteren.

Lykt med fire-cells batteri veier 334 gram inkludert batteristropp og gummiring til å feste lykten til styret.

Batteriene til både Olympia og Xera er små og kompakte og har en fasong som passer sånn noenlunde med runde rammerør, men vi savner bedrepolstring mellom batteri og sykkelramme. Gummi eller skumgummi bør monteres for å unngå å skade rammen under bruk. Strikken som brukes til å feste batteriet til rammen holder godt på batteriet og du unngår at batteriet svinger og slenger mens du sykler.

En lille en

Den lille Xera-lykten har en LED-diode og skal lyse med 800 lumen på full guffe. Igjen opplever vi lyset som kraftig og behagelig. Vesentlig kraftigere enn våre referanselykter, Lupine Tesla og Magicshine fra 2010.

Xera har i tillegg utskiftbar reflektor som gjør at du kan endre lyskjeglen fra 16 til 14 grader ved å bytte ut en liten del i lykta. Xera har for øvrig de samme innstillingsmulighetene som Olympia og kan bruke de samme batteriene.

Med det medfølgende to-cells-batteriet vil du kunne sykle 2 timer med lykta på full guffe. Justerer du ned til 80 prosent holder lyset i tre timer.

Både Gemini Olympia og Gemini Xera gir mye og pålitelig lys for pengene. Lyskvaliteten matcher vesentlig dyrere lykter på markedet, uten at lyktene føles like billige som de rimeligere lyktene på markedet.

Lyktene er trygge å lade og inneholder egen termostat for å unngå overoppheting. Batterikapasiteten er god. Det eneste vi kunne ønsket oss løst bedre er selve batteri-pakken, men her er det få andre som har noen bedre løsninger. Lim på litt skumgummi, eller tilsvarende så er du i mål.