Blant elsyklene i denne testen er Merida E-One sixty 800 den desidert rimeligste. Det er vanskelig å se hvor Merida har spart inn på den den fornuftig utstyrte sykkelen. Shimano Steps E8000 motor og tilhørende Shimano XT/SLX-drivverk sørger for pålitelig og forutsigbar fremdrift. Kontakten med underlaget er topp takket være testens beste dekkpar – i pluss-størrelse. De store Maxxis-dekkene gir bunnsolid grep både under akselerasjon og bremsing, i tillegg til at det store volumet beskytter godt mot punkteringer.

Vi liker veldig godt følelsen i Shimano Steps-motoren og den lette og nette motoren er den elektriske drivenheten vi føler trekker jevnest og best i de fleste stisyklingsituasjoner. Vi brukte midtstillingen på motoren – Trail-modus – i de aller fleste tilfeller og opplevde ikke at motoren prøvde å stikke av i teknisk terreng, eller kom til kort i bratte klatringer. Ut dropp opplevde vi noen ganger at motoren ga et siste spark akkurat i det vi løftet forhjulet, dette ga lange svev, men kunne være litt ubehagelig. En liten nedjustering av drahjelpen i Shimano-appen bøtet på dette problemet ganske greit. På slagete sti og over røtter og steiner satt vi godt på Merida-sykkelen og opplevde for det meste at det relativt enkle bakhjulsopphenget fulgte underlaget godt. På noen spesielt harde slag opplevde vi dog at demperen ikke hang med helt og vi fikk litt harde slag mot felgen som resultat. Elsykler stiller mindre krav til demperopphengene enn vanlige stisykler, da du klarer deg med mindre kraft i pedalene og i større grad kan la motoren gjøre jobben gjennom slagete terreng.

Demperenhetene fra Rock Shox byr ikke på alle justeringsmulighetene noen av de andre syklene kan skilte med, men med motor på sykkelen er fraværet av terskel og låsebryter av liten betydning. Den litt rimelige Yari-gaffelen trenger litt høyere lufttrykk enn gaflene fra Fox, men gjør en pålitelig jobb, uten slarking eller binding. Vi endte opp med ca 100 psi i gaffelen under testperioden og følte da at vi både hadde god støtte, men også fikk brukt all vandring uten å nå bunnen på noen hard måte.