Årets rittsykkel i 2014:
Specialized Epic 29 WC

Les om hva vi mener er årets øyeblikk. 

NYKLASSIKER: Specialized Epic i siste versjon er to separate sykler. World Cup-versjonen er tilpasset 1x11-oppsett og kompromissløs mot ritt. Foto: Øyvind Aas

Les mer om vår første prøvekjøring av nye Specialized Epic her

Vi testet første generasjon Epic 29 mot Epic 26 i 2010 for å finne ut hva som skiller hjulstørrelsene.

På rittsykkelfronten skjer det ikke lenger revolusjoner fra år til år. Mye har satt seg, og de aller fleste moderne sykler fungerer veldig bra. Men innimellom dukker det opp produkter og løsninger som gjør det mulig for sykkelprodusentene å tenke nytt.

Specialized – et firma som både elskes og mislikes. De vet å være på hugget når nyutvikling skjer, enten de står for den selv, eller tilpasser seg nye løsninger.

Foran 2014-sesongen hadde 1x11 virkelig fått fotfeste blant rittfolket. Likevel var ikke så mange sykkelprodusenter som så 1x11-løsningen til SRAM som en invitasjon til å utvikle sykler fra bunn og opp. Specialized gjorde det. De tok sin allerede så populære og suksessrike Epic-serie med sykler og tenkte gjennom hva de kunne forbedre på denne når de slapp å tenke på krankgir og store krankklinger.

Resultatet ble Epic 29 WC. En egen serie utviklet parallelt med den helt nye Epic-serien og med en ramme som kun kan brukes med 1x11-oppsett. Hva gjør den spesiell og bedre enn den vanlige Epic, spør du kanskje?

KRAFTIGE: Kjedestagene på Epic WC gjør at du kun kan bruke krank med ett tannhjul. Foto: Øyvind Aas

Les om årets lag her

Med 1x11-oppsett kunne Specialized gjøre kjedestagene både kortere og kraftigere. De slapp å tenke på at en stor 40-klinge skulle passe, og de slapp å tenke på at bakdekket ikke skulle skrape i krankgiret. Korte kjedestag gir leken følelse, og en sykkel som lett lar seg løfte over hindringer, men som samtidig har supert grep på bakhjulet i klatringer. At de også kunne gjøre kjedestagene kraftigere bidro til økt stivhet i rammen. I tillegg gjorde Specialized om på ramme-oppsettet for å få plass til to flaskeholdere inne i rammetriangelet, noe som er unikt på fulldemperfronten, men som de fleste rittsyklister vet å sette pris på, både på trening og i lange ritt. I tillegg lyttet og observerte Specialized rittsyklister på ritt og kom opp med sin S.W.A.T-løsning. Storage - Water - Air  - Tools er en serie produkter som lar deg frakte med deg nødvendig utstyr på tur. På Epic World Cup får du et smart, lite miniverktøy gjemt inne i rammen. 

S.M.A.R.T: Miniverktøy gjemt inne i rammen er en del av Specializeds fiffige S.W.A.T-pakke. Foto: Øyvind Aas

OL-mesteren fra London brukte sin Epic WC til å vinne årets VM i maraton, og hadde med sin spesiallakkerte versjon til VM i Hafjell. 

 Specialized Epic WC ble både en kommersiell og sportslig suksess. Jaroslav Kulhavy vant VM-gull i maraton på sykkelen, og toppsyklister i Norge omfavnet den med åpne armer. Både Ola Kjøren og Henrik Kippernes gjorde solide prestasjoner i rundbane og maraton på den rittspissa sykkelen. Ola Kjøren vant sågar NM-gull i maraton på sin Specialized Epic WC. 

Les om årets norske prestasjon. 

LETT: Selv med 29er-hjul og relativt standard deler veier toppmodellen av Epic WC inn på rett under 9 kilo uten pedaler.